Komjáthy Lajosné

Polgármester,

Sajóvámos

baz_02_122_komjathy_lajosne.jpgA települést először az 1219-ből származó Váradi Regestrumban említik. A község birtokosa az Ákos nemzetségbeli Bebek család volt. A korabeli források szerint a XIV. században Vamus néven említik, és akkor már jelentős helyként volt elkönyvelve. A későbbi időkben nagy terheket kellett elviselnie az itt lakóknak: pusztított itt a tatár, a török, nem volt ritka az árvíz, meg a tűzvész sem. Ma a Miskolchoz tíz kilométerre fekvő települést több mint kétezren lakják, és lakói mindent megtesznek azért, hogy szép, virágos környezetet teremtsenek maguk körül.

Sajóvámos polgármestere nem túl tágas, szolidan berendezett irodájában fogadta a kérdezőt. Nyakában egyszerű gyöngysor, a fülbevaló hozzá illő gyöngyszemmel ékesített, karján vékony karlánc, egy-két gyűrű és a jól ápolt hajkorona mellett az üde nyári ruha teszi igazán kellemes, közvetlen jelenséggé. Nem csoda hát, hogy a falubeliek többsége csak egyszerűen Iluskának szólítja.

1948. március 15-én született Legyesbényén, egyszerű, de nagyszerű emberek első gyermekeként. Édesapja a diósgyőri gyárban dolgozott, majd előbb Nagybarcára, később Sajóvelezdre kerültek, ahol apja tanácselnök, aztán vb-titkár volt. Két öccse közül az egyik műköves, a másik autófényező. Sajóvelezden járt általános iskolába, a nagyon emberséges Répánszki János és Téglási Attila igazgató maradt meg jó emlékei között. No és persze a számtalan hegyi túra, a kerékpáros kirándulások, és a Sajó-parti fürdőzések. Középiskolai tanulmányait az Ózdi József Attila Gimnázium kihelyezett tagozatán, Kazincbarcika–Berentén végezte, elviselve a bejárással járó minden nyűgöt. Nyiladozó értelmükkel egyre többet láttak meg a világból, hozzájárult ehhez Hunyadi Jánosné magyartanár, és a nagyon jópofa Dudás József, aki a fizikát okította.

Az akkori idők szokásainak megfelelően, fiatalon, érettségi után egy évvel férjhez ment. Párja, Komjáthy Lajos, műszaki végzettségű üzemmérnök, ma a Bódva Közmű Kft. üzemvezetője Borsodszirákon. Két lányuk született: 1968-ban Judit, aki pedagógus lett, ’70-ben pedig a ma titkárnő Erika. Négy unokájuk közül a legkisebb egyéves, a legidősebb pedig hét múlt. Házasságkötése révén került Sajóvámosra, amely ma már közel 35 éve jelenti számára az otthont.

1974 óta dolgozik a közigazgatásban, kezdetben a községi tanács igazgatási területén ténykedett: a gyámügy, a szociálpolitika, titkársági feladatok tartoztak hozzá, így pátyolgathatta az arra rászorulókat. Természetesen képezte is magát, megszerezte a munkakör ellátásához szükséges szakvizsgákat.

1990-ben sokak kérésének tett eleget, amikor elindult független jelöltként a polgármester-választáson. A négy jelölt közül ő lett a befutó, és azóta mit sem változott a helyzet: Komjáthy Lajosné már a harmadik ciklust tölti a polgármesteri székben. Kellett ehhez az is, hogy jó képviselő-testület állt össze, olyan, amellyel egyeztetni lehet az elképzeléseket a helyes döntések meghozatalában. Az elmúlt több mint egy évtizedben jelentős fejlődésen ment át a település. Bevezették a vezetékes ivóvizet, kiépült a gázvezeték és a telefonhálózat. Ravatalozót építettek, hősi emlékművet avattak az I. és a II. világháborúban elesettek emlékére. A község majdnem minden útját aszfaltozták, felújították a közvilágítást. A tsz-től visszakért kilenchektáros területen esti világítással is ellátott sportpályát építettek, amit a focisták azzal háláltak meg, hogy feljutottak a megyei másodosztályba. A közösségi kulturális élet sikerének könyvelhető el az Írisz tánccsoport, a népdalkör és a felnőtt fiatalok tánccsoportjának megalakulása.

Sor került közben az intézményhálózat felújítására is, és pár éve kiépült a szennyvízhálózat is. Az idén régi álmuk, a közösségi ház építését kezdték el, a következő választásig ezt szeretnék átadni a település lakóinak. Terveik között szerepel a hátralévő utcák aszfaltozása, építési telkek kialakítása és nem utolsósorban a település intézményeinek működtetése. A polgármester asszony mindig szívesen tevékenykedett a köz javára, korábban tanácstag és az Unió ÁFÉSZ intézőbizottságának tagja volt.

Göncz Árpád köztársasági elnök ötvenedik születésnapján a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével ismerte el huszonöt éves közigazgatási tevékenységét örökké emlékezetes ünnepségen.

– Mindig tisztességes és emberséges voltam – mondja a polgármester asszony –, valószínűleg ez is szerepet játszott többszöri újraválasztásomban. Munkámban fontos tényező a képviselő-testület és a jól felkészült szakapparátus. A sikert együtt értük el, így az nemcsak az enyém, hanem mindenkié. Eddigi életemmel elégedett vagyok, a család támogatása mellett a település lakóitól is sok megbecsülést kaptam.

Nagyon szereti a virágokat a lakásban is, a virágoskertekben is. Ez egyébként Sajóvámoson is meglátszik, rengeteg a virág mindenfelé. Talán a rózsa a legszimpatikusabb a számára, de egy szép mezei csokor is fel tudja vidítani.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése