Madzin Tibor

Polgármester,

Onga

baz_02_98_madzin_tibor.jpgVárossá válni! – ez az ongaiak évek óta dédelgetett vágya, és természetesen ezért a célért dolgozik a Madzin Tibor polgármester vezette testület ebben a ciklusban is. Azt szeretnék, ha a település komfortos, az itt élők kényelmét minden szempontból biztosítani tudó kisvárossá fejlődne. Olyan lakóhellyé, amely vonzó életminőséggel egyrészt megtartja, másrészt pedig idevonzza az embereket.

Onga Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a városok után a negyedik legnagyobb település, és a maga ötezer lakosával akár alkalmas is lehetne a városi rangra, ám egy kitételnek semmiképpen sem tud megfelelni, ez pedig a nagyközségi státusz.

Madzin Tibor polgármestertől megtudjuk ugyanis, hogy csak a nagyközségi besorolással rendelkező települések pályázhatnak a városi címre, ők tehát már itt az elején kiesnének a rostán. Onga első emberét azonban egyáltalán nem csüggeszti el a pillanatnyi „hátrányos helyzet”, mint mondja, előbb utóbb meg kell, hogy változzon a feltételrendszer, hiszen a mindennapi életben más szempontokat veszünk alapul, ha faluról vagy városról beszélünk. Sokkal inkább döntő a felkínált életminőség, a komfortosság, mint egy ilyen több évtizedes – a megváltozott helyzetet figyelmen kívül hagyó – szabály.

Az óhajtott változásokat természetesen nem várják ölbe tett kézzel az itt élők, már csak azért sem, mert tisztában vannak vele: akad teendőjük bőven, ha lakhatóbbá, vonzóbbá akarják tenni községüket.

A harmadik ciklusát töltő Madzin Tibor gyors felsorolásba kezd, amikor a fejlesztésekről kezdünk beszélni. Elsőként a 2004 tavaszára tervezett telekosztást említi. A fiatalok kötődését hivatott erősíteni annak a tizenkét darab – egyenként 74 négyzetméteres –, költségalapú bérlakásnak az átadása, amelyhez a Széchenyi-terv pályázatán nyertek 90 millió forintot. Talán mondani sem kell, a nyárra elkészült lakásokra többszörös volt a túljelentkezés, ami indokolttá teszi a program folytatását, ha majd a saját erő mellé sikerül pályázati pénzt szerezni. Büszkén említi az új postahivatal megnyitását is, szavaiból kiderül: különös jelentősége van ennek az eseménynek akkor, amikor országszerte posták százainak bezárásáról hallani.

A szolgáltatások körének bővülését mutatja a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet fiókjának megnyitása, hiszen így a településen már teljes körű banki szolgáltatást vehetnek igénybe a lakosok.

Elkészült a Felsőzsolca felőli bekötőút felújítása, illetve Ócsanáloson – Onga külterületi lakott település részén – a szennyvízcsatorna-hálózat és a hozzá kapcsolódó szennyvíztisztító telep megépítése zajlik, európai uniós pályázati pénz bevonásával. Szintén uniós pénzből készül a községi teleház, mint ahogy az általános iskola számítógépes termeinek kialakítását is pályázat útján szerzett pénzből szeretnék megvalósítani.

„Önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzat a miénk, így meg kell gondolnunk, mire költjük meglévő forintjainkat, és ki kell találnunk azt is, honnan szerzünk hozzá szabad forrásokat? Ez utóbbira egyetlen lehetőségünk van: a pályázatok beadása. Nálunk, a hivatalban dolgozók egyik kötelessége a pályázati kiírások figyelése, és amire csak lehet, mi bizony beadjuk a saját anyagunkat. Szerencsére többnyire sikeres a „folyamodványunk”, az iménti felsorolás is mutatja, Ongán mindig zajlik egy-két beruházás, vagy éppen készülünk egy tervbe vett cél megvalósítására.”

Ha már a tervek kerültek szóba, Madzin Tibor megemlíti még egy sportolásra alkalmas csarnok építését, valamint a település határában lévő tavak hasznosításának ötletét. Ez utóbbiról kiderül, hogy készül egy megvalósíthatósági tanulmány.

Reményeik szerint a tanulmány birtokában új pályázati lehetőségek nyílnak meg a község előtt. A kivitelezés, vagyis a tavak hasznosítása pedig a pihenni vágyók számára változtatja igazi paradicsommá ezt a már manapság is népszerű területet.

A polgármester nagy lelkesedéssel beszél a jövő terveiről, látszik, jól átgondolt, érvekkel alátámasztott koncepciókról van szó, amelyek mindegyike egyetlen célt szolgál: Onga fejlődését, az ongaiak boldogulását.

„Vallom, hogy senki nem születik polgármesternek. Ennek a hivatásnak, mint minden más hivatásnak, vannak szakmai szabályai, követelményei, és vannak fogásai, amelyeket el lehet és el kell sajátítani. Mindezekhez társul még a tapasztalat, amely nem elhanyagolható feltétele a minőségi teljesítménynek. A választók bizalmának köszönhetően én már a harmadik ciklusban tölthetem be a polgármesteri tisztet Ongán, amit óriási megtiszteltetésnek tekintek. Örülök annak, hogy hatékony, jól működő, a község életét érintő kérdésekben együtt gondolkodó, kompromisszumokra kész testület élén állhatok. Ez a garanciája a település állandó fejlődésének, annak, hogy az elkövetkezendő években – a szó klasszikus értelmében – igazi kisvárossá válhatunk.”

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése