Gyarmati Sándorné

Polgármester,

Ónod

baz_03_124_gyarmati_sandorne.jpgÓnodot először 1296-ban említik írásos formában, Olnod néven. A falunév valószínűleg személynévből keletkezett. A község kialakulásában döntő szerepet játszott, hogy az Alföld északi peremén haladó kelet-nyugat irányú nagy jelentőségű hadi és kereskedelmi út Ónod táján keresztezte a hegyekből dél felé tartó folyókat (Sajó, Hernád, Szinva). A XV. század elején a plébániatemplom körül épült fel a vár. 1600-ban Lorántffy Mihály várkapitány lányaként itt született Lorántffy Zsuzsanna, akinek tiszteletére két éve, születésének 400. évfordulóján állított méltó emléket az utókor. Ónod II. Rákóczi Ferenc jóvoltából az 1707-ben itt megtartott országgyűlésről vált országos hírűvé.

A két és félezer lelkes település polgármestere, Gyarmati Sándorné, immár 16 éve irányítja szülőfaluját. 1946. szeptember 30-án született, édesapja, Verebélyi István, az LKM égetőművében dolgozott, ma már nyugdíjas. Édesanyja, Gondol Gizella, háztartásbeliként nevelte a család négy leánygyermekét, akik közül Gizike a legidősebb. Nagyon szerény körülmények között nőtt fel Ónodon, itt járt iskolába is, ahol elsősorban a reáltárgyakat (matematika, fizika, kémia) kedvelte és nagyon szeretett olvasni.

Az általános iskola befejezése után a pamutfonó-ipari vállalathoz került ipari tanulónak, a fonó szakmát tanulta ki, majd 1963-tól közel negyedszázadot dolgozott ennél a cégnél. Közben a tanulást sem hanyagolta el, a Földes Ferenc Gimnáziumban leérettségizett. Időközben egészségügyi okokból abba kellett hagynia a számára az alkotás örömét adó szakmát, a bérügyi osztályon lett előadó. Nagyon sok társadalmi tevékenységet vállalt, véradásokat szervezett a Vöröskeresztben, szakszervezeti bizalmi, népi ellenőr volt.

1985-ben tanácstaggá választották, egy év múlva pedig már tanácselnökként ténykedett. (Apai nagyapja volt Ónod első tanácselnöke, az ő tevékenysége alapján szavaztak neki bizalmat.)

1990-ben és azóta is fölényesen nyert a polgármester-választáson. Nagyon szereti faluját, ezért nem érzi tehernek a közösségért végzett tevékenységet. Ennek eredményeként jelentős fejlődést ért el a település az elmúlt időben. 3 millió forintos tartozással indultak, az intézmények elhanyagolt állapotban voltak, semmilyen földben elhelyezett infrastruktúra nem létezett. Ezért is dicséretes eredmény, hogy az elmúlt időszakban kiépült a víz-, gáz-, telefon-, és szennyvízhálózat, korszerűsítették a közvilágítást. 12×24 méteres tornaterem épült, egy új óvodai csoportot hoztak létre, így a meglévő 3 csoportból 4 lett. Fejlesztették a kereskedelmi hálózatot, amely új ABC-vel bővült. A gyógyszertári központtal együttműködve új gyógyszertárat építettek, a helyiek társadalmi munkával segítettek az alapozásban. Négy éve új háziorvosi szolgálatot alakítottak ki, háziorvos, fogszakorvos, gyermekorvos és két védőnői körzet gondoskodik a helyiek egészségügyi ellátásáról. A környékbeliek nagy örömére újra működik a régi malom és benzinkutat is építettek. Elkezdődött a közműépítés során megrongálódott utak helyreállítása, az igényeknek megfelelően sorrendet állítottak fel és pályázatok útján is próbálják előteremteni az ehhez szükséges anyagiakat.

– Szeretem az itt élő embereket, szép szóval mindenkivel szót lehet érteni – vallja a polgármester asszony. – Eddig mindenkivel sikerült kialakítanom a megfelelő kontaktust, ami szükséges az együttmunkálkodáshoz. Nem vagyok elég kemény, néha elkelne egy kis szigor, mert esetenként visszaélnek a jóindulatommal. Nagy szorgalommal igyekszem eleget tenni az elvárásoknak, ebben fontos szerepet játszanak munkatársaim, a jegyző asszony és a képviselő-testület tagjai. Mivel elég kicsi a költségvetésünk nagyon vigyázunk az önkormányzat pénzére, a folyamatos előrelépéshez pályázatok útján igyekszünk pénzt szerezni több-kevesebb sikerrel.

Eseményekben gazdag eddigi dolgos életét több kitüntetéssel ismerték el. A fonodában többszörös Kiváló Dolgozó volt, a Vöröskeresztes Munkáért ezüst fokozatának is tulajdonosa. ’98-ban, a Parlamentben a belügyminisztertől vehette át a Köztársasági Érdemérem ezüst fokozatát. Ma is részt vesz a Lorántffy Zsuzsanna Honismereti Egyesület vezetésében gazdasági vezetőként, már javában készülődnek a közelgő Rákóczi-évfordulókra. Nagy örömükre szolgál, hogy az ónodi vár a támogatott várak közé került, így minden remény megvan arra, hogy a hasznosításával sikerül lendületet adni a helyi idegenforgalomnak.

Gyarmati Sándorné, vagy ahogyan a legtöbben szólítják, Gizike, 1967-ben, a fonodában ismerkedett meg Gyarmati Sándor gépésztechnikussal, akit harmincnégy évi házasság után az elmúlt év őszén veszített el. Mindennapjaiban és szabadidejében a családról való gondoskodás, szülei gondozása jelenti az elsődleges feladatot. Neveli nővére tizenhét éves lányát, Klárát, aki az idén kapta meg a Szakma Kiváló Tanulója címet, különórán angolt tanul és megígérte, hogy leérettségizik.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése