Fedor Vince

Polgármester,

Szirmabesenyő

baz_03_190_fedor_vince.jpgA vidék, ahol a Sajó menti település, Szirmabesenyő kialakult, már az újkőkortól lakott volt. Besenyő meglehetősen későn, csak az Árpád-kor végén jelent meg írásos forrásokban, egy 1291-ben kelt oklevél a falu birtokosát említi. A török ezen a vidéken is sok pusztítást végzett, majd egy időben a Rákóczi család is birtokolta a települést. Később a Szirmayak lettek a kizárólagos tulajdonosok, gróf Szirmay István kezdte Szirmabesenyőnek nevezni az Alsókelecsényt és Besenyőt, a két különálló, de egységes birtokigazgatás alatt álló falut, de erőre kapott a „kőhajításnyira” lévő Sajóbesenyő is.

A két település (Szirmabesenyő és Sajóbesenyő) ezerkilencszázharminckilencben egyesült Szirmabesenyő néven, bár a szavazás során csak egy hajszálon múlott, hogy nem a Borsodbesenyő elnevezés lett a győztes. A ma már 5000 lakosú, csaknem másfélezer lakással, korszerű infrastruktúrával rendelkező modern település életében meghatározó szerepet játszott az egykori tanácselnök és jelenlegi polgármester, Fedor Vince.

A Csereháton, Abaújszolnokon született 1943. július 16-án. Paraszti családból származik, édesapja gazdálkodó volt, az ötvenes években kulákká nyilvánították, amit nagyon megszenvedett a család. Édesanyja is a gazdaságban dolgozott és nevelte a három gyermeket. Bátyja és nővére ma már nyugdíjasok, korábban mindketten az iparban dolgoztak.

Általános iskoláit szülőfalujában végezte, majd Diósgyőrbe került, ahol a Kohó- és Gépipari Technikumban tanult. Mindig műszaki beállítottságú volt, inkább a kézzelfogható dolgok érdekelték, így a tanulás sem okozott számára különösebb nehézséget. A sikeres érettségi után ezerkilencszázhatvankettőben a December 4. Drótművekben – ahová korábban gyakorlatra járt – kezdett dolgozni, előbb hőkezelő kemencevezető, majd hamarosan művezető lett.

Szirmabesenyőre felesége révén került, hamar bekapcsolódott a közéletbe, tanácstag és vb-tag lett. Ez is szerepet játszott abban, hogy ezerkilencszázhetvenötben tanácselnökké választották. Az egy évvel korábbi árvíz után egy nehéz helyzetben lévő települést örökölt, az intézményhálózatnál csak az infrastruktúra volt elmaradottabb. A 60-as években a tsz-szervezés idején sokan települtek ide, így az életveszélyessé vált iskola miatt sürgető feladat lett az oktatás feltételeinek javítása. Fejletlen volt az úthálózat, a húsz kilométernyi útból csak pár kilométer volt pormentes. Fejlesztésre szorult az egészségügyi hálózat is, új orvosi körzetet hoztak létre. A kereskedelmi ellátás javítása érdekében új ABC-ék épültek. Ezek voltak az első lépések. A későbbi években a létrehozott intézmények további fejlesztése volt a cél iskolabővítés, óvodaépítés, fogorvosi körzet kialakítása, idősek otthonának létrehozása, ravatalozó, új egészségügyi központ, folyamatos járda- és útépítés, ivóvíz- gáz- és szennyvízhálózat jelzik a tudatos, átgondolt településfejlesztést.

A fejlődés eredményeként egyre közkedveltebbek lettek a városiak körében, főleg az értelmiségiek települtek ide, Miskolc a munkahelyet, Szirmabesenyő a nyugodt környezetet biztosítja. A polgármester úr szakmai tanfolyamokon, továbbképzéseken bővítette ismereteinek tárházát, hogy meg tudjon felelni a feladatoknak. Munkáját két alkalommal a Tanács Kiváló Dolgozója címmel ismerték el.

– A munkámat mindig szolgálatnak tekintettem – vallja be Fedor Vince –, ugyanaz az ember maradtam, aki a megválasztásom előtt voltam. Mindig igyekeztem az emberekhez közel kerülni, mindenkit tisztelni. A kis ügyeket is fontosnak éreztem, igyekeztem a gondokra, problémákra megoldást találni. Jó munkatársakkal vettem magam körül, olyanokkal, akik hasonlóan gondolkodnak és érzékenyek a körülöttük jelentkező problémákra. Bármikor az állampolgárok rendelkezésére állnak, nálunk mindig van ügyfélfogadás. Fontosnak tartottam a tisztességet a magánéletben is.

Munkájában harmincnégy éve számíthat feleségére, Obbágy Juliannára, aki egész életében kereskedelmi vonalon dolgozott, ma már nyugdíjas. Két fiuk született: Róbert 1971-ben, ő Tiszaújvárosban a MOL-kút vezetője, a ma Borsodszirákon telepvezetőként dolgozó, agrármérnök Gábor pedig 1976-ban. Már megszületett az első unokájuk, Fanni most két és fél éves.

Szereti a sportot, elsősorban a labdajátékokat. Valamikor műkedvelőként futballozott, a 60-as években még az akkori „diósgyőri aranycsapat” edzéseire is elment nézelődni. Ma már inkább csak a sport támogatásából veszi ki részét vezetőként. A korábbi években színházbérletük is volt a Miskolci Nemzeti Színházban. Családi házban laknak, így a ház körüli teendők jelentik a kikapcsolódást. Emellett nyolcszáz négyszögöl szőlőt művel Nyékládházán, a borháza pedig Besenyőn található. Itt minden évben, május elsején borversenyt tartanak. Leginkább a száraz fehérbort szereti, főleg azt, amit a Zenit szőlőfajtából készít.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése