Zsiros Sándorné

Polgármester,

Alsózsolca

baz_05_54_zsiros_sandorne.jpgA Sajó bal partján fekvő – városi rangra aspiráló 6200 lakosú – nagyközséget egy 1281-es oklevélben Solcha néven említik (az ószláv eredetű kifejezés jelentése: sárga).

A település a XIV. században indult fejlődésnek, amikor Ernye bán, majd később fia, István birtokolta. Miután a törököknek – a budai pasa felszólítása ellenére – nem hódoltak meg, a falut kirabolták és felgyújtották. 1668-ban a Vay-család birtokába került, amely családból sok tekintélyes megyei és országos közéleti személy került ki. Adományukból épült a XVIII. század végén a copfstílusú református templom.

Legújabb kori történetének meghatározó eleme az ötvenéves múltra visszatekintő ipari háttér. Az ipari parkban ma közel 20 kisebb-nagyobb cég működik, és újabb ipari üzemek is nyílnak, felépült a BAUMIT Rt. új gyára. A híradástechnikai összeszerelő tevékenységet folytató Sanmina Kft. a meglévő 600 mellé újabb ezer fő foglalkoztatását tervezi új gyártócsarnokában.

Zsiros Sándorné 2001 novemberében időközi választás után került a település élére, majd egy évvel később újra elnyerte a választópolgárok bizalmát.

1957. január 11-én született Csobajban. Édesapja géplakatosként különböző vállalatoknál dolgozott, édesanyja a BVM termelési osztályán volt előadó. Emődön élő testvére, József a Praktiker Áruház kertészeti osztályát vezeti Miskolcon. Kétéves korában kerültek Újcsanálosra, ahol édesapja a gépállomás telepvezetője lett, majd Alsózsolca következett a család végleges lakhelyeként.

Az általános iskolában elsősorban a matematikát kedvelte, hetedikes–nyolcadikos korában országos versenyek sikeres szereplője volt. Képességei mellett mindezt főleg Török János tanár úrnak köszönheti, akivel máig tartja a kapcsolatot. Tanulmányait a Földes Ferenc Gimnázium matematika tagozatán olyan közösségben folytatta, amelyből az osztály mind a huszonhárom diákja felsőfokú diplomát szerzett (néhányan többet is!), és a nagyszerű közösség máig éves összejöveteleket tart, idén tartják harmincéves érettségi találkozójukat.

A középiskola befejezése után dolgozni kezdett: egy évtizedet töltött a Mezőgép Vállalatnál Felsőzsolcán termelési előadóként és programozóként. Ezután több mint másfél évtizeden át az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Rt. üzemviteli technológusa volt. Közben folyamatosan képezte magát, előbb a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán szerzett rendszerszervező üzemmérnöki képesítést (1980), majd a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának gazdálkodási szakán vehetett át mérnök–közgazdász szakoklevelet 2001-ben. Tett villamostelep-kezelő és fűtési rendszerek és berendezések üzemeltetési felügyelete, számítógép-kezelői (1998) és közbeszerzési referens (2003) szakvizsgát, valamint közigazgatási alapvizsgát 2004-ben.

A TÖOSZ nőtagozatának tagja és Borsod-Heves-Nógrád megyék képviseletében az országos elnökség tagja. Korábban az iskolaszék és a szülői munkaközösség elnöke volt. Jelenleg a „Talentum” alapítvány kuratóriumi elnöke, a Borsodvíz Rt. beruházási bizottságának tagja.

Az elmúlt évek sikeres munkájának eredményeként Alsózsolca intézményeinek működtetése, fejlesztése zavartalan volt. Megvalósult a Herman Ottó Általános Iskola felújítása, most a többi intézmény van soron. A Herman Ottó Általános Iskola és a pelsőci iskola negyedszázados kapcsolatait felhasználva testvértelepülési együttműködést alakítottak ki a szlovákiai Pelsőccel, a  „Kéz a kézben – Jóbarátok” PHARE-program keretében teljes körű cserekapcsolatot építettek ki.

Folytatódik a település arculatformálása, a köztér kialakítása, a parkosítás, a közparkban emlékműveket állítottak. A már említett ipari park mellett fontos szerepet játszik a település életében a 280 vállalkozó, akiknek révén jelentősen bővült a szolgáltatások köre.

A városi rangot megcélzó nagyközségben kiépült a szilárd útburkolat, a lakosság 80 százaléka már csatlakozott a szennyvízhálózathoz, az internet révén megvalósult az intézmények közötti hálózati kapcsolat, fellendült a község közösségi élete.

1979-ben kötött házasságot a tősgyökeres alsózsolcai Zsiros Sándorral, aki egyéni vállalkozó. Sándor fiúk 1982-ben született, ő a Gábor Dénes Műszaki Főiskola gazdasági–informatika szakán az idén végez, és már besegít apja vállalkozásába.

Kedvenc időtöltése a kirándulás, mivel kedveli a természetet. Hosszú éveken át tagja volt egy horgászegyesületnek, hisz még „vízműves” korában megkedvelte és igen kellemes, pihentető kikapcsolódásnak tekintette a horgászást.

Az élete harmadik korszakát jelentő polgármesteri tevékenysége során (mellesleg máig nem bánta meg a váltást) elsősorban megvalósítható, a település életét szebbé-jobbá tevő terveken és azok kivitelezésén gondolkodik.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése