Vass Lajos

Polgármester,

Sajókápolna

baz_06_132_vass_lajos.jpgSajókápolna a Tardonai-dombság keleti részén a Nyögő-patak kiszélesedő völgyében, a dombvidék hullámos peremére települt. A falu valószínűleg egy kápolna köré épült  – innen a neve –, melyet az első írásokban Kapulna alakban találunk. A török pusztítás után lakatlanná vált, majd a lassú betelepülés után a reformáció eredményeként már önálló egyháza volt. A XIX. század elején épült temploma az 1827-es tűzvészben elpusztult, és két évvel később épült újjá barokk stílusban. A település nevezetességét jelenti, hogy itt jártak elemi iskolába a község lelkészének fiai: Egressy Gábor és Béni.

A ma közel ötszáz fős falu önkormányzatának élén a 2002-es választások óta Vass Lajos áll, aki 1952. május 25-én született Sajószentpéteren. Szülei és felmenői révén régi sajókápolnainak számít a család, ahol édesapja földműveléssel, édesanyja pedig a háztartás vezetésével foglalkozott. Ugyanitt él két nővére, Ilona és Piroska is.

A munka szeretetét már kisgyermekkorában megtanulta a háztáji gazdaságban, ahol elsajátította a szőlő- és kertművelés fogásait, foglalkozott a szántóföldi kultúrákkal is. Szabad idejében legszívesebben futballozott, de a környező hegyek, a Nyögő-patak, a Pitypalatty-völgy számtalan kikapcsolódási lehetőséget biztosított télen-nyáron.

Alsó tagozatos tanulmányait szülőfalujában folytatta, a felső tagozatot a szomszédos Parasznyán fejezte be, majd középiskolai tanulmányait az ormosbányai gimnáziumban folytatta. Elsősorban a történelmet, a földrajzot és a fizikát kedvelte, ez utóbbi játszott szerepet abban, hogy érettségi után Miskolcon elektronikai műszerésznek tanult tovább. Első munkahelye a sajószentpéteri üveggyár lett, ahol műszerészként kezdett. 1974-ben bevonult katonának, a honi légvédelemnél szolgált híradósként, majd tartalékos őrmesterként szerelt le.

Ezután korábbi munkahelyén folytatta tevékenységét, az üvegszálgyártó üzemben üzemvezető-helyettesként dolgozott 1978-ig. Ekkor került be az ifjúsági mozgalomba, előbb Miskolcon szervezőként kezdte, majd Sajószentpéteren a helyi pártbizottság munkatársaként folytatta, végül Parasznyán lett községi pb-titkár. Közben iparpolitikai szakon elvégezte a Politikai Főiskolát is. A rendszerváltás után előbb egy termelőszövetkezet üzletkötője, majd 1994-ben a helyi önkormányzat képviselője lett. 2002-ben választották a település polgármesterévé. Közben képezte magát, Gödöllőn a GATE Gépészmérnöki Karán szerzett szakmérnöki diplomát.

Polgármesteri tevékenysége során arra törekedett, hogy a település fejlődése töretlen maradjon, és megőrizzék az itt élők egységét. Mindig azt hangsúlyozta, ami összeköti az embereket, és nem azt, ami szétválaszthatja.

A minőségi életkörülmények javítását jelenti a szennyvízberuházás befejezése és műszaki átadása, a belvíz-, csapadékvíz-elvezetés kiépítése két utcában és a kábeltévé hálózat megvalósítása, amely lehetőséget teremt a világhálóhoz történő kapcsolódáshoz. Társadalmi összefogással európai színvonalú játszóteret építettek fajátékokkal, folytatják a korábbi évek jó hagyományát, az idősek napja rendezvényt, amely az egész települést megmozgatja. Az elmúlt évben Télapó-napi ünnepséget és farsangi rendezvénysorozatot tartottak, és új színfolt a település életében a  „mindenki karácsonyfájának” megszentelése és közös gyertyagyújtás a falu főterén. A falunapon vendégül látják az itt élőket, kultúrműsor, tűzijáték, szabadtéri bál színesíti a programot.

Napjaink feladatait a teleház kialakítása jelenti, amely majd a könyvtárral együtt szolgálja a helybélieket. Folyamatban van három utca aszfaltszőnyegezése, valamint modern járda megépítése is.

„Tevékenységem egyik fontos alappillére a nyíltság és az őszinteség – mondja Vass Lajos –, hisz mindenkivel meg kell találnom a megfelelő hangnemet. Az emberekben tudatosítani kell, hogy ők is részesei a helybéli mindennapoknak. Nagyon fontos feladatunk a település hagyományainak, sajátosságainak megőrzése. Talán ennek is részét képezheti, hogy AVOP-pályázat keretében több mint 23 millió forintot nyertünk, amelyből a műemlék református templomot újítjuk fel valósítjuk meg.”

1976-ban kötött házasságot Galyas Erzsébettel, aki Sajószentpéteren tanít. Andrea lányuk 1979-ben született, ő állatorvos, Budapesten él. A négy évvel fiatalabb Lajos a Budapesti Gazdasági Főiskola negyedéves hallgatója német tannyelvű oktatás keretében.

Szabad idejében műveli szőlőjét, amelyből a bort is maga készíti. A vadásztársaság tagjaként rendszeresen jár a környező hegyekbe vadászni. Eddigi változatos életútjával elégedett. Úgy érzi, hogy eddig is a település érdekeit szolgálta, és a jövőt illetően sok olyan terve van (a településszerkezet átalakítása, három új autóbuszváró, belvízelvezetés, falumúzeum berendezése, ökopark kialakítása), amelyek a falu további épülését-szépülését szolgálják majd.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése