Abuczkiné Simon Ida

Az Orient 2000 Rt. vezérigazgatója,

Miskolc

Abuczkiné Simon Ida b4 jav.jpgA curriculum vitae számára azzal kezdődik, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Élelmiszerkiskereskedelmi Vállalathoz kerül, és itt dolgozik három évtizeden át.

Honnan is vezetett az út élete állomásainak ezen pontjáig, a felelős vezérigazgatói beosztásig? Szamossályinak nevezik azt a kis települést ahol a kislány általános iskolába járt, ahol megtanulja a vidéki léten át a munka becsületét, ahol egy remek iskolaigazgató jóvoltából gyerekként elsajátítja az etikett alapjait, megtanul négy hangszeren játszani, és ahol az alma mater hatására nyilvánvalóvá válik a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre a válasz: vegyész! Mondja ezt Szamossályiban egy kis diák, aki imádja a kémiát.

Nem szokás! Így fogalmazták meg akkoriban azt, ha furcsállják, hogy egy lány a faluból továbbtanul. A fővárosi vegyipari technikum, illetve a nyíregyházi pénzügyi technikum – ezeket jelölte be a felvételi lapon. Mindkettőtől igen a válasz: a felvételi sikerült. Pest ugrott! – mondja lakonikus tömörséggel. Nyíregyházán azután kinyílik a világ. A bakfis remekel, színtiszta kitűnő, akit kitűnő tanárok oktatnak. Az élet persze nem vonalzó mellett meghúzott egyenesre írja a történeteket – betegség a családban és sok-sok gond, aminek következménye: a végzős lányt dolgozni küldik. Három munkahelyből lehet választania, a döntés az Állami Biztosítóra esik. Nem véletlenül, hiszen feltűnik egy „férfiú” az életében, komoly udvarló, akinek nem kevés köze van eme választásban. Férjhez is megy. Szülés után az új munkahely a már említett Élelmiszer-kereskedelmi Vállalat, ahol új fejezet kezdődik.

– Megtanultam és megcsináltam itt mindent, amit lehetett – mondja. Azután pénzügyi főiskolára jelentkezik.

Tegyük hozzá, kicsi gyermeke ekkor kétéves. Végül mégiscsak Pest következik, mint állomás, hiszen Miskolc helyett a fővárosba kell járni, tanulni. Munka, tanulás, vizsga, záróvizsga, diploma. El akar menni új munkahelyet keresni, ám pénzügyi előadóvá, majd osztályvezetővé nevezik ki. Elvégzi a Közgazdasági Egyetemet, és szakközgazdász diplomát szerez. Egy bekezdés még a tanulmányokhoz: „A doktorálás a munka miatt maradt el – három vizsga híján. A disszertáció bekötve áll.”

1994-ben néhány magánszeméllyel kft.-t alapítottak és privatizálták az élelmiszerkiskert.

Egy kis vállalattörténet: a privatizált élelmiszerkiskernek Borsodi ABC volt a neve, negyven üzletet vallhatott magáénak. Akkor még a multik nem voltak itt a piacon, ám lehetett látni, hogy jönnek. Német tanulmányok kimutatták, hogy 70-80 százalékos lesz a külföldi piaci részesedés, a maradékban benne kell maradni – fogalmazódott meg a cél. Amire pályázni lehetett, mindenre pályáztak, külföldi tanfolyamokon, tréningeken készültek fel a globalizáció kihívásaira. Miután kereskedelmi vezérigazgató-helyettes lett – hozzá tartozott a marketing is –, tudta, arculat, megjelenési forma nélkül nem megy. Fogadtak egy céget, amely image-t és struktúrát készített. Ezzel a céggel együtt döntöttek úgy, hogy legyen zöld és sárga színvilágú a „Kereknap”, és így lett ez az üzletlánc neve, valamint így lett a kerek Nap O – kezdőbetűs cég név: Orient.

A kép egy év alatt állt össze – arculat, reklámkampány és a hatás: még abban az esztendőben 50 százalékkal nőtt a forgalom. Salgótarjántól Záhonyig működött a vállalat, boltjaiban 2001-re 8 milliárdos kiskereskedelmi forgalmat bonyolítottak le. Maga a tulajdonos kft. a Nord Orient, a nagykereskedelmi forgalom fellendítéséhez zöldmezős üzletházat épít még ebben az évben, 5600 négyzetméteres tároló kapacitással. 2002 nyarán pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő áruházaikkal csatlakoznak a Coop-rendszerhez, 28 üzlet működtetését átadják az Uniocoop Rt.-nek.

– Az idő szava a koncentrálódás felé irányítja a folyamatokat – mondja. Az idő: morzsoljuk az esztendőket, bővül, fejlődik a cég, meghökkenve vesszük tudomásul a változás látható jeleit, hiszen ki máson mutatkozik ez legjobban, mint a gyerekeken. Két házasságból három felnőtt gyermek és öt unoka alkotja a nagy családot. A férje, aki kollégája is volt, már nyugdíjas, az Iparkamara társadalmi munkában dolgozó választott tisztségviselője. Szülei már Miskolcon élnek. Szeret utazni – mondja. Marokkó, Mexikó, Dél-Amerika – sorakoznak az élmények. Persze ott a Balaton és a kert. Ami várja őt.

„Öröm nekem, hogy alapítója lehettem a Lyons női tagozatának. A hölgyklub tagjai kivétel nélkül valamilyen módon részt vállalnak az adakozásban. Segítünk a nagycsaládosoknak, mozgássérült gyermekeknek, értelmi fogyatékosoknak és külországi rászorultaknak. Cégem mindig fordított pénzösszeget e nemes célokra. Azért lettem tag, mert ez nagyon fontos nekem.”

(Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)

Nord-Orient Kft 2005-ben egyesült az Orient 2000 Rt-vel.

Az eltelt időben ingatlan bérbeadással foglalkozik.

Nagy alapterületű ABC áruházait 

hosszú távú szerződés keretében hasznosítja, ezenkívül

folyamatos hasznosítású helyiségeit

kínálja 50-600 m²  között.

Bérlemények tekintetében érdeklődni a  46-530254 -es telefonon lehet.


Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése