Görömbölyi Zsolt

Igazgató,

Miskolc

baz_05_20_gorombolyi_zsolt.jpgSok tudással, ismerettel felvértező, tapasztalatok gazdag tárházához hozzájuttató életutat járt be eddig Görömbölyi Zsolt. Több mint két évtizede van vezető beosztásban, 1991 óta irányítja a B.-A.-Z. Megyei Közlekedési Felügyelet tevékenységét.

Tősgyökeres miskolci, a borsodi nagyvárosban született 1950. január 14-én. Édesapja köztisztviselőként a megyei főkapitányságon dolgozott főrevizorként. Édesanyja, bár női szabó képesítéssel rendelkezett, háztartásbeliként a négy gyermek nevelésével foglalatoskodott. Testvérei közül két nővére  – Ildikó és Emese – pénzügyi pályán dolgozott, Csaba gépészmérnök, ma már mindhárman nyugdíjasok.

A Népkert környékén nőtt fel, ahol főleg futballal, kerékpározással töltötte szabadidejét. Az iskolában fotózással foglalkozott és új foglalatosságként a tájfutás jelentette a komoly sportolást. E sportágban megyei ifjúsági bajnoki címet is nyert, emellett természetjáró túravezető is volt.

Tantárgyai közül főleg a matematikát és a fizikát szerette, de kedvelte a történelmet, és érdekelték a műszaki tárgyak is. Középiskolai tanulmányait a Kilián György Gimnázium (ma Diósgyőri Gimnázium) matematika–fizika tagozatán folytatta. Érettségi után az egyetem – pestiesen mondva – „nem jött össze”, így gépjármű villamossági műszerésztanuló lett. Az iskola elvégzése után a szakmájában helyezkedett el, ám hamarosan behívták katonának, Székesfehérváron szolgált rádió-géptávírászként.

Leszerelése után visszatért előző munkahelyére, a Volán 3. Sz. Vállalat Taxi-főnökségére, ahol előbb műszerészként dolgozott, majd három év múlva művezetővé nevezték ki. Feladata a gépjármű-fenntartási munkák szervezése volt, negyvenfős szakmunkásgárda tartozott a keze alá, 150 db-os járműállomány karbantartását irányította. Időközben képezte is magát, Győrben a Közlekedési és Műszaki Főiskolán üzemmérnöki diplomát szerzett.

1979-ben a Volán Személyforgalmi Üzem üzemmérnöke lett. Három évvel később megpályázta és elnyerte a KPM Autófelügyelet B.-A.-Z. Megyei Igazgatósága igazgatóhelyettesi posztját, 1991-ben nevezték ki a B.-A.-Z. Megyei Közlekedési Felügyelet igazgatójává, ezt a tisztet tölti be a mai napig.

Munkahelye a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hatósági feladatokat ellátó költségvetési intézménye. Sokrétű tevékenységét a különböző szintű jogszabályokban kapott felhatalmazás alapján végzi. A járművekkel, a járművezető-képzéssel, a járművek közlekedésére alkalmas utakkal, pályákkal és ezekhez tartozó létesítményekkel kapcsolatos hatósági feladatok ellátása, ellenőrzése a fő feladata. A felügyelet tevékenységének alapvető célja, hogy a hatósági eszközökön keresztül érvényesítse és elősegítse a közlekedés biztonságának növekedését és a környezetvédelmi követelmények betartását. Évente 250 ezer ügyféllel állnak kapcsolatban. Ennek eredményeként egy évben 7 ezer új vezetői engedélyt adnak ki, 40 ezer járművezetői vizsga, 70 ezer jármű-műszaki vizsgálat, 110 ezer környezetvédelmi felülvizsgálat, több mint 30 ezer telephelyi és közúti ellenőrzés, több ezer határozat és útügyi szakhatósági vélemény fémjelzi munkájukat.

„Mint minden szakmához, ehhez is elhívatottságra, a szakma szeretetére van szükség – vélekedik munkájáról Görömbölyi Zsolt. – Nem elég vezetőnek lenni, embernek is kell maradni minden körülmények között. A beosztottakkal, az ügyfelekkel való bánásmód, a konfliktushelyzetek kezelése megfelelő emberi kapcsolatokat igényel. A sikeres vezető fontos tulajdonsága a rátermettség is. Szakmailag folyamatos önképzésre van szüksége, és olyan csapattal kell körülvennie magát, melynek tagjaival kölcsönösen megbecsülik egymást, hisz a vezető sikere csapatán is múlik.”

Eddigi tevékenységét sokféle elismeréssel illették: különböző szakmai szervezetek elismerései mellett Miniszteri Dicsérő Oklevelet, 2001-ben Közlekedésért Szakmai Érmet kapott.

Egy évtizedig a Kilián György Gimnáziumban szakmai tárgyakat oktatott, különböző megyei szervezetekben tevékenykedik, az Autóklub megyei szervezetének vezetőségi tagja, a Közlekedésbiztonsági Egyesület társelnöke.

Ezerkilencszázhetvenhétben kötött házasságot Huszárszki Máriával, aki két évtizeden keresztül hivatásos gépkocsivezető volt, jelenleg a Borsod Volán adminisztrátora. Két gyermekük közül Andrea, Mária a miskolci Ford-udvarban dolgozik, pénzügyes, közben Nyíregyházán végzi a főiskolát. Zsolt ugyancsak ott tanul, egyébként számítógép műszerész.

Görömbölyi Zsolt imádja a természetet, hobbija a ház körüli kert, ez köti le minden idejét. Virágai közül legjobban a rózsákat kedveli. Szeret barkácsolni, szinte minden otthoni tevékenységhez felkészült. Szeretne tisztességgel nyugdíjba vonulni posztjáról, és szeretné az intézmény szakmai színvonalát megtartani, amihez még több erőfeszítésre van szükség, hisz a követelmények állandóan nőnek.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése