Bocsi András

A Féktelen Kft. ügyvezető igazgatója,

Miskolc

baz_05_12_bocsi_andras.jpgEzerkilencszázötvennégy június huszonkettedikén született Miskolcon. Ma már nyugdíjas szülei mindketten MÁV-alkalmazottak voltak, testvére – fiatalon – szívbetegségben hunyt el.

Életének első „jelentős színfoltja” a Tiszai pályaudvarhoz közel eső MÁV-telephez, a Szinva-parthoz kötődik, ahol a tanulás mellett a grundfoci jelentette a hasonszőrű fiúkkal a kikapcsolódást. A társaival való „kapcsolattartásban” az atyai intelem jelentett eligazítást: – Ha még egyszer megvernek, akkor én is jól elverlek!

A tanulással az akkori 13. Számú Általános Iskolában nemigen akadt gondja, jeles eredménnyel végzett. Miután a családi indíttatásra választott Vasútgépészeti Szakközépiskolába helyhiány miatt nem vették fel, a 101. Számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben folytatta tanulmányait vasúti gépjárműszerelő szakon. Többször szerepelt a Szakma Kiváló Tanulója versenyen, és sokoldalúságát bizonyítandó, a Babits Irodalmi Emlékversenyen versmondó kategóriában országos 5. helyezett lett.

A versenyszerű sporttal még általános iskolás korában megbarátkozott, kajakozott (úttörő olimpiát is nyert), ám a monotonnak vélt sportágról a sokkal mozgalmasabb csapatsportra váltott  – kézilabdázni kezdett. Tanárai közül a számos kiváló ember mellett leginkább a szakismeretet tanító Madarasi Árpád bácsi maradt meg emlékezetében, aki amolyan „pótapa” is volt.

Első munkahelye a szakmai gyakorlatokból már igen jól megismert MÁV Járműjavító lett, ahol igen hamar bekapcsolódott a közösségi életbe (KISZ Ifjúsági Klub), az ifjúsági rendezvények, a nagyszerű szabadidőprogramok aktív szervezője és résztvevője volt. Az itt eltöltött évtized alatt letöltötte katonai idejét (Lillafüreden szolgált), a H. Papp József SE-ben sportolt, majd a Miskolci Vörös Meteor és a MÉMTE színeiben kézilabdázott NB I/B-s szinten.

Az ifjúsági mozgalom továbbra is meghatározó szerepet játszott életében, különböző továbbképzéseken vett részt a Csanyik-völgyben, időközben 1972-ben le is érettségizett.

1979-től a városi KISZ-bizottság tagjaként kezdett dolgozni honvédelmi és sportfelelősként, valamint az Ifjú Gárda parancsnokaként. E minőségében városi, megyei és országos nagyrendezvények tucatját szervezte meg, az itt állomásozó honvédelmi alakulatokkal tartotta a kapcsolatot. Részt vett különböző létesítmények létrehozásában, például Iglói úti sportpálya, valamint az Úttörő Váltótábor, Országjáró Diákkörök Országos Találkozójának szervezésében. Két évvel később már a megyei sportélet irányítását bízták rá, ahol kiválóan kamatoztathatta kapcsolatait, szervező- és irányítókészségét.

Járt Kubában, sportvezetőként részt vett a mexikói, a müncheni és a moszkvai olimpián. Időközben a Testnevelési Egyetemen sportszervezés és marketing szakon szerzett diplomát.

Tevékenységéért számtalan, elsősorban ifjúsági mozgalmi kitüntetésben részesült, ám ő a Magyar Sport Érdemére Bronz Fokozata elismerésre a legbüszkébb.

Később a Magyar Természetbarát Szövetség területi titkára, majd két év múlva vállalkozó lett, vegyiáru-, háztartási- és illatszer-nagykereskedést indított családi keretek között. Öt év múlva tevékenységük üzemanyagkút üzemeltetésével és kiállításszervezéssel bővült (e minőségükben szervezték meg az I. Miskolci Helyipari Vásárt és Kiállítást). 1999-ben kezdte cége a jelenlegi tevékenységet: a park- és kertépítést, kerti és játszótéri eszközök gyártását, majd a „palettát” tovább bővítve az építési tevékenységet.

A cég alaplétszáma 18–20 fő, az adott feladat végzéséhez esetenként alvállalkozók és bedolgozók társulnak. Máig büszkék a Miskolcon megépített öt, valamint a Putnokon, Pásztón, Szerencsen létrehozott játszótérre, a Szent Ferenc Kórház hidroterápiás részlegének megépítésére, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium rekonstrukciójára, a Bosch egri telepének parkosítására.

„Az életünk mindig alkotásból állt – emlékezik vissza Bocsi András –, ma is olyat szeretnénk alkotni, ami maradandó. Ehhez elengedhetetlen a pontosság, a megbízhatóság, a minőség és a hitelesség. Életemnek mindig meghatározó eleme volt az adott szó hitele!”

1975-ben kötött házasságából két gyermeke született: Viktória a TV 2 asszisztensgyakornoka, a diszkó világában is otthonosan mozgó Máté pedig a cég egyik ügyvezetője.

Hobbija elsősorban a tenisz, a Szent Ferenc Kórház teniszklubja a napokban kérte fel a klubelnöki feladatok ellátására. A „Diósgyőri Vár Térségének Fejlesztéséért” Alapítvány szervezője. Otthonát, Diósgyőr első kőházát példaértékűen állította helyre a Blaha Lujza utcában, az épület a környék rangját emeli. Széles körű kapcsolatrendszere, emberi hitelessége miatt város- és megyeszerte elismert személyiség.

Eddigi életútjával elégedett, 50. születésnapját nemrégiben – szűk baráti körben – több mint félszázan ünnepelték.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése