Jámbor Flórián

Polgármester

Bükkszentkereszt 

szszb 30 ki Jámbor Flórián 400.jpgJézus halála után Mária járta a világot és a mai Bükkszentkereszt környékén leült egy kőre, ami megolvadt alatta. Ennek nyomát viseli a Boldogasszony kövek egyike, a helyről pedig csodás gyógyulások látnak napvilágot. Virágzik tehát a gyógyturizmus, amire lehet építkezni Magyarország második legmagasabban fekvő településén.

Miskolchoz közel, 600 méter átlagmagasságban fekszik a rendkívül rendezett és kiváló levegőjű üdülőfalu. Lakóinak 20 százaléka szlovák nemzetiségi gyökerekkel rendelkezik, akik lelkesen őrzik identitásukat. Hagyományőrző énekkarukkal rendszeresen vállalnak fellépéseket és 23 éve klubot alapítottak.  Gyakorolják a szlovák nyelvet, és kapcsolatot ápolnak Dernővel, a szlovákiai testvértelepüléssel is.

A népcsoport betelepülése a község 1755-ös megalakulására vezethető vissza. Ekkor épült meg itt az első üveghuta, amihez szlovák üvegfúvó mestereket is hoztak, akik végleg letelepedtek. Innen az egykori Újhuta elnevezés. Később égettek faszenet és meszet is. Ősi mesterségeikről a helyi múzeumban tájékozódhatunk.  Tavasztól késő őszig a 450 darab hétvégi háznak, üdülőnek köszönhetően az 1230 fős lakosság létszáma jelentősen megnövekszik.

Jámbor Flórián első ciklusát tölti a polgármesteri székben. Hivatalba lépésekor váratlanul érte az önkormányzat komoly forráshiánya annak ellenére, hogy 2006-2010. között képviselő volt és vezette az idegenforgalmi bizottságot. A pénztelenség ellenére nem hozott drasztikus megszorító intézkedéseket, mert fontosnak tartotta, hogy a hivatal dolgozói időben megkapják fizetésüket, az intézményekben pedig legyen fűtés. Az infrastruktúra már 1998-ra teljesen kiépült, így a hangsúlyt a középületek rekonstrukciójára és modernizálására fektették. A visszafogott kiadások és a 2012-es állami konszolidációnak köszönhetően stabilizálódott a pénzügyi helyzetük. A korábbi pályázatokkal ellentétben a 2013-as esztendőtől a pályázati önerőket már nem kellett hitelből finanszírozni, hanem ezeket meg tudta oldani az önkormányzat saját forrásból. 2012-ben megoldották a 80 tanulóval működő általános iskola fűtéskorszerűsítését, amihez energiaudvar is épült. A vegyes tüzelésű kazánokat faapríték kazánok váltották fel, melyekhez aprítógépet is be tudtak szerezni. A falumegújítási programot már örökségül kapta Flórián, melynek során felújították a polgármesteri hivatalt, a gyógyszertárat és a gyógynövényházat. Utóbbit a bükki füvesemberként ismert Szabó Gyuri bácsi működteti, akinek teái és gyógynövény készítményei messze földön híresek, tevékenysége pedig munkahelyeket jelent több helybeli ember számára. Egy másik pályázatból az orvosi rendelő újult meg.

A munkavégzéshez számos gépet, így traktort, fűkaszát és szerszámokat vásárolták pályázati pénzből. Faipari gépet egymillió forintért szereztek be, melynek segítségével kültéri bútorokat (asztalokat, padokat, és számos használati eszközt stb…) készítenek.

Megoldották a csapadékvíz elvezetést és a gyerekek részére gyakorló kertet alakítottak ki, ahol elsajátíthatják a konyhakerti növények termesztésének módját. Nyertek egy összkerékhajtású falubuszt, amely elsődlegesen szociális feladatok ellátását segíti. Tervezi az önkormányzat, hogy ősszel saját éttermet nyit, illetve ehhez kapcsolódóan bővíti a szálláslehetőségeket. Helyi élelmiszerek felhasználásával készülnek majd a falura jellemző, főleg szlovák specialitások és Gyuri bácsi gyógyteáit is meg lehet kóstolni.

A vendéglátás egyébként sem áll távol a bükkszentkeresztiektől, hiszen évente négy nagy rendezvényt szerveznek. Júniusban Kemencés napokat tartanak, Július második felében Gyógynövény napokra lehet ellátogatni, október második hétvégéjén Gombafesztivál, télen pedig hótól függően lovasszán verseny pezsdíti fel a helyiek életét.

A hamarosan megépülő kilátóból jó időben látható lesz a Magas-Tátra és Miskolc is. A korábbi ingatlanértékesítésekkel szemben tavaly már sikerült az önkormányzatnak földterületet illetve lakóingatlant vásárolnia, melyek segítségével munkahelyeket szeretne teremteni.

A polgármester alapító tagja az önkéntes tűzoltó egyesületnek és a Bükkszentkereszti Sí és Szabadidő Sport Egyesületnek, ahol a fiatalok sportolhatnak, de van focicsapatuk is.

Boldog családban él Flórián, Ágota 15 éve a párja és 10 éve a felesége, kislányuk, a 3,5 éves Kata pedig megkoronázza kapcsolatukat. Utólag sajnálja, hogy negyedik évfolyamon otthagyta a Miskolci Egyetem Jogi Karát, és vállalkoznia kellett. Mivel 2014. december 26-án 40 éves lesz, már nem mer belevágni a folytatásba, mert mindent elölről kellene kezdenie. Szabadidejében szokott síelni és sakkozni és kedveli a technikai sportokat. Hangsúlyozza azonban, hogy a családja mindenek előtt áll, élvezi a velük töltött idő minden pillanatát.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése