Dr. Hegyközi Béla

Címzetes főjegyző

Bükkszentkereszt

szszb_31_ki_dr_hegykozi_bela800.jpgHazánk egyik legmagasabban fekvő települése a Bükkben, a Miskolc-Eger közötti út mellett található. Aki egyszer járt a településen, biztos, hogy visszavágyik. A községben született főjegyzőnek soha nem jutott eszébe, hogy lakóhelyet váltson.  Úgy fogalmaz, szebb és jobb helyet úgysem talált volna az országban.

Igazi tősgyökeres bükkszentkeresztinek vallja magát dr. Hegyközi Béla, hiszen 1954. július 14-én ott született, és azóta a településen él. Kitér származására, hiszen a család eredeti neve Matiscsák volt, ami lengyel elődeire utal, de nagyszülői ágon szlovák felmenői is voltak. A millennium évében, 1896-ban sok szláv származású ember döntött nevének magyarosítása mellett, ekkortól használják a Hegyközi nevet. Az 1200 fős községben egykor éltek a lengyelek és szlovákok mellett cseh, rutén és német családok is, akiknek többsége az 1755-ben  létrehozott üveghutáknál dolgozott.

Főjegyző úr elég változatos úton jutott el mai státusáig. Az általános iskola helyben történő befejezése után 1972-ben villamosipari technikumot végzett Miskolcon, majd a következő tíz évben ebben a szakmában dolgozott az ÉMÁSZ, majd a Villanyszerelő Ipari Vállalat alkalmazottjaként. Utóbbi cégnél volt lehetősége belekóstolni a nyugati munkakultúrába, hiszen 1977-1981 között dolgozhatott a bécsi metró építésén. Aztán kipróbálta, mire képes egyedül, magánvállalkozásba kezdett. A környéken akkoriban sokan foglalkoztak mészégetéssel, ő pedig belekezdett az oltatlan és oltott mész értékesítésébe, ami főleg Borsod, Heves és Hajdú-Bihar megyékre terjedt ki.

Hiába volt sikeres a vállalkozása, mindvégig azt érezte, hogy még nem találta meg az igazi életpályát, ezért 1987-ben  megkezdte tanulmányait a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Azt mondja, ez a szakma mindig érdekelte, és különösen a bírói pálya keltette fel a figyelmét. A mindennapi munka mellett levelező tagozaton tanult, ám mindezt élvezettel tette, mert úgy érezte, megtalálta, amit keresett. Talán ennek is köszönhető, hogy Cum Laude minősítéssel kapta meg 1992-ben a diplomáját.

Éppen akkor üresedett meg Bükkszentkereszten a jegyzői állás, amit sikerrel pályázott meg és azóta a községben már a harmadik polgármestert látja el jogi tanácsokkal.. Édesanyja nagyon büszke volt rá, mert ő 1930-ban a hat elemit kitűnő eredménnyel elvégezve az akkori jegyzőhöz ment szolgálni. Ugyanott hatvankét évvel később – a sors szerencsés alakulásának köszönhetően – a fia lett a jegyző.

A rendszerváltozás idején alapjaiban megváltozott a közigazgatás. Azóta is rengeteg jogszabály született, illetve módosult, amiből egy jegyzőnek illik naprakésznek lennie. A hivatalvezető felkészültsége ugyanis alapjaiban meghatározza a képviselő-testület, azon keresztül pedig a település életét.

A szomszédos Répáshutával 2002. január 1-től körjegyzőséget, 2013. március 1-től pedig közös önkormányzati hivatalt hoztak létre. A két településen összesen 5 polgármesterrel dolgozott, illetve dolgozik együtt. Különösen azt szereti választott szakmájában, hogy sokat kell emberekkel és az ő ügyes-bajos dolgaikkal foglalkozni, problémáikra megoldást találni. Emellett ciklusokon át biztosítani kell a hivatal működésének folyamatosságát.

Úgy érzi, a szakma befogadta, öt éven át tagja volt a közigazgatási alapvizsga bizottságnak.

A címzetes főjegyzői címet 2013-ban kapta meg, amelyet Jámbor Flórián polgármester javaslatára a két község képviselő-testülete kezdeményezett, és Orbán Viktor miniszterelnök adományozta számára ezt a kitüntető címet.

Fia, ifjabb Hegyközi Béla 1987-ben született és a községben járt óvodába, majd általános iskolába. Büszke rá, hogy ő is jogi diplomát, majd szakjogászi diplomát szerzett, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumának jogi referense.

Némi nosztalgiával emlékszik vissza a sportban eltöltött évtizedekre, hiszen 16 évesen már a helyi felnőtt csapatban rúgta a bőrt és még 45 éves korában is a futballpályán volt játékos-edzőként. Sokáig a megyei másodosztályban játszottak, majd 1999-ben feljutottak a megyei első osztályba. Futballszeretete közrejátszott abban, hogy 1967-től, amióta a Magyar Televízió közvetíti a labdarúgó BEK döntőket egy kivétellel minden mérkőzést egyenes adásban nézett meg.

Gyermekével mindvégig kitűnő kapcsolatot ápolnak. Rengeteget túráztak a közeli hegyekben és nyári programként sokat utaztak, főleg Európában. Bejártak több mint húsz országot, legtöbbször Görögországban jártak, ahol hétszer is megfordultak.

Főjegyző úr két és félév múlva nyugdíjba vonul. Ekkortól több lesz a szabadideje, többet tud majd gombázni és kirándulni akár a közeli hegyekbe, amelyek klímája szubalpin gyógyhelyként is jól ismert.  Reméli, hogy nyugdíjas éveiben nem lesz akadálya annak, hogy egy-egy távolabbi országba is eljusson.     

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése