Dr. Mihalecz Péter

Jegyző,

Miskolc

baz_08_30_dr_mihalecz_peter.jpgKözel negyedszázadot töltött már el a közigazgatásban Miskolc új jegyzője, dr. Mihalecz Péter, aki a hivatali munkát nemcsak hivatásnak tekinti, hanem egyben szolgálatnak is: a köz szolgálatának.

Tulajdonképpen véletlennek is nevezhetjük, hogy egy régi miskolci család (a Mihalecz név egyébként lengyel eredetű) gyermeke Budapesten született 1958. szeptember 15-én, valójában szülész-nőgyógyász nagybátyja az ok, aki Budapesten volt főorvos. Anyai nagyapja, Zilai István jó nevű cipészmester és kereskedő volt, a család általában véve kétkezi, iparos felmenőkkel rendelkezik.

Miskolcon nőtt fel, gyermekkorának jelentős részét nagyszüleinél töltötte, ahol a „józan paraszti ész”, a racionalitás, a tisztességes munkából való megélhetés legfontosabb szabályait sajátíthatta el. Zenei általános iskolába járt, zongorázni tanult, és a zene máig életének meghatározó szegmensét jelenti. Mint a vele egykorú gyerekek, ő is szeretett focizni, kirándulni, horgászni. Barátaival gombfocibajnokságot szerveztek, volt idő, amikor 22 gombfocicsapattal is rendelkezett. Szeretett fotózni, ennek eredménye lett a napjainkig megmaradó színesdia-gyűjtemény.

A Herman Ottó Gimnáziumban elsősorban a földrajzot, a történelmet, az irodalmat és a nyelvtant kedvelte. Általános iskolai tanárai közül dr. Váradi Ernőnére (Erika nénire), Szabó Józsefné (Olgi nénire), középiskolai tanáraiból pedig Pogonyi Lászlónéra  – Jutka nénire – és Gyülvészi István testnevelő tanárra emlékezik vissza jó szívvel. Középiskoláskorában atletizált, az 1500 és a 3000 méteres síkfutás a sportélmények mellett fegyelemre és emberségre is nevelte.

1976-ban érettségizett, és „keresni kezdte helyét a világban”. Egy évig a B.-A.-Z. Megyei Gyógyszertári Központban dolgozott, majd két évre a Magyar Nemzeti Bank B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságának ügyintézője lett, azután a budapesti székhelyű Építésgazdasági és Szervezési Intézet szervezési munkatársaként töltött el több mint egy fél évtizedet.

1985-ben „talált rá” a közigazgatási pályára, amikor Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál előbb a Pénzügyi Osztály főelőadója, majd az Adó- és Megyei Illetékhivatal csoportvezetője, azután az Adóosztály osztályvezető-helyettese volt. 2002. július 1-jétől Miskolc Megyei Jogú Város aljegyzője, 2008. július 1-jétől jegyzője lett. Időközben folyamatosan képezte magát: munka- és üzemszervező, ingatlanközvetítő és értékbecslő képesítést szerzett, 1989-ben az Államigazgatási Főiskola igazgatásszervező szakán végzett, 1999-ben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán állam- és jogtudományi doktori, 2002-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán ingatlanforgalmi szakjogászi diplomát vehetett át, 2001-ben közigazgatási szakvizsgát tett. Szakterületének az adójog (helyi adók, adózás rendje), a közigazgatási jog (közigazgatási eljárás, közigazgatási alapvizsgáztatás), az alkotmányjog (választás, népszavazás, helyi önkormányzat) és a munkajog tekinthető.

2005-től a Jegyzők Országos Szövetsége Aljegyzői Tagozatának elnökségi tagja, folyamatosan részt vesz a helyi választási iroda munkájában.

„Úgy gondolom, hogy a hivatali munka szolgálat, ahogy a nevében is benne van, közszolgálat – vélekedik dr. Mihalecz Péter. – Az az elképzelésem, hogy a hivatal szervezeti felépítését nagyobbrészt megtartva, helyenként átalakítva, a XXI. század elvárásaihoz igazítva olyan szolgáltató igazgatást kell létrehozni, amely közelebb viszi a hivatalt a polgárokhoz. Erősíteni kell a szakmai kapcsolatot a képviselőkkel, a közgyűléssel, valamint az önkormányzat cégeivel, intézményeivel is. Meg kell találni minden itt dolgozó munkatárs helyét a folyamatban, hogy tudja a kapcsolódási pontokat és azt, hogy az ő munkájának hol van az eleje és a vége. Tovább kell erősíteni azt a folyamatot, amely még közelebb hozza egymáshoz az igazgatást és a városban élőket. A főosztályi felépítési rendszer nagyjából jónak mondható, de indokoltnak tartanám, hogy egy-két helyen vezetői szinteket pótoljunk, olyan belső átalakításokat hajtsunk végre, amelyek rugalmasabbá, eredményesebbé teszik a munkát.”

Dr. Mihalecz Péter nős, felesége Agócs Ágnes Dóra magyar–történelem szakos tanár, a Herman Ottó Általános Iskolában tanít. Családi házban élnek és a ház körüli teendőket elsősorban felesége látja el. Szabad idejében zenét hallgat, szívesen „elkalandozik” a klasszikusoktól a dzsessz és a blues világába is, emellett sokat olvas. Kedvenc időtöltése még a térképek és útleírások tanulmányozása. Szeret utazni, belföldön és külföldön egyaránt, melyről többezres képeslap-gyűjteménye is tanúskodik.

Eddigi életútjával nagyjából elégedett. A jövőt illetően szeretne még a világ számos pontjára eljutni, hogy minél több embert és kultúrát megismerhessen, hiszen az roppant izgalmas, hogy mások hogyan gondolkodnak, hogyan élik meg az egyszer megélhető emberi életet.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése