Török Barnabás

Jegyző,

Sajóbábony

baz_04_162_torok_barnabas.jpgA hatvanas évek elején, zsebében a villanyszerelői végzettségét igazoló bizonyítvánnyal Török Barnabás bizonyára csak nevetett volna, ha valaki azt mondja neki: 2003-ban egy Miskolc melletti nagyközség jegyzőjeként dolgozik majd, hiszen a műszaki pálya iránt vonzódott. Abban biztos volt, hogy tovább szeretne tanulni, de semmiképpen sem humán területen. Aztán a sors másképp akarta. Ezerkilencszázhetvennégy nyarán, gyakorlatilag két nap alatt gyökeresen megváltozott az élete.

A sajóbábonyi polgármesteri hivatal jegyzői irodájában ülünk. Török Barnabás 1995 óta látja el a nagyközségben a jegyzői feladatokat. Elismertségét, szakértelmét az bizonyítja talán a legjobban, hogy az eltelt nyolc év alatt – a testület engedélyével – több mint egy évig látta el a körjegyzői feladatokat Sajókápolnán, Sajólászlófalván, és mintegy két évre a sajóecsegiek is őt bízták meg ezzel a munkával. De ne szaladjunk ennyire előre! Ismerjék meg azt a hernádnémeti fiatalembert, aki a hatvanas évek elején nagy tervekkel indult a nagybetűs életbe.

„Miután elvégeztem az ipari iskolát, a megyei építőipari vállalathoz, a BÁÉV-hez kerültem villanyszerelőnek. Tetszett a munka, szerettem, amit csináltam. Ugyanakkor vonzott a tanulás, elhatároztam, hogy megszerzem az érettségit” – kezdi az emlékek felelevenítését Török Barnabás. Mosolyogva meséli, milyen nagy dolognak, komoly célnak tűnt ez számára akkor, milyen óriási elszántsággal ült az iskolapadba 1969-ben, a katonaság után.

„A Földes Ferenc Gimnázium esti tagozatára jártam, vagyis négy éven át, minden második napon, délután 4 órától fél kilencig diákoskodtam. A munka mellett nagy kötöttséget jelentett, de jól ment a tanulás, olyannyira, hogy második végén – két társammal együtt – nekem is felajánlották: folytassam a negyedik osztályban a következő tanévtől. Az osztályfőnökünk azonban azt javasolta: ha felsőoktatási intézménybe készülünk, járjuk csak szépen végig a harmadikat, ne gyorsítsunk. Miután én már elhatároztam, hogy megpróbálom a műszaki főiskolát, megfogadtam a tanácsát.”

Ezerkilencszázhetvennégy tavaszán – immár érettségi bizonyítvánnyal a zsebében – bejelentette a munkahelyén: a következő erőpróba számára a főiskola lesz, és szeretné, ha támogatnák ezt a döntését. A BÁÉV-nél viszont nem lelkesedtek az ötletért, mondván, tanult már eleget, itt az ideje, hogy a munkára koncentráljon. Az elutasítás váratlanul jött, és felborította volna a terveit – ha hagyja. Ő viszont elhatározta: ha így alakult, akkor inkább munkahelyet változtat, pályát módosít.

„A pályamódosítás terve még csak az én fejemben állt össze, amikor néhány hét múlva – 1974 nyarán –, üzenetet kaptam a bőcsi tanács vb-titkárától, hogy keressem meg. Életemben nem jártam még a hivatalban, nem is értettem, mi keresni valóm van ott, de mert hívtak, elmentem. Aztán amikor ott ültem az irodában, egy idő után úgy éreztem, az események játszanak velem. A vb-titkár, Gelb Sándor, arról faggatott, hogyan képzelem a jövőm, milyen feladatot tudnék elképzelni magamnak a tanácsnál, és mit szólnék, a bőcsi tanácselnöki székhez? Derült égből villámcsapásként ért ez a kérdés. Még fel se ocsúdtam az első ámulatból, amikor Gelb Sándor Skodájával már úton voltunk – egyeztetés céljából – Miskolcra, a járási hivatalba. Itt aztán újabb hihetetlen dolog történt, felajánlották, hogy legyek előadó a járási hivatal kereskedelmi és mezőgazdasági osztályán. Sok volt ez nekem egy napra, gondolkodási időt kértem. Másnap délután már egyedül léptem be a Fazekas utca 2. szám alatti épület kapuján, és igent mondtam az állásajánlatra.”

Ez az a két nap, amely gyökeresen megváltoztatta az életét. Új fejezet kezdődött. Más munka, más környezet, másfajta kihívások, amelyeknek bizony sokszor nem volt egyszerű megfelelni. A tanulást, a tisztességes munkát, a megbízhatóságot mindig is sokra tartó fiatalember – immár család mellett – 1983-ban befejezte az államigazgatási főiskolát, és közben a karrierje is újabb irányokat vett. 1982-ben Sajóvámos és Sajósenye közös községi tanácsának vb-titkára lett, innen 1985-ben a Borsodi Szénbányák kazincbarcikai igazgatóságához helyezték, 1992-től pedig a megyei munkaügyi központ miskolci kirendeltségének helyettes vezetői pozícióját bízták rá.

„Nyomasztott a munkaügyi központban végzett munka. Láttam, hogy elhelyezkedési lehetőségek híján mi csak »tűzoltásra« vagyunk képesek. Éreztem, váltanom kell, így, amikor a sajóbábonyi önkormányzat meghirdette a jegyzői állást, én is pályáztam. Tizenkét jelentkező közül – 10 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett – engem választott a testület. A családommal a szülőfalumban, Hernádnémetiben élek, Sajóbábonyhoz tehát »csak« hivatali teendőim kötnek. Persze ahogy mennek az évek, ahogy jobban megismerem az itt élőket, úgy válik egyre otthonosabbá számomra a község. De az igaz barátságaim azt hiszem, mindig is Hernádnémetihez kötnek majd.”

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése