Mátyás László

Nyugdíjas vegyészmérnök

Sajóbábony

szszb 29. ki Mátyás László 300.jpgSzorgalmát, példás közösségépítő munkáját jól ismerték a környezetében, ezért sokszor kérték fel egy-egy civil szervezet vezetőjének. A Szabolcs megyei Gáváról – ma Gávavencsellő – 18 évesen Sajóbábonyba került fiatalember munka mellett végezte a különböző szintű iskolákat, amelyek csúcsa a vegyészmérnöki diploma megszerzése volt. Gyárrészleg vezetői szintig vitte az Észak-magyarországi Vegyiműveknél, ahol műszaki újításaival, találmányaival is kitűnt. Gyermekkorától sportol, még 70 fölött is eljár a tornaterembe futballozni. 2013-ban a „Sajóbábonyért Érdemérmet” adományozta részére a városvezetés.

Mátyás László 1941. október 21-én született Sátoraljaújhelyen. A Szabolcs megyei Gáván élt családjával a nagyapától – aki területi főjegyző volt – örökölt házban, amely az 1840-es években épült. Édesapja a körzeti villamos karbantartó egységet vezette, édesanyja pedig a háztartást és kiváló érzéke volt a festészethez. Képei ma is díszíti a családtagok lakásainak falát. 15 évesen a helyi futballcsapat igazolt játékosa lett és egy éven belül feljutottak a megyei I. osztályba. Sajnálatos, hogy édesapja korán, 1958-ban meghalt. Testvérbátyja Ferenc Debrecenben él, ő örökölte a művészeti tehetséget és tagja volt a Debreceni Jazz Együttesnek.

László 1959-ben került Sajóbábonyba. Az Észak-magyarországi Vegyiművek A-U üzemi laboratóriumában ismerkedett meg a termékek analitikai vizsgálataival és gyártástechnológiákkal. A vegyipari technikumban 1965-ben érettségizett. Ezt megelőzően laborvezető, majd műszakvezető lett. A kazincbarcikai főiskolán 1969-ben vegyipari szervező üzemmérnöki képesítést szerzett. Akkor már a termelési főosztályon gyártástervezőként, majd technológusként dolgozott, közösségi feladatként pedig elvállalta a szocialista brigád vezetését, akikkel arany, majd kiváló fokozatokat értek el. A Veszprémi Vegyipari Egyetemen 1976-ban vette át okleveles vegyészmérnöki diplomáját. 1979-ben üzemvezetői megbízást kapott az ÉMV Á-gyárrészleg C-üzemében, majd 1985-ben a közel 300 fős gyárrészleg vezetőjévé nevezték ki. Itt formalint, gyógyszer alapanyagokat, formázott növényvédőszereket és trinitrotoluolt gyártottak. Számos újítás, találmány kidolgozója, megvalósítója, melyek új termékek létrehozására és vegyipari technológiák korszerűsítésére vonatkoztak. Az ÉMV csődje után 1991-ben az Intermed, majd a Sagrochem Kft-be került. Előbbi megszűnt, utóbbit felszámolás alá helyezték. 1994 végén korkedvezményes nyugdíjba vonult. Hamarosan egy finomvegyszereket és laboreszközöket, műszereket forgalmazó cégnél helyezkedett el, ahol 2007-ig képviselő, ill. területi vezető volt és „10 év kiemelkedő tevékenységért érdemes munkatárs” oklevéllel tüntették ki.

Többször volt kiváló dolgozó, egy ízben kiváló feltaláló. A kapott elismeréseket nagyra értékeli, úgy gondolja azok mögött komoly teljesítmény állt.

Ifjú éveiben a sajóbábonyi Mikron zenekar dobosa volt. A környéken ifjúsági klubok, bálok, lagzik népszerű fellépői voltak. 1980-ban elvállalta a Sajóbábonyi Vegyész Sportegyesület elnökhelyettesi tisztségét, melyet 1992-ig eredményesen látott el. Aktív részese volt a helyi spotlétesítmények korszerűsítésének, építésének. A csapatok jól szerepeltek, a női kézilabda a megyei I-, a férfi NB II-, a futball a területi bajnokságba jutott fel. Megalakult a teke és sí–túra–vízi szakosztály is. A sportkör 1992-ben megszűnt, majd az önkormányzat segítségével újra indult. Ezt követően ő öt éven át ismét elnökhelyettes volt. Ebben az időben a labdarúgás, a teke és az asztalitenisz működött versenysportként. Aktívan segített a városi sportkönyv megírásában. Jelentős szerepet vállalt a Sajóbábonyi Első Garázsszövetkezet végelszámolásának eredményes lezárásában és megszervezte a garázsok megrongált villamos rendszerének helyreállítását. Társasházi közös képviselő és kertbarát köri tag. A helyi művelődési ház pálinka és borversenyein részt vesz, rendszeresen szerepel a zsűrikben is. Több önkormányzati szavazásnál választási bizottsági tag és elnök volt.

Felesége Dávid Judit 1970-ben a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett okl. vegyész végzettséget. Az ÉMV-nél minőségellenőrzési osztályvezető, majd 1994-től a Miskolci Vízmű Kft. laboratórium vezetője volt. Két gyermekük született, akik családosak, Budapesten élnek. Négy unokájuk van.

Fontosnak tartja a közösségeket, embereket segítő és tisztelő magatartást, amiben élen jár, és azt tapasztalja, hogy ezek vele szemben is visszaköszönnek. A 2007-es „nyugalomba” vonulása óta több ideje jut a kertészkedésre sajóbábonyi telkén, melyben jó segítőtársa a felesége. Kiterjedt a baráti köre, gyakran összejönnek a helyi pincékben, illetve hangversenyekre, színházba járnak, közös utazásokat szerveznek.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése