Sólyom Sándor

A Művelődési ház igazgatója

Sajóbábony

Sólyom Sándor.jpgJelentős önkormányzati tapasztalattal a birtokában vág bele a 2014-es önkormányzati választásokba, hogy folytathassa a várost 24 éve irányító Nagy Imre munkáját. Az elmúlt három évben sokat tett Sajóbábony közéletének és sportéletének felpezsdítéséért, tevékenysége pedig felkeltette a helybeliek figyelmét és őt kérték fel, hogy induljon el a demokratikus erők soraiból polgármesterjelöltként. Vállalta és vannak ötletei a vegyészváros további fejlesztésére.

Munkája révén került Sajóbábonyba, ahogyan nagyon sok ott élő polgár. Három évvel ezelőtt nyerte el a Déryné Szabadidőközpont és Városi Könyvtár igazgatói állására kiírt pályázatot, ahol a képviselő-testület őt tartotta alkalmasnak a poszt betöltésére. Nem volt nehéz eldöntenie a grémiumnak, hogy kire bízzák a város kulturális életének vezetését, hiszen a leadott életrajz sok mindenről árulkodott. Az 1966-ban Sajószentpéteren született Sándor ugyanis akkorra már nagy ívű pályát futott be a térség kulturális- és sajtóéletében. Első diplomáját Sárospatak főiskolájának könyvtáros szakán szerezte, majd Debrecenben végezte el a művelődésszervező szakot. Rendelkezik Európa Uniós pályázatírói végzettséggel is, amit a budapesti Kommunikációs Főiskolán kapott. Francia és angol nyelven megérteti magát .

Dolgozott Szentpéteren napközis nevelőként, majd 1986-ban végzettségének megfelelő állást kapott Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Házban. Onnan igazolt át 1999-ban Sajószentpéterre, ahol tíz éven át vezette a művelődési házat. Újabb váltásként következett a miskolci média, ahol a városi televíziónál dolgozott és szerkesztette a MiNap városi lapot és annak internetes változatát. Aztán jött számára az újabb lehetőség, Sajóbábony Város Önkormányzata Molnár Zoltán nyugdíjba vonulása miatt pályázatot hirdetett a művelődési ház vezetésére. Miután őt hirdették ki győztesnek, számba vette a meglévő és kínálkozó lehetőségeket, majd munkához látott. A pálinka- és borverseny vagy a Városnap megrendezését továbbra is támogatandónak tartotta, ám tudta, hogy 20-25 évvel korábban számos olyan rendezvény volt Bábonyon, ami az egész települést megmozgatta. Sokan nosztalgiával emlegették az egykori majálisokat, a búcsúkat, az adventi ünnepségeket és a Mikulás ünnepet is. Úgy gondolta, ezeket a rendezvényeket ismét meg kell tartani. Az idősebb korosztály örült az ötletnek, hiszen fiatal korukat idézte a kirakodó vásár és a szabadtéri színházi műsor, a fiatalabbak pedig kíváncsiságból látogattak ki. A következő évi programokra már nem kellett agitálni az embereket.

Munkájával egyre jobban a bábonyiak szívébe lopta magát, egyre több pozitív visszajelzést kapott úgy a városvezetők, mint helybeliek részéről. Sokan mondták a szemébe, ilyen ember kellene a testületbe, ami egyértelműen arra utalt, hogy jó helyen áll a népszerűségi listán.

Nagy Imre polgármester úr az elmúlt hónapokban egyre nyilvánosabbá tette, hogy 1990 óta tartó városvezetői munkáját befejezi, vagyis alkalmas embert kell találni a polgármesteri posztra. Akkortól kezdve sokan megkeresték Sanyit, hogy megpróbálkozhatna a polgármesteri poszt elnyerésével.

„Elkezdtem gondolkozni, hogy ha ilyen véleménnyel van rólam és munkámról a lakosság, ha ilyen elfogadottságot tapasztalok a mindennapokban, ha napi szinten keresnek fel olyan problémájukkal az emberek, ami szorosan nem tartozik a munkámhoz, de bizalmukba fogadnak gondjaikkal és szívesen kérik ki tanácsomat, akkor miért ne tudnám Sajóbábony fejlődését még jobban szolgálni.”- mondta el döntésének hátterét.

Aztán megkereste a sajóbábonyi baloldal, hogy szívesen támogatná a választáson Sajóbábony hasonló érzelmű lakosaival egyetemben.  Pár hetes gondolkodás után elfogadta a felkérést. Ha sikerül elnyernie a választók többségének szavazatát, nem egy kezdő, közigazgatásban járatlan vezetőt választanak maguknak, mert Sólyom Sándor nagyon is komoly önkormányzati tapasztalatokkal rendelkezik.  Sajószentpéter képviselő-testületében nyolc éven át dolgozott, bizottsági elnökként pedig beleszólása volt a város fejlesztésébe és pénzügyeibe. Az ottani fejlődés etalon a számára és szeretne hasonló fejlesztéseket végrehajtani Bábonyban is. Mivel jól érzi magát a településen, részt vesz a polgárőrség munkájában, szerszámot fog a parkosításért és a közterületek szebbé tételéért, de ott van a karitatív munkáknál, a ruhagyűjtésnél és adományozásoknál is. Telt házas túrákat szervez akár határon túlra is, amelyek iránt nagy az érdeklődés. Elnöke az NB II-es helyi sakk egyesületnek, ahol ő is csapattag. Úgy érzi, hasznos tagja lett Sajóbábony társadalmának. Ha megkapja a bizalmat, előtérbe helyezi a munkahelyteremtést, a közbiztonság javítását és a városszépítést.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése