Pásztor Ferenc

Iskolaigazgató,

Gesztely

baz_04_124_pasztor_ferenc.jpgNyugodt szívvel vallhatja magát tősgyökeres gesztelyinek, hisz már szülei is itt élték le életük javát. Édesapja, aki nemrégen hunyt el, egykor gépkocsivezetőként kereste kenyerét, édesanyja a háztartást vezette.

Öccse autó-motorszerelő, Miskolcon az MKV-nál dolgozik. Általános iskolai tanulmányaiból az első hét évet Gesztelyen végezte. Szívesen gondol vissza ebből az időből Kusza Bélára, aki földrajzot, biológiát tanított. Fizikai foglalkozású szülők tehetséges gyermekeként a nyolcadik osztályt Mezőkövesden folytathatta, ahol a kollégiumi diáktanács titkára lett. Az I. László Gimnázium és Szakközépiskola jelentette a középiskolai tanulmányok színhelyét, ahol végig jó és jeles tanuló volt. Sokat tanult Pető Mária földrajz szakos tanártól, aki a kedvenc tanárai közé tartozott. A kollégiumban stúdióvezetőként kapcsolódott be a közösségi munkába.

Ezerkilencszázhetvenötben a sikeres érettségi után a Sárospataki Tanítóképző következett. Egy évig albérletben lakott, majd két évig kollégista volt, ahol ifjúsági klubvezetőként töltött csodálatos éveket. Emberileg, szakmailag nagyszerű tanárokra lelt, olyanokra, akiktől egy életre megtanulta a szakma szeretetét. A sportot mindig kedvelte, így elvégezte a testnevelés szakkollégiumot is. Ezerkilencszázhetvennyolcban fejezte be tanulmányait Sárospatakon és pályakezdőként rögtön szülőfalujába került. Egy évig tanítóskodott, a második osztályban pallérozta a rábízott kicsinyeket, majd a felső tagozaton tanított testnevelést, hamarosan munkaközösség-vezető is lett.

Időközben tovább képezte magát, 1986-ban földrajz szakot végzett Nyíregyházán a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Szakmai munkája elismerésének tekinthetjük, hogy 1985-ben kinevezték igazgatóhelyettesnek.

Bekapcsolódott Gesztely közösségi és kulturális életébe is, előbb ifjúsági klubvezető lett, majd 1981-től négy éven át a művelődési ház munkáját irányította. Hogy sokoldalú felkészültségét bővítse, 1988-ban újságírói képesítést szerzett, bár ma nemigen van ideje ennek gyakorlására.

1993-ban elődje nyugdíjba vonulása után, pályázat útján nevezték ki az általános iskola igazgatójává. Az intézmény rá egy évre vette fel a Csokonai Vitéz Mihály nevet. Ez nem véletlen névválasztás, hisz a hagyományok szerint a költő gyakran megfordult Gesztelyen a Puky-kúriában, merthogy Puky István az iskolatársa volt.

Ma háromszáz diák oktatása, nevelése a feladata a huszonhat pedagógussal (valamennyien szaktanárok!) rendelkező iskolának. Az 1–8. osztály mellett működik egy kisegítő és Újharangodon egy tagiskola.

Három idegen nyelvet oktatnak: angolt, franciát és németet, de folyik hangszeres oktatás, táncoktatás és kézműves képzés is. A technikai feltételeket nyelvi labor, konditerem, tankonyha, számítástechnikai terem és a községi mellett, saját iskolai könyvtár is biztosítja. Az egészséges életmódhoz a tornaterem és a sportudvar segíti a nebulókat, akiknek jelentős része ma már az 1987-ben épült új épületrészben tanul.

A gyerekek összetétele heterogén, széles skálán mozog szociális hátterük, így fel kell készíteni őket a megye elit iskolájára, a Földes Gimnáziumra, meg a szakiskolára is. A beiskolázás és a tankötelezettség 100 százalékos, a tanulók többsége Miskolcra kerül továbbtanulni. Sikeres munkájukat bizonyítja, hogy diákjaik közül került ki neves zongoraművész, számítógépes szakember, szép számmal orvos és jogász. Iskolájuk a Nemzeti Tankönyvkiadó referenciaiskolája, ami az új tankönyvek bevezetésével kapcsolatban jelent sokirányú feladatot.

Pásztor Ferenc ma is aktív közösségi ember, 1994-től (bár 1991-től Miskolcon lakik családjával) már a harmadik ciklusban tagja a helyi képviselő-testületnek. Ezerkilencszázkilencvenöttől közoktatási szakértőként tevékenykedik és a felsőzsolcai közoktatási ellátási körzet igazgatói munkaközösségének vezetője. Ezerkilencszázkilencvenkilencben közoktatás-vezetői szakot végzett Budapesten, a Műszaki egyetem égisze alatt.

Munkájáról, sikereiről így vall: „Elsődlegesnek tartom az elkötelezettséget, a pályaszeretetet és mindenekelőtt a gyermekszeretetet. Szeretem a munkámat, hisz a gyermekeken keresztül a felnőttekkel is kell foglalkoznom, a diák mögött mindig ott van a szülő is. Az intézményvezetés, az elfoglaltságaim kitekintési lehetőséget biztosítanak a külvilágra is.”

Pásztor Ferenc 1983-ban kötött házasságot kolléganőjével, Vinter Erikával, aki matematika–kémia–számítástechnika szakos tanár és egyben megyei szaktanácsadó Borsod megyében. Lányuk, Vivien, 1986-ban született, a Földes Ferenc Gimnázium 10. osztályos kitűnő tanulója, aki a kémia iránt érdeklődik leginkább.

Az igazgató úr szabad idejében szívesen olvas szépirodalmat, de az ismeretterjesztő műveket is forgatja. Földrajz szakosként sokfelé járt, szereti a szép, érdekes tájakat. Mint ország Svájc, a városok közül Párizs ragadt meg leginkább emlékezetében.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése