Szelekovszky Lóránt

Iskolaigazgató,

Parasznya

baz_08_162_szelekovszky_lorant.jpgNemcsak földrajzi értelemben  „uralja” a környéket a Baross Gábor Körzeti Általános, Két Tannyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola, hiszen a szinte „egybeforrott” három településen túl (Parasznya, Radostyán, Varbó) Kondó, Sajólászlófalva és Sajókápolna „szellemi és kulturális” központját is jelenti az intézmény az említett települések idejáró 251 tanulójával. 25 pedagógus végzi az oktató-nevelő munkát, akiknek kiemelkedő tevékenységét leginkább a művészeti oktatás terén nyert kiváló minősítés jelzi.

Az iskolában a zene-, képző- és iparművészeti oktatás (valamint a néptánc-oktatás) mellett 1993 óta folyik a művészeti oktatás, amelyet a szülők segítségével létrehozott kerámiaműhely is segít. Hivatalosan 2001-től számítanak művészeti iskolának, egy éve működnek két tannyelvű iskolaként. A lengyel nyelv oktatása már első osztályban kezdődik, és három tárgyat tanítanak lengyel nyelven.

Szelekovszky Lóránt, aki immáron másfél évtizede tölti be az iskolaigazgató posztot, tősgyökeres diósgyőr-vasgyári család idősebbik gyermekeként 1955. július 25-én született Miskolcon. Édesapja a Borsodi Szénbányáktól ment nyugdíjba, édesanyja a TIT-nél volt gazdasági vezető. Húga, Enikő, aki egyébként ugyancsak pedagógus, a Máltai Szeretetszolgálatnál tevékenykedik.

Gyermekkori élményei közül kiemelkedik a közeli Márta-bánya, ahová lovasszekérrel jártak be a fuvarosok szénért. Nagyapja, aki a diósgyőri turista-szakosztály egyik alapító tagja, és mindemellett „nagy bolondja volt az erdőnek”, nemcsak korcsolyázni és síelni tanította meg, hanem a máig megmaradó természet- és erdőszeretetre is.

Az iskolában, ahol „minden az embertől, a pedagógustól függ”, elsősorban a biológiát és a földrajzot kedvelte, de gimnazistakorában kémiából tanulmányi versenyt is nyert. Különösen nagy hatással volt rá Vincze László tanár úr, aki „végtelenül jópofa ember volt”.

Pataki diákként életének meghatározó négy évét töltötte a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban és a kollégiumban. Speciális angol nyelvi osztályba járt, a heti tizenkét angolóra és egy Skóciából szerződtetett – magyarul egy kukkot sem tudó – nyelvtanár gondoskodott a megfelelő nyelvtudásról.

1973-ban, érettségi után egy évig képesítés nélküli nevelőként tanított az edelényi 1. Számú Általános Iskolában.

1974-ben kezdett a nyíregyházi tanárképző főiskola földrajz–rajz szakán, ahol kiváló tanárok (Frisnyák Sándor, Süli-Zakar István, Hadházy László) gondoskodtak a megfelelő képzésről. Végzés után még kétéves angol levelező képzésen vett részt Szegeden. Közben dolgozott a 114. Számú Építőipari Szakmunkásképző Intézetben.

1979-ben – házasságkötése után, lengyel felesége révén – másfél évet Lengyelországban töltött, a katowicei 4. Számú Líceumban tanított angol nyelvet.

1981-ben, a hadiállapot idején tértek haza, és a miskolci 36. Számú Általános Iskolában folytatta, ahol jó pár évet töltött. Miután Varbón építkeztek, a parasznyai általános iskola következett, ahol 1993-ban az intézmény igazgatójává nevezték ki, ezt a posztot tölti be a mai napig. Időközben médiaismeretek szakon végzett Nyíregyházán, majd közoktatás-vezetői képesítést is szerzett.

Amióta Varbón él, képviselőként részt vesz a helyi önkormányzati képviselőtestület munkájában.

Négy éve kezdte a parasznyai önkormányzat a testvérkapcsolatok kiépítését, amelynek eredményeként a szlovákiai Sindliar, majd a lengyelországi Gozalkowice Zdrój (amely egyébként Lengyelország legnagyobb mozgásszervi rehabilitációs központjának számít) lett Parasznya testvértelepülése.

„Az oktatásban nagyon fontosnak tartom a szülők szerepét – mondja Szelekovszky Lóránt –, akik sajnos gyakran megpróbálják a pedagógusra tolni a felelősséget. Ennek ellenére, igaz, egyre kevésbé, nálunk még működik az elv, hogy a szülőké a nevelés elsődleges felelőssége. Akik ezt tudomásul veszik, és otthon foglalkoznak gyermekeikkel, azoknál ez az eredményekben is megmutatkozik.”

1979-ben kötött házasságot egy lengyel pedagógussal, Ewa Borczcal, aki ma a két tannyelvű oktatás meghatározó alakja Parasznyán. Két lányuk közül Márta 1981-ben született, a krakkói Jagelló Egyetemen végzett – régész, magiszteri fokozatot szerzett, jelenleg doktori fokozatán dolgozik. A hat évvel fiatalabb Eszter másodéves a Corvinus Egyetemen, kertészmérnöknek készül.

Az édesapától örökölt tudomány alapján máig kedveli a növényeket. Korábban citromfákat gondozott, ma az egykori növényházban két óriás fehér bóbitás kakadut nevel. A motorozás gyermekkorától szenvedélye, jelenleg egy 1957-es Danuvia Hungária, egy 1966-os Simson Star mellett két chopperrel, vagyis igazi túramotorral rendelkezik. Színes, izgalmas és változatos életével elégedett, vágyai között egy igazi szabad mozgást lehetővé tevő lakóautó szerepel.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése