Németh Andrásné

Iskolaigazgató,

Miskolc

baz_04_50_nemeth_andrasne.jpgIgazi pedagógusdinasztia leszármazottja, édesapja, sőt nagyszülei is pedagógusok voltak. A tágabb értelemben vett családból összesen tizenheten művelik ezt a hivatást. Édesapja, aki 19 évesen a „málenykij roboton” is részt vett, ma már nem él. Édesanyja nyugdíjas, tőle örökölte a gyermekek iránti szeretetét.

A Győri Kapui Általános Iskolába járt, ahol Kocsárdi Ervinné – aki tanítványainak szentelte életét – volt a példaképe, útravalót adott számára. A történelem mindig érdekelte, máig nagyon szereti a könyveket. Énekkaros és színjátszókör tagja volt, iskolatitkárként tevékenykedett, természetjáróként ismerte meg a Bükköt.

Az egykori Kilián György Gimnázium (ma Diósgyőri Gimnázium) volt középiskolai tanulmányainak színtere. Nosztalgiával gondol vissza egyenruhájukra, és büszke arra, hogy olyan iskolába járhatott, amely sok kiváló embert, köztük Miskolc több vezetőjét bocsátotta útjára.

Az ezerkilencszázhetvenes érettségit sikeres felvételi követte az Egri Tanárképző Főiskola magyar–angol szakán. Tanulmányait a nappali tagozaton mégsem kezdete el. Vidéken kezdett tanítani, majd 1976-ban diplomázott magyar–történelem szakon. Akkor került jelenlegi iskolájába: a Vörösmarty Mihály Általános Iskolába. Kezdetben napközis nevelő volt, majd második gyermeke születése után az akkori igazgató, Rittenbacher Ödön visszahívta tanítani. Negyedszázadon keresztül tanította a magyart és a történelmet. 2002-ben nevezték ki az iskola igazgatójává. Közben férjhez ment, majd két gyermek édesanyjaként folytatta a tanítást. Ez a belvárosi, lakótelepi intézmény jogutódja a régi híres belvárosi Vörösmarty-iskolának, amit lebontottak. Volt olyan időszak, amikor 1400 tanulójuk volt és három műszakban oktattak.

Jelenleg 765 kisdiáknak jelenti a második otthont a városban jó hírűnek számító oktatási intézmény. Két kiemelt területük a matematika–informatika és az idegen nyelvek (angol és német) magas szintű oktatása. Eredményesek más területeken is: országos, megyei, városi sikereket értek el különböző tárgyakból (országos 1–12. hely: informatika, kémia, földrajz, helyesírás, matematika).

Rendkívül eredményesek a sport terén is: kosárlabdában, kézilabdában, jeges sportokban szerzett serlegek, kupák, oklevelek sokasága díszíti az igazgatói irodát. Mindez azt bizonyítja, hogy a közel hatvanfős tantestület és a húsz technikai dolgozó teszi a dolgát. Büszkék itt végzett tanítványaikra, akiknek döntő többsége megbízható, sikeres felnőtt lett. Közülük is külön említést érdemel Horváth Ádám operaénekes, Vertig Tímea és Juhász Árpád színész. Az igazgatónő az iskola életének szervezésében, menedzselésében követi nagy elődjét, dr. Sasvári Józsefné nyugdíjas igazgatónőt.

Németh Andrásné fél évtizede a közéletben is aktivizálta magát. Ezerkilencszázkilencvennyolcban önkormányzati képviselő lett, az oktatási és tulajdonosi bizottságban tevékenykedett. Itt ismerkedett meg a város közoktatásával, annak szereplőivel, a gondokkal, a problémákkal.

A tulajdonosi bizottságban Miskolc város önkormányzata tucatnyi cégének tevékenységét tekinthette át. Tapasztalatait, kapcsolatait most intézménye javára fordítja.

–Úgy vélem, hogy mára az oktatásba is belopakodott a marketing – mondja Németh Andrásné igazgatónő. – Ma már nem elég, ha a tanárok jól tanítanak, ezt tudtára kell adni a „fogyasztónak”. A csökkenő gyermeklétszám miatt egyre nagyobb az iskolák közötti versengés a tanulókért. A jó hírű iskola státusát meg kell tartanunk, ebben partnerek kollégáim, akik mesterségbeli tudásuk legjavát adják. Szerencsére a szülők is szívesen segítenek, önzetlenül támogatják az intézményt.

Igazgatói tevékenységem során a városvezetéssel partneri kapcsolatok kialakítására törekszem. Miután rengeteg tehetséges diákunk van, célunk az, hogy a fenntartó, az önkormányzat, a szülők és a kollegáim megelégedésére működjön intézményünk.

A megfelelő munkához megfelelő objektív feltételeket kívánok teremteni. Olyan végzősöket szeretnénk útjukra bocsátani, akik szeretik a hazájukat és mindent meg is tesznek érte. A boldog gyermek- és szülőarcok mindenért kárpótolnak bennünket, pedagógusokat!

Németh Andrásné szabad idejében mindenekelőtt olvas, főleg a politikai, történelmi tárgyú könyveket szereti: Frederic Forsyte és Márai Sándor tartozik kedvenc írói közé. Besegít férje gazdálkodásába is, ha kell traktort, teherautót vezet.

Rendkívül változatos életének vezérfonala a család menedzselése volt, gyermekei mindig támaszkodhatnak rá. Örökös tenni akarás az élete, napjait keményen végigdolgozza, tevékenységét Palotai Boris gondolatai vezérelik: „Az élet értelmét nem keresni kell, hanem nekem kell értelmet adni az életnek!” Egyszer szeretné régi vágyát megvalósítani: a csángóföldi magyaroknak szülőföldjükön anyanyelvüket tanítani.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése