Végh Ernő

Polgármester,

Gesztely

baz_02_72_vegh_erno.jpgA Harangodi síkság délkeleti csücskében, a Hernád-folyó mellett elterülő településről már a XIII. század elejétől vannak írásos feljegyzések. Mint annyi magyar falu, Gesztely is a történelem számtalan viharát érte meg, sokszor feldúlták, leégett, árvíz sújtotta, a két világháborúban hadszíntér volt, a Katyusák innen lőtték Miskolcot. Itt vívta utolsó győztes csatáját gróf Leiningen tábornok az 1848/49-es szabadságharc idején. A helység nevezetes szülöttjének számít Csorba Sámuel jogász, történész, szakíró; Román János levéltáros, történész, szakíró valamint Krausz Adrienn és Simon Izabella zongoraművészek.

A ma háromezer lelkes település életének alakulásában korábban a nehézipar volt a meghatározó, hisz az emberek főleg Miskolcra jártak el dolgozni. A falu polgármestere 1998 óta Végh Ernő, aki 1948. július 3-án született Sárospatakon. Édesapja református lelkész volt, 1969-től 1995-ig szolgált Gesztelyen. Édesanyja háztartásbeliként rajta kívül két öccsét és két húgát nevelte. Gyermekkorának egy része Sárospatakon telt, a nyarakat mindig ott töltötték a nagyszülőknél, talán ezért is kötődik erősen a mai napig Patakhoz. Édesapja segédlelkészként kezdte az Úr szolgálatát Putnokon, majd Ózd, Szin, Ragály, Járdánháza voltak a következő állomáshelyek. Így nyugodtan elmondhatjuk, rendkívül mozgalmas gyermekkora volt.

Olyan korban nőtt fel, amikor az emberek még sokkal szegényebbek voltak, de sokkal jobban megértették egymást. „Kétféle ember létezik, – mondogatta édesapja, akinek halála máig betöltetlen űrt jelent a család, és főleg az elsőszülött fiú számára, – a rendes ember és a rossz ember – nemre, fajra való tekintet nélkül. A lényeg az, hogy tisztességgel éljen az ember!”

Az általános iskolában, amelyet egyébként Járdánházán fejezett be, az ének-zene, a sport, a magyar és a történelem számított kedvenc tárgyai közé. Gimnáziumi tanulmányait Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban folytatta, csodálatos élményt jelentett számára, hogy részben azok a tanárok is tanították, akik még apja tanárai voltak. Különösen szeretettel és tisztelettel emlékezik vissza H. Kovács Mihály igazgatóra, aki csodálatos ember volt.

Érettségi után két év katonaság várt rá Kalocsán, a harckocsizóknál szolgált írnokként. Olyan nagyszerű ember volt az elöljárója, mint Kladek Attila őrnagy, aki nagy-nagy emberséggel viseltetett beosztottai iránt. Leszerelése után kemény és dolgos évek következtek. Elvégezte a szakközépiskolát, erősáramú villanyszerelőként kezdett dolgozni Ózdon a Villanyszerelő Ipari Vállalatnál, majd amikor 1969-ben Gesztelybe kerültek, a Lenin Kohászati Művekbe ment dolgozni. Különböző tanfolyamokon képezte magát és 1986-ig dolgozott itt. Volt a TMK-nál előadó, aztán következett a karbantartási-felújítási főosztály, majd csoportvezető lett a nagyolvasztónál. A nehézipar válsága, a cég felbomlása idején egy kft.-t alapítottak, külső cégeknek végeztek villanyszerelést, gyengeáramú és erősáramú szerelést.

1986-tól 1998-ig tevékenykedett a vállalkozásnál, amikor a falu polgármesterévé választotta. No persze nem minden előzmény nélkül, hisz a rendszerváltás után két cikluson keresztül képviselő és alpolgármester volt, elődje nyugdíjba vonulása után lett a település első embere. Az elmúlt három évben befejezték a korábban elkezdett fejlesztéseket, Újharangodon gázvezetéket, halotthamvasztót építettek. Tantermeket és az óvodát újították fel, négy utcát aszfaltoztak, előkészítették az új beruházást, a Total-kút építését, fejlesztették a kultúra házát, és a polgármesteri hivatalt, ahol ma már korszerű számítógépek segítik a beosztottak munkáját.

– Megpróbálok a szeretet hangján szólni az emberekhez – mondja a polgármester úr. – Szeretném a magyar múlt becsületét visszahozni, ezért is ünnepeljük meg kellő tisztelettel nemzeti ünnepeinket. Az embereknek tudniuk kell honnan jöttünk, ismerni kell a múltat, hogy becsülni tudjuk a jövőt.

Végh Ernő polgármester úr munkájában sok segítséget kap az eredetileg közgazdasági végzettséggel bíró, ma az Öregek Klubjában dolgozó feleségétől, Csorba Izabellától, aki gesztelyi születésű, és akivel 1971-ben kötött házasságot. Leányuk, Eszter, 1977-ben született, főiskolát végzett szociálpedagógia szakon Hajdúböszörményben.

A polgármester úr nemcsak nagyon szereti, hanem szabadidejében műveli is a zenét. A zene, az egyházi és a klasszikus zene, ha ideges és nyugtalan, megnyugtatja, ha jókedvű, vidámabbá teszi. A református egyház gondnoka, vasárnaponként ő orgonál a templomban. Szeret olvasni is, főleg a történelmi jellegű könyveket és az útleírásokat. Az irodalom szeretetét édesapjától örökölte, aki gyerekkorában sokat mesélt neki arról, hogy mit olvasott, így vezette rá a könyvek szeretetére.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése