Halmi István

Vállalkozó,

Miskolc

baz_08_18_halmi_istvan.jpgCéltudatossága hamar megnyilvánult, hiszen az egyik általános iskolai tanára diplomamunkájához végzett felmérésen arra a kérdésre, hogyan képzeli a jövőt, mi szeretne lenni, azt válaszolta: „Milliomos leszek, és ha lesz egy fiam, akkor őt a saját képemre szeretném formálni!”

Halmi István eseményekben, fordulatokban gazdag sikeres és eredményes életútja azt igazolja, hogy jó úton jár a gyermekkori álmokat illetően. A család fiatalabbik gyermekeként 1965. február 28-án született Tiszalökön. Bátyja Sándor, aki kiváló kosaras és Magyarország legfiatalabb NB-I.-s kosárlabda-játékvezetője volt, 29 évesen egy váratlan, gyors lefolyású, súlyos betegségben meghalt. Édesapja agronómus volt a nyíregyházi Vetőmagtermeltető Vállalatnál, édesanyja a Szabolcs-Szatmár Megyei Vendéglátóipari Vállalat osztályvezetőjeként dolgozott.

Nyíregyházán nőtt fel, az 1. Számú Gyakorló Iskolában tanult, majd „édesapja nyomdokain haladva” a Mezőgazdasági Szakközépiskolában folytatta középfokú tanulmányait. Itt két olyan tanárral is találkozott, akiknek sokat köszönhet, akik meghatározó módon befolyásolták „felnőtté válását”, akik valóban embert akartak faragni belőle. Osztályfőnökétől, Tóth Imrénétől, Györgyi nénitől szerette meg igazán a történelmet, Simon Béla matematikatanár pedig „az érted haragszom, nem ellened” elv alapján igyekezett a „legtöbbet kihozni” diákjaiból. A harmadik meghatározó egyéniség dr. Szelestei Gyula, aki a főiskolán a repülés különböző elméleti tárgyait oktatta, és aki kitűnt szakértelmével, diákcentrikus és toleráns gondolkodásmódjával.

A repülés miatt választotta a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolát, hiszen már középiskolás korában ejtőernyőzött, ekkor fogant meg benne a gondolat, hogy pilóta lesz. A főiskola megkezdése előtt kétszer kilenc hónapot katonáskodott Szentkirályszabadján és Szolnokon a „repülősöknél”. Főiskolás korában elsősorban Zlin Z-42-es és AN-2-es gépeken repült, és 1988-ban szerzett repülőgépvezető-üzemmérnök szakképesítést.

Gondolkodásában mindig meghatározó szerepet játszott a jövő, az a gondolat, hogy hogyan tud majd boldogulni az életben. Így már főiskolás korában taxizott, kereskedelmi tevékenységgel  „próbálta kitölteni a szocialista piacgazdaságban keletkezett hiányokat”.

Hamarosan gépjármű-oktatói és KRESZ-oktatói képesítést, majd vendéglátóipari-üzletvezetői képesítést szerzett, mindeközben repülésirányítóként dolgozott a nyíregyházi repülőtéren.

Amikor „körülményei arra késztették”, váltott, új területen próbálta ki magát: az Állami Biztosító üzletkötőjeként élet- és balesetbiztosítással, CSÉB-bel foglalkozott.

Pályázott egy Costa Ri­ca-i állásra, kamionsofőrként Isztambulban, Velencében, Münchenben járt, később koszorúszalag-kisiparos lett, majd palackozott szeszes italok kereskedelmével foglalkozott, később gyártotta is az általa forgalmazott italokat. A „helykeresés” időszaka akkor ért véget, amikor megtalálta helyét az FLP-nél, amely elsősorban azért volt vonzó számára, mert tevékenységével az emberek egészségügyi helyzetén tudott segíteni. Fia betegsége révén került a céggel kapcsolatba, hiszen kiderült, hogy gyermeke allergiájára és asztmájára a gyógyszeres kezelés mellett létezik alternatív megoldás is, amit az FLP tud nyújtani. Így jött rá, hogy mennyi embernek lehet még szüksége hasonló dolgokra, és üzletileg is érdemesnek vélte az ezzel való foglalkozást.

Feleségével együtt 1999-ben indultak a hálózatban, és mára európai szinten is mérvadó vezetőkké váltak. Ma már főállásban csak ezzel foglalkoznak, ő a vállalkozás üzletépítési, üzletfejlesztési részével, felesége, aki időközben a budapesti Divat Intézetben szín- és stílustanácsadás diplomát szerzett, a szépségápolással foglalkozik.

„Büszke vagyok arra, hogy nagyon sok tisztességes embernek adunk megélhetési lehetőséget – mondja Halmi István.

 – Az a munka, amit végzünk, a legkiválóbb eszköz arra, hogy az ember az élet minden szépségét megtalálja, hiszen úgy keresünk pénzt, hogy közben másokon segítünk. Nem saját érdekünket tartjuk szem előtt, hanem szolgáljuk a másik felet, mert ha ezt jól és szívvel-lélekkel tesszük, akkor a mi céljaink is szisztematikusan megvalósulnak.”

Felesége, Mikola Rita tanító szakon végzett Nyíregyházán, majd munka mellett Brüsszelben szerzett francia nyelvtanári diplomát. Bence fiuk a Földes Ferenc Gimnázium matematika speciális tagozatán tanul, már komoly sakkpályafutás áll mögötte, több világversenyen vett részt. A kisebbik, Bajnok másodikos általános iskolás, neki a foci a mindene, a DVTK-ban játszik. Halmi István elsősorban utazni szeret, a világ számtalan helyén megfordult már családjával, legszívesebben a Grand Canyonba térne vissza, ahol repülni is szeretne.

Elégedett emberként komoly üzleti céljai vannak, és szeretne a jövőben még sok helyre eljutni a világon.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése