Bajor Józsefné

Polgármester,

Kistokaj

baz_05_102_bajor_jozsefne_1.jpgKistokajt először 1256-ban említi oklevél, de minden bizonnyal ennél évszázadokkal régebbi múltra megy vissza. Neve török eredetű (jövevényszó), egyes nyelvészek szerint folyó menti erdő a jelentése. A Kis- előtag a megkülönböztetést szolgálja másik, a Tisza-Bodrog összefolyásánál fekvő híresebb Tokajtól. Borsodban egyébként több Tokaj nevű község volt.

A XVI. századból származó birtoklevelekből ismerhetjük meg a nemesi családokat, akik szép számmal éltek itt. Az első népszámlálást 1787-ben tartották, ekkor félezren lakták a községet, közülük minden tizedik nemes volt. Az utóbbi évtizedekben egyre szépülő, bővülő, fejlődő település életét tanácselnökként, majd háromszor újraválasztott polgármesterként – több mint két évtizede – Bajor Józsefné irányítja.

1947. október 18-án született Nyékládházán. Édesapja gazdálkodóként mezőgazdasággal foglalkozott, később vasutas lett. Édesanyja háztartásbeliként a három gyermek nevelésével foglalatoskodott, akik közül ma már csak ő van életben. Általános iskolás diákként főleg a történelmet kedvelte, kedvenc tanárai közé sorolta Zámborszki Józsefet, Kósa Zoltánt és Lénárt Józsefet. Tanulmányai mellett szívesen sportolt, elsősorban kézilabdázott. Miskolcon a Kossuth-gimnáziumban valójában tanári pályára készült, biológia–technika szakos tanár szeretett volna lenni, ám egy névelírás miatt (a Kiss Irma helyett Kiss Imrének címzett felvételi értesítő okán) lemaradt a felvételiről. Ezért dolgozni kezdett, először az egészségügyi pálya is szóba került. Az egészségügyi szakképző iskolában folytatta tanulmányait, ám mivel nem tudott azonosulni a pálya nehézségeivel, előbb Miskolcon az 1. zámú postán, majd a Nemzeti Banknál dolgozott.

Időközben „hazahívták a nyéki” postára, ahonnan a helyi tanácsra invitálták dolgozni 1968-ban. Pénzügyi-adóügyi előadóként kezdett az adócsoportban, majd mivel ez megszűnt, felajánlották számára az önálló adóügyi előadó tisztséget Mályiban. Másfél év múlva pénzügyi csoportvezetőnek hívták Nyékládházára, ezt a posztot 1980-ig töltötte be.

Időközben elvégezte a Tanácsakadémiát, anyakönyvi, majd később pénzügyi és általános államigazgatási szakvizsgát is tett. 1980-ban kérték fel, hogy legyen Kistokaj vb-titkára, azóta dolgozik a településen. Négy évvel később a tanácselnöki poszton látták szívesen: azóta háromszor választották tanácselnökké, majd négyszer polgármesterré. 1985-ben elvégezte az Államigazgatási Főiskolát is.

„Eddigi eredményeimet kizárólag a munkának köszönhetem – vallja Bajor Józsefné. – Ebben is főleg a hitelesség a meghatározó, hisz amit ígértem, azt teljesítettem. Mindig fontosnak éreztem az emberekkel, a családokkal, az intézményekkel való törődést. Mindig az igazságosságot tartottam szem előtt, ha kellett, tudtam nemet is mondani. Munkámban soha nem az egyéni érdek vezérelt, csak a település szempontjait tartottam szem előtt. Mindig mindenkivel szemben kiálltam a jó, a többség érdekei mellett.”

Valószínűleg ezért kapta meg a Köztársasági Érdemkereszt Arany Fokozatát 1997-ben és a belügyminiszter által adományozott Köz Szolgálatáért Érdemjel Ezüst Fokozatát 2004-ben.Ezzel a kitüntetéssel minden bizonnyal azt a tevékenységet ismerték el, amit a település fejlődéséért tett.

Kistokaj felvirágoztatása az intézmények felújításával, bővítésével kezdődött, majd a közművek: a vízhálózat, a telefon- és gázhálózat, majd a szennyvízvezeték kiépítésével folytatódott. Leaszfaltozták a község útjait, több száz telket alakítottak ki úgy, hogy a kisajátítás során egyetlen panasz sem érkezett. Ennek eredményeként számtalan új lakóház épült, a település lélekszáma az elmúlt évtizedekben megduplázódott, ma közel kétezren laknak a községben. Új óvoda, korszerű új iskola épült, gyógyszertár és fogászati rendelő létesült, önálló orvosi körzetet hoztak létre, épül az új orvosi rendelő. Kéthektárnyi terület rekultivációjával közösségi területet alakítottak ki, korszerűsítették a közvilágítást, kiépült a kábeltévé-hálózat.

Ezerkilencszázhatvanhétben kötött házasságot Bajor Józseffel, aki közgazdasági egyetemet végzett, 1973-tól a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában tanít Miskolcon. Két gyermekük született: 1969-ben – a ma már belgyógyász szakorvos – Zoltán, és 1976-ban Edit, Viktória.

Bár eredetileg nem erre a pályára készült – a szülőfalujában, köztiszteletben álló embernek számító édesapjától elsajátított közösségi gondolkodást hasznosítva, sok bölcsességet tanult –, elégedett eddigi életútjával. Úgy érzi, hogy a gyermekkorban szerzett munkaszeretetet és kötelességtudatot hasznosítva, eddigi dolgos életében sikerült szűkebb és tágabb környezete javára tevékenykednie.

Ami a jövőt illeti: több sikertelen pályázat után még mindig reménykedik abban, hogy sikerül megvalósítani a település régi álmát: létrehozzák az áhított közösségi házat.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése