Dr. Oláh Imre

Fogszakorvos,

Hajdúdorog

hb_06-104_dr_olah_imre.jpgÉdesapám piarista szellemben nevelt, s ennek köszönhettem, hogy a legnagyobb nehézségeken is túl tudtam jutni, s minden bajból ki tudtam magam vágni. Az ő és az én egész pályám bizonyította végül gyakori mondása igazságtartalmát: Munka nélkül, teljesítmény nélkül nincs eredmény. Édesapámtól – aki piarista diák volt, majd Bécsben diplomát szerezve katonaorvos lett, a második világháború idején a szolnoki kórház parancsnokaként életét is kockáztatva bújtatta a zsidó munkaszolgálatosokat, s aktív pályáját Hajdúdorog főorvosaként fejezte be – az orvosi praxis szépségét és felelősségét is megörököltem. Feleségemmel – aki asszisztensem is volt – létrehoztuk, és sokáig mostoha körülmények között működtettük Hajdúdorogon a fogászatot. Édesanyám hozta a családba az ősi birtokot, édesapám felvirágoztatta, s ezt a kárpótlás idején már a feleségem szívós és kitartó közreműködésével sikerült visszaszereznünk, s amelyből lényegében élünk ma is – összegez dr. Oláh Imre a praktizálást 2006-ban ténylegesen befejező fogszakorvos.

Oláh Imre már gyermekkorában megismerkedett azokkal az értékekkel, amelyeket a család nemzedékeken át összegyűjtött a családi kalendáriumban, s a megőrzendő emlékek észrevétlenül átszőtték mindennapjait is. Az, hogy családja tagjainak tevékenysége mindkét oldalról összeforrt Hajdúdorog boldogulásával, 150 évre visszavezethető. A legkiemelkedőbb előd Görög Demeter volt, de mások is sokat tettek a családért és Hajdúdorogért. Meséli például, hogy Görög Júlia, anyai ágon dédnagyanyja, vaskézzel tartotta meg a családi birtokot, amely a Görögkútban van. Anyai nagyapja, Tornai Abaújtornai Tornai Szabó Elemér polgármestere volt a településnek, apai nagyapja, Oláh Imre a görög katolikus iskola igazgatója volt Hajdúdorogon 42 éven keresztül. Emléküket dr. Oláh Imréék családi házában is sok-sok tárgyi emlék őrzi, s amelyeket csak óvón-féltőn mutatnak meg a kíváncsiaknak. A családban mindenki beszélt németül, s minimumnak volt tekinthető az általános műveltség, az intelligencia, a nemesi, majd a polgári értékek megbecsülése. Ugyancsak természetes volt a család, illetve barátainak összetartása. Személy szerint máig hálás például Pogácsás Antal miniszterhelyettesnek, aki átsegítette néhány nehézségen, vagy dr. Ádler Péter professzornak – atyai jóbarátnak –, aki mindig fogta a kezét.

Tanulmányai sikeres folytatásához mindent megkapott, így aztán természetes döntésnek hatott, hogy az orvosi hivatást, azon belül is a fogorvosit választja. A Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán 1959-ben szerzett diplomát. Kezdő orvosként különböző helyeken helyettesített fővárosi rendelőkben, s közben az első adandó alkalommal letette a fog- és szájbetegségek szakorvosi vizsgát. Néhány évet Balatonkenesén helyettesített, illetve dolgozott a Honvéd Üdülőben – amely éveit azóta is a legszebbekként tartja számon –, aztán rövid időre Salgótarján, majd Mezőkovácsháza rendelőiben praktizált, amíg 1963-ban haza nem hívták Hajdúdorogra, ahol addig nem volt fogorvosi ellátás.

Feleségével, K. Orosz Ilonával 21 évig saját lakásukon rendeltek, amíg fel nem épült a mai rendelő, illetve többször két körzetet is elláttak. Voltak olyan napok, amikor a hajdúnánási rendelőt is megjárva reggel 8-tól este 8-ig tartott a munkaidő. A fogfájósok még szenteste is megtalálták őket, s dr. Oláh Imre és felesége mindig készek voltak segíteni. Fontosnak tartotta a minőséget: minden fogat, pótlást igyekezett a legjobban elkészíteni. Büszke rá, hogy voltak olyan munkái, amelyek 28–32 évig tartottak, s mindig örült az olyan visszajelzéseknek, miszerint egy másik fogorvos megdicsérte korábbi beavatkozását, illetve a fogsorba helyezett pótlásait. 1994-ben vonult nyugdíjba, de 12 évig magánorvosként még rendelkezésére állt régi és új pácienseinek.

– Életem és pályám során sokat köszönhettem feleségemnek, aki mindenben hű társam volt, s a jóisten különös adománya, hogy vele élhettem le ezeket az éveket. Bebizonyosodott: nincs olyan nehézség, amit vele együtt meg ne tudnánk oldani. Mindenben számíthatok rá. Továbbvitte a családban a piarista szellemet, gyermekeimtől, unokáimtól mindenben a maximumot követelte meg, s ennek eredményei kézzelfoghatóak. Lányom, dr. Oláh Ilona szintén orvos, fiam, Oláh Imre István mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, agrármérnök és növényvédelmi szakmérnök, ő kezeli az ősi családi birtokot. Katona Gábor unokám szigorló orvos, e szép hivatás negyedik generációs folytatója, Katona Ágnes unokám pedig most fejezi be a jogi egyetemet. Büszke vagyok a családomra, s elégedett eddigi életutammal – foglalja össze 74 életéve tapasztalatait dr. Oláh Imre.

Pihenése közben sokat olvas, időnként utazik. A városban és környéken is megbecsülés övezi. Máig követhetőnek, sőt tanítandónak tartja a piarista hitvallást: Imádkozzál és dolgozzál. Úgy imádkozzál, mintha rögtön meghalnál, és úgy dolgozzál, mintha örökké élnél.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése