Leleszi Tibor

A Görög Katolikus Gimnázium igazgatója,

Hajdúdorog

hb_01-142_leleszi_tibor.jpgA város környéke már a történelem hajnalán lakott volt, az államalapítás utáni első említése 1301-ből való. 1605-ben Bocskai István ezt a területet seregében hűségesen harcoló hajdúinak adta. Hajdúdorog ma „szigetként” az egyetlen hajdúváros, melynek lakói nem reformátusok, hanem görög katolikusok. A település központjában található az ország legnagyobb görög katolikus temploma, kívül-belül romantikus stílusú, az összes homlokzat neogótikus díszítésű. X. Szent Pius pápa a Christifideles Graeci kezdetű bullával megalapította Hajdúdorogi Görög Katolikus Püspökséget 1912-ben, a templomot székesegyházi rangra emelte. A templom legértékesebb része a mintegy kétszáz éves, aranykeretbe foglalt ötvennégy képből álló ikonosztáz. Így cseppet sem véletlen, hogy itt található az ország egyetlen görög katolikus gimnáziuma.

Az intézmény irányítója Leleszi Tibor, aki 2000-ben került a gimnázium élére. 1959. május 20-án született Kisvárdán. Szülei egyszerű, dolgos emberek, akik példamutató családi életet élve nevelték két gyermeküket Szabolcsveresmarton. Húga ugyancsak pedagógus, a Szent László Gimnáziumban tanít Kisvárdán. A Tisza-parti kis falu máig szép emlékei közé tartozik és gyerekkorában meghatározó volt szülei mélyen vallásos élete, ami a gyermekek neveltetését is áthatotta. Kisvárdán a Császy László Gimnáziumban érettségizett, először mérnöki oklevelet szerzett, majd beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol tanári oklevelet kapott.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kezdte meg teológiai tanulmányait, de édesapja halála miatt átiratkozott a Görög Katolikus Hittudományi Főiskolára, ahol hittanárként végzett. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen bölcsész diplomát szerzett, majd számítástechnikai szakmérnöki végzettséget kapott a nyíregyházi főiskolán. Jelenleg utolsó éves a közoktatás-vezetői szakon, a Budapesti Műszaki Egyetemen.

A tíz éve működő intézmény alapvető célja keresztény erkölcsiségű fiatalok nevelése, görög katolikus szellemi központ kialakítása. A Görög Katolikus Gimnázium azt szeretné, hogy az oda járó diákok valamit megéreznének a hit élményéből. A teljes nevelés magába foglalja a vallás dimenzióit, hatékonyan hozzájárul a személyiség többi vonatkozásainak kibontakozásához.

Kiemelten fontosnak tartja az iskolai nevelés egyházi jellegének erősítését, mert a tanulók és a szülők hosszú távon értékelni tudják az iskola megbízhatóságát, fegyelmét és igenis értékelni tudják azt is, ha az iskolának van komoly követelményrendszere. Oktatási oldalról minden lehetőséget igyekeznek megteremteni, hogy Hajdúdorogon tanulhasson minden olyan diák, aki egyrészt a jogi, teológiai, bölcsész irányban kíván továbbtanulni, másrészt, aki műszaki, közgazdasági, orvosi, informatikai vagy akár művészeti irányba akar továbbtanulni. Kiemelten kezelik a tehetséggondozást, felzárkóztatást, szakkörök működését minden területen. Közös kincse a görög katolikusoknak a liturgia, mert az egyházhoz való tartozás alapélményét határozza meg. Fontos szerepet kap a tradíció, az ének-zenei képzés az ikonfestészet és a tűzzománc készítés. Az iskola kórusa tavaly a Szent Atyának énekelt Rómában. A gimnázium tanulóinak nagy része Szabolcs, Borsod és Hajdú megye görög katolikus vidékeiről érkeztek, de van diákjuk Erdélyből és a Kárpátaljáról, a legtávolabbi Fertődről is.

A középiskolában háromszáznyolcvan diák tanul hatnapos munkahéten, közülük kétszázhúsz kollégista. A diákotthon nagy szerepet kap a hagyományok ápolásában, illetve a hagyományteremtésben, vallási, kulturális élete átsugárzik az iskola szellemiségére, jelentős pluszt adva hozzá. Olaszországban, Piacenzában testvériskolájuk van, és egy évfolyam minden évben Római zarándoklaton vesz részt. A negyvenhárom fős fiatal, energikus tantestület magas szinten oktatja a szaktárgyakat. A felsőoktatási felvételi rangsorban a legjobbak közé került a gimnázium, alapítása óta. Tanulóik rendszeres résztvevői az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek döntőinek.

– Kiemelkedő szerepe van a példamutatásnak, és elengedhetetlenül fontos a türelem. Szeretnék egy jó iskolát, egy olyan görög katolikus szellemiségű iskolát, ahol szilárd erkölcsű keresztény ifjakat nevelnek. Olyanokat, akik családszerető emberekké, jó férjekké, jó feleségekké válnak, mert a jó családi háttér az alapja mindennek – vallja az igazgató úr, aki a feleségében megtalálta ezt.

1993-ban kötött házasságot Tóth Emesével, aki Debrecenben végzett zenetanár és hittanár, jelenleg gyesen van a három hónapos Bence Hubával, és neveli a hatéves Márk Botondot.

Kevéske szabadidejében most a tűzzománc technikát tanulmányozza, és gyűjti a régi és antik dolgokat. Pilinszky szavaival zárva: „Katolikusnak lenni nem annyit jelent, mint elkülönülni egy mennyei kivételezettségben, hanem vállalását mindennek és mindenkinek.”

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése