Korondán Miklós

Ügyvezető igazgató,

Hajdúdorog

hb_5-114_korondan_miklos.jpgA számok embere vagyok – mondja magáról a hajdúdorogi Takarékszövetkezet vezetője. Az ötvenes évei elején járó ügyvezető igazgató ebben a hajdúsági kisvárosban látta meg a napvilágot 1953. január 2-án Tóth Anna és Korondán János gyermekeként. Szülei azonban már nem követhetik óvó tekintettel fiuk lépteit. Bátyja, János kereskedő. Korondán Miklós felesége, Czifra Terézia harminckét éven át a helyi önkormányzat pénzügyi előadójaként dolgozott. Első fiuk Miklós, aki édesapja féltő figyelmétől kísérve irányítja a Takarékszövetkezet betétágazatát. Felesége Dienes Tamara. A Korondán család fiatalabb tagja László, egy debreceni Tüzépen keresi kenyerét.

A Bethlen Gábor Szakközépiskola diákjaként 1971-ben tett érettségi után Korondán Miklós a nagyközségi tanács adócsoportjában kapott lehetőséget tudása bizonyítására. Kétévi munkálkodását követően, 1973-ban lett az 1958-ban megalakult Takarékszövetkezet pénztárosa. Az újabb kétévi szorgoskodását a kötelező sorkatonai szolgálat színesítette.

1976-ban szerelt le, s ekkor nevezték ki főkönyvelőnek. Négy évvel később mérlegképes könyvelői végzettséget szerzett. Kiemelkedő munkája elismeréséül 2003-ban kapta meg ügyvezető igazgatói kinevezését az igazgatóság döntése alapján. A Nemzetközi Bankárképző Központban 2004-ben vette át bankdiplomáját. A héttagú igazgatóság állapítja meg a Takarékszövetkezetben alkalmazott kamatok mértékét, hagyja jóvá az üzleti tervet. Dönt az informatikai fejlesztésekről, a bankbiztonságot érintő kérdésekről. Gyakorolja a munkáltatói jogokat az ügyvezető igazgató felett. A háromtagú felügyelőbizottság ellenőrzi és felügyeli a jogszabályok betartását, az igazgatóság törvényes működését. A szükségessé vált intézkedésekre és döntésekre javaslatot tesz.

Mindezek felett áll a legfőbb döntéshozó szerv, a közgyűlés, ami részközgyűlések formájában valósul meg. A Takarékszövetkezetet alkotó négy városban, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúvid és Hajdúböszörmény kirendeltségeiben választják meg azokat a küldötteket, akik az éves legfőbb fórumon képviselik a kétszáz fős tagság érdekeit. A küldöttgyűlésen ők hallgatják meg az igazgatóság és a felügyelőbizottság beszámolóit, ismerik meg a Takarékszövetkezet pénzügyi mérlegének legfontosabb mutatóit. A hajdúsági kistérség legjelentősebb városaiban mintegy hatvanezer embernek szolgáltatnak. A három legfőbb üzletág – a betétgyűjtés, a folyószámla-vezetés és a hitelnyújtás – teljesen felöleli az itt élők pénzügyi igényeit. Az ügyfelek igényes kiszolgálását nem zavarhatja az sem, hogy erősen meg kell küzdeniük a konkurenciával: Hajdúböszörményben például hét bank a versenytársuk.

Korondán Miklós büszkén szól arról a rugalmasságról, ami minden fiókjukban tapasztalható: a legbonyolultabb ügyintézés sem igényel húsz percnél többet. Erre a nagy cégek – a döntési folyamatban érintettek száma miatt  – nem képesek. A Takarékszövetkezet négyezer ügyféllel és mintegy tízezer folyószámlával rendelkezik. Kiemelten számít a szolgáltatások minősége is. A mára megszokottá vált kedvességük azonban kevés lenne a bővítéshez.

Sokféle szerep hárul a városokban működő fiókokra: például a betétesek megtartását és számuk növelését szolgálja a 2005-re jóváhagyott – a hagyományos kamatozó betétkönyvekre érvényes – évi 7,5%-os kamat. Ezzel a hajdúsági kistérségben piacvezetők. Ezt nemcsak a már említett rugalmasságuknak, kedvességüknek, hanem naprakészségüknek is köszönhetik. Ennek egyik forrását a Napi Világgazdaságban megjelenő információk jelentik. Dolgozóikat és munkatársaikat említve az ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy az egyes korosztályokra más és más a jellemző. A fiatalok és a középkorúak még tanulnak és taníthatók. A környéken minden családban megszokott a takarékoskodás: a majdani temetés költségeinek összegyűjtése, a gyerekeknek szánt örökség anyagi alapjainak lerakása inkább az idősebb emberekre a jellemző. A személyi kölcsönök, hitelek zömében egy önálló lakás megteremtésére szolgálnak. De nem elhanyagolható az sem, miszerint egyre többen fektetik be szabad tőkéjüket ingatlanvásárlásba anyagi haszon céljából.

Mint egy vállalkozás, úgy működünk, mondja, utalva ezzel egyetemes anyagi felelősségükre. A térségben domináns mezőgazdasági hitel mértéke idén 12%, amit sokan kénytelenek igénybe venni, mert a beígért támogatást csak utólag fizetik nekik. Ezek többgenerációs hitelek, hisz ügyfeleik szinte „gyerekkoruk” óta igénybe veszik szolgáltatásaikat, s ez a családokban is öröklődik. Harmincnégy év pénzügyi munkáját 2002-ben Takarékszövetkezeti Érdemrenddel, illetve 2003-ban Életmű díjjal ismerték el.

Kedvenc időtöltése a sport: tíz éve van bérlete a debreceni DVSC stadionba. De a focimeccsek mellett szívesen nézi meg a kosár- és a kézilabda-mérkőzéseket is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése