Dr. Zeleni Ferenc és dr. Aszalós Katalin

Orvosházaspár,

Hajdúdorog

hb_5-122_dr_zeleni_ferenc_es_dr_aszalos_katalin.jpgA ma születtek kivételével mindenki ismeri a Hajdúságnak ebben az egyre fejlődő kisvárosában az éjjel-nappal készenlétben álló és dolgozó, a hivatásának élő, barátságos házaspárt. Életük szinte valamennyi területén közösen teszik azt, amit tenniük kell, s adott esetben különösebb nehézség nélkül besegítenek a másik munkájába. Mindezt úgy, hogy egyikük sem érzi tehernek azt. Őket hallgatva fölsejlik a tudatalattinkban az: ők nem véletlenül születtek egy évben, de más helyen. S az sem csupán a Sors szeszélye, hogy mindketten az orvosi hivatást, a gyógyítást választották életpályául. Mindezek mellett az már csak „hab a tortán”, miszerint egy évfolyamra jártak, és kaptak diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE) végzős hallgatóiként 1984-ben.

Első munkahelyük a szomszéd megyében, Kazincbarcikán várta őket. A viszonylag jól felszerelt kórház kiterjedt vonzásköre biztosította számukra mindazokat a szakmai kihívásokat, amikre két lelkes és tenni akaró fiatal orvos vágyik. Dr. Zeleni Ferenc elmondása szerint nagyon büszke arra, hogy ott kezdett, mert a szakmai légkörre nem a másutt tapasztalható irigység és féltékenység, hanem az egymás segítése, a kollektív munka becsülete volt a jellemző. Az általa mondottakat felesége, dr. Zeleniné dr. Aszalós Katalin is csak megerősíteni tudta. Útjuk és immár a közös életük következő állomását 1990-ben, ez a kedves, szinte családias hangulatú kisváros, Hajdúdorog jelentette és jelenti ma is. Idekerülésüknek lelki oka volt: közelebb kerültek Katika szüleihez, a családhoz, és akkor indult be itt a házi gyermekorvosi ellátás. Ide kötődnek minden szálukkal gyermekeik: Aliz és Kata is. Igaz, az idősebbik leány már Debrecenben tanul. S teljesen „véletlenül” ő is orvosnak készül… Húga, aki 14 éves, a helyi Görögkatolikus Gimnázium diákja.

A szülők a mindennapi munka mellett is folytatták a tanulást: az édesapa, dr. Zeleni Ferenc 1989-ben belgyógyászatból, majd hét évvel később háziorvostanból szakvizsgázott. A példaadással nem maradt adós az édesanya, dr. Zeleniné dr. Aszalós Katalin sem: ő 1988-ban csecsemő- és gyermekorvostanból, azt követően 1995-ben pedig iskola-orvostani és ifjúságvédelmi területen tette le szakvizsgáit. Tizenöt éve városi szakfelügyelő és szakfőorvos is egyben.

A hajdúdorogi élet kezdetére visszatekintve mondják el azt: mindmáig megmaradt céljuk a jó közérzet, az igényes környezet megteremtése és megtartása.

Dr. Zeleniné dr. Aszalós Katalin életfelfogása szerint a jó egészség a legnagyobb kincs, amit születésekor jórészt mindenki megkap. A doktornő ennek szellemében végzi munkáját: kiemelt hangsúlyt fektet a természetes – anyatejes – táplálásra, a szoptatásra. Ehhez minden segítséget megad bárkinek. Az egészséges életmód, a megelőzés érdekében dohányzásellenes tevékenységet is folytat. Hajdúdorogon már az óvodás korú gyerekekkel is foglalkozik ebben az irányban. A „Nem érdemes rágyújtani” országos program helyi szószólója.

Igen aktívan dolgozik azért, hogy a gyerekkori elhízást csökkentse a városban a család bevonásával, akár az abban uralkodó szemlélet megváltoztatásával is. Kiemeli: nem a fogyókúra a cél, hanem a változatos és egészséges táplálkozási szokások megismertetése. Egészségnevelésből tart előadást, de a belépő beteget személyre szóló tanáccsal látja el. Évekig hozta-vitte a gyerekeket úszásoktatásra a közeli Nyíregyházára.

Dr. Zeleni Ferenc teljesen ismeretlenként „robbant be” a helyi közéletbe. 1990-től kezdődően tagja lett a városi képviselő-testületnek, abban is az oktatási és egészségügyi bizottságnak. A Független Kisgazdapárt támogatásával sokat tett a helyi ellátási körülmények jobbításáért, a szakmai színvonal emeléséért. Ma nem dolgozik itt olyan orvos, akinek ne lenne két szakvizsgája! Az oktatás területén sem fékezte energiáit: minden követ megmozgatott azért, hogy a Mezőgazdasági Szakmunkásképző épületében létrejöjjön a Görögkatolikus Gimnázium, ami sokáig ritkaságszámba menő párosításban – gimnázium és szakmunkásképző – működött. Nagyon sokat tett a városi termálvíz gyógyvízzé minősítése, a fürdő rekonstrukciója érdekében, s nem utolsósorban a vasútvonal fennmaradásáért, a Hajdúdorog–Hajdúnánás közötti kerékpárút megépítésért és a közös szennyvízelvezető-hálózat megteremtésért. Magáénak érzi a munkaképes lakosság, a tehetséges gyerekek itt maradását elősegítő megoldások kidolgozását is. Egybehangzóan említik meg, hogy úgy érzik, befogadták őket az emberek, akik már minden bajukra tőlük remélnek segítséget. S ők igyekeznek is megfelelni ennek a várakozásnak. Kevés szabad idejüket együtt töltik gyermekeikkel, rokonaikkal, barátaikkal. Amellett szeretnek olvasni, kertészkedni, a virágaikat ápolgatni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése