Posta Ferenc

Ügyvezető igazgató, könyvvizsgáló,

Hajdúdorog

hb_06-106_posta_ferenc.jpgHa az akarat igazán nagy, az akadályok nem lehetnek nagyok – ezt Posta Ferenc írta valamikor régen határidőnaplójába, s ha egy-egy holtpontra érkezett, ebből merített új erőt a nekirugaszkodáshoz.

– Amit elértem, azt kitartó akarattal és munka melletti tanulással értem el, rengeteg lemondással – mondja. – Vissza-visszanézve eddigi életutamra, hogy honnan hová jutottam, elégedett vagyok. Szeretem azt, amit csinálok. Szeretem a családomat, a testvéreimet, a tágabb rokonságot, és becsülöm a barátaimat, tisztelem munkatársaimat, kollégáimat.

Szülei – édesapja szerszámkészítőként, édesanyja varrónőként dolgozott – húgával és öcsével együtt tisztességre, becsületre és szorgalomra nevelték. Máig felötlik emlékezetében, amit gyakran mondogattak: Nem annak van, aki veszi, hanem annak, aki megbecsüli. Osztályában nemcsak a legkisebb, de az egyik legjobb tanuló is volt. Nem szeretett az általános iskolában kokikat kapni, ezért inkább lelkiismeretesen gyakorolta a matematikát, aminek máig hasznát veszi csakúgy, mint már a középiskolai szigort a magyar nyelvtan elsajátítása érdekében. Nagybátyja, Posta István és felesége – akik a salgótarjáni közgazdasági szakközépiskolai évei alatt patronálták – ugyancsak sokat segítettek tanulmányaiban, illetve példát adtak az értelmiségi lét értékeiről. Ezeket a példákat is megszívlelve ezután úgy teltek évei, hogy munka mellett a rendszeres tanulás is fontos helyet töltött be életében: ha ma kellene leltárt készítenie, bizonyítványokat és diplomákat szedhetne sorba a pénzügyi és számviteli főiskolai végzettségéről, a mérlegképes könyvelői és építőipari árszakértői vizsgáiról, egyetemi végzettségéről, adótanácsadói és adószakértői, okleveles könyvvizsgálói, EU-ismeretek szakértői, okleveles nemzetközi adószakértői minősítéseiről, illetve számítástechnikai szakmérnöki végzettségéről. Ismereteit, módja volt szakmai utakon is bővíteni Európa-szerte.

Első munkahelyén – a Hajdúdorogi Építő- és Vegyesipari Szövetkezetnél 1976-tól 1982-ig – amellett hogy megismerte az egyszerű emberek belső tartását, küzdeni tudását, megszerezte első szakmai tapasztalatait, belső ellenőrként alkalmazták. Ezután főkönyvelőként dolgozott Hajdúnánáson az Építőipari Közös Vállalatnál, a Fa-, Fém- és Építőipari Szövetkezetnél, s ezeken a munkahelyeken vezetői tapasztalatokat is szerzett. Második munkahelye azért is emlékezetes számára, mert ott ismerte meg feleségét, Magi Irén Évát, akivel máig harmonikus családi életet élnek. A rendszerváltás Posta Ferencet is munkanélkülivé tette. Rádöbbent, hogy akkor lesz munkahelye, ha csinál magának, ezért az önállóvá válás útját választotta. Főállásban, egyéni vállalkozóként végezte tovább korábbi másodállásos tevékenységeit: könyvelt, adószakértőként és könyvvizsgálóként segítette települése és a környék vállalkozásait. 1992-ben feleségével közösen megalapították a Zajgató Kft.-t, amelynek előbb ő, ma pedig felesége az ügyvezetője. Korábbi, egyénileg végzett tevékenységeiket építőipari tervezéssel, ingatlan-értékbecsléssel bővítették, majd lottózó üzemeltetésére is vállalkoztak. Foglalkoztak mindennel, amivel helyben érdemes volt. A kft. által végzett tevékenységeknél állandóan szoros határidők játszottak szerepet, így állandó versenyfutásban teltek a mozgalmas évek saját magukkal és a konkurenciával. Sokféle ügyfél fordult meg náluk, így természetesen sokféle emberrel kellett megtalálni a közös hangot. Az igények és a lehetőségek összehangolása zajlott irodájukban nap mint nap. Posta Ferenc úgy értékeli, hogy ekkortól az emberi kapcsolataik milyenségén, illetve a kölcsönös bizalmon alapult munkájuk. A könyvvizsgálatra 1997-ben új céget hoztak létre, a Zajgató Audit Könyvvizsgáló Kft.-t, amely eseti és állandó könyvvizsgálatokkal, átalakulások speciális könyvvizsgálatával, vagyonértékeléssel, illetve EU-s pályázatok elszámolásának ellenőrzésével foglalkozik. Ennek ő az ügyvezető igazgatója. Fő tevékenységükre 2003-tól az ISO minőségirányítási rendszert is kiépítették.

Posta Ferenc – közösségi ember lévén – korán eljegyezte magát a kamarai mozgalommal. Korábban a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei ellenőrző bizottságának volt tagja. Megszervezte, majd vezette a KIK hajdúdorogi városi szervezetét. Jelenleg a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolg. Országos Egyesülete Észak-alföldi Régiójának elnöke, az országos szervezet alelnöke, emellett a Hajdú-Bihar Megyei Könyvvizsgálói Kamara elnökségi tagja és küldötte. A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alapító és elnökségi tagja.

Éva lánya negyedikes gimnazista, Ferenc harmadikos szakközépiskolai tanuló, Sándor még hatodikos. Büszke családtagjaira. Szereti az állatokat, szabad idejében szeret foglalkozni nemes csincsilláival, szívesen kertészkedik, kirándul. Szereti megteremteni, megőrizni az emberek közötti harmóniát, a jó hangulatot és békességét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése