Dr. Daróczi Erzsébet

Gyógyszertárvezető,

Hajdúböszörmény

hb_4-142_dr_daroczi_erzsebet.jpgAz az igazán jó vezető, aki saját személyes példájával mutatja meg az utat, a szakmát épp elkezdő ifjak számára – vallja dr. Daróczi Erzsébet, a hajdúböszörményi Szentháromság Patika vezetője. Több évtizede gyakorolja a gyógyszerészi hivatást és ma is olyan lelkesedéssel beszél róla, mint amikor asszisztensként úgy döntött: elvégzi az egyetemet Azóta is szeretettel gondol szakmai mentoraira, akik szinte atyai figyelemmel, gondoskodással irányították a pályára. Kitüntetett figyelem illeti meg részéről dr. Csejtei Istvánt (akinek életútja szintén ebben a kötetben olvasható), Apostol Imrét – akivel kiváló szakmai és emberi kapcsolatot ápol –, Stenszky Ernőt, aki nagy segítségére volt az utánpótlás nevelésében. S hogy a mag termékeny talajba hullott, bizonyítja a tény: a gyógyszerésznő egyik lánya is ezt a pályát választotta. Tanítványok nevét, arcát idézi fel, büszke rájuk, hisz nemcsak megfogadták a tanácsait, hanem legtöbbjük a szakmai és a helyi közéletben is kimagasló szerepet játszik. Gazdag Jenőné dr.-t említi Püspökladányból, Bécsákné dr. Faják Ilonát Biharnagybajomból, dr. Vágó Magdolnát a Biogalból és még hosszú a sor.

– Daróczi Erzsébet Püspökladányban született 1936. július 25-én. Édesanyja, Bojtor Piroska a család összetartását, a gyermekek felnevelését gondolta élete ars poeticájának. Az édesapja, Daróczi Sándor, földművesként kereste meg a család kenyerét. Három gyermek osztozott a szülők szeretetén, Erzsébet a legidősebb köztük, húga, Piroska gépíró, Etelka középiskolai tanár. Ma már boldog nagymamának érezheti magát dr. Daróczi Erzsébet, mindkét lánya családot alapított. Erzsike a létavértesi gyógyszertárat vezeti, az ő kisfia Dániel 3, Ágnes másfél éves. A kisebbik lánya, Mónika, több diplomát szerzett, például gyógytestnevelő, elvégezte a Testnevelési Egyetemet is. Két kislánya született, Mónika 8, Zsófia 4 éves.

A családja betevő falatjáért keményen megdolgozó földművest az akkori hatalom kuláknak nyilvánította, és egyszer s mindenkorra elzárta a továbbtanulás útját még a gyerekei előtt is. A szülei soha nem panaszkodtak, hanem inkább alkalmazkodtak a helyzethez és a körülményeknek megfelelően taníttatták lányaikat. Így került Erzsike gyógyszertárba és a fiatal asszisztenst rabul ejtette az officina világa. Észrevették benne a tehetséget, az érdeklődést, a tudás megszerzése iránti vágyat, és amikor már nem az számított, ki honnan jött, hanem hogy hova megy, ő is beadhatta a felvételi kérelmét a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karára. Sikerrel diplomázott, és harmincévesen, 1966-ban vette kézhez oklevelét.

Hazament a szülőföldjére, és Püspökladányban dolgozott a 16/72-es gyógyszertárban két évtizeden át. 1986-ban Létavértesre került, a 16/68-as számú, Irinyi Jánosról elnevezett patikába. Amint a magánosítási folyamat elkezdődött, megvették, és lánya, Fehérné Skoumar Erzsébet vezeti. Ő volt az első személyi jogos gyógyszerész a megyében, a privatizált patikák sorában.

A 32 ezer lelket számláló hajdúváros, Böszörmény peremén, a vasútállomás mellett találjuk a Szentháromság Patikát. Bútorzata, az üvegdíszek, az egykori edényzetre emlékeztető tárgyak a XXI. század gyógyszerészeti stílusát mutatják. Szombat koradélután, a lassan őszre forduló időben most tudták le a forgalom javát. Ügyeletesek, és ilyenkor a város és a környék ellátása is rájuk hárul. Ám nemcsak a környékbeliek jönnek hétköznaponként, hanem jóval messzebbről is visszajárnak a régi ismerősök. A gyógyszer mellett jó szót, tanácsot és mindenekelőtt azt a figyelmet is megkapják itt a betegek, ami annyira hiányzik felgyorsult tempójú életünkből. A nagymamák büszkén mutogatják az unokák fényképét, közben megkérdezik a gyógyszerésznő véleményét a tabletták mellékhatásáról, a táplálkozásról és az időskor speciális problémáinak megoldásáról.

Dr. Daróczi Erzsébetet a kollégái is nagyra becsülik, és a szakmai vezetés, az egykori gyógyszertári központ is számított a véleményére. Több mint 10 éven át területi főgyógyszerészként irányította 13 patika kollektíváját. Rendszeresen felkereste a sárrétudvari, földesi, nádudvari, biharnagybajomi, bihartordai, nagyrábéi, kabai, püspökladányi gyógyszertárakat. Ezek a vizitek az ellenőrzést voltak hivatottak képviselni, ám Erzsike meggyőződéssel vallja: a kollégái a segítőszándékot, az együtt gondolkodást érzékelhették. Igyekezett példát adni a hivatás elméletéből és gyakorlásából, ezért ledoktorált a Debreceni Agrártudományi Egyetemen mezőgazdasági mikrobiológiai témakörből.

Gazdag életpályájának szép állomását jelzi több kitüntetés, megkapta a minisztertől Kiváló Munkáért címet, a Társadalmi Munkáért elismerést, több mint tíz éven át a Vöröskereszt püspökladányi járási szervezetének elnöke és a megyei vezetőségnek is tagja. A Hazafias Népfrontban is dolgozott. Ám a legjobban a családi békét értékeli, ha a gyerekek, az unokák úgy élnek, ahogy embernek élni érdemes.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése