Dr. Ficsor László

Jegyző,

Hajdúböszörmény

szszb 26 nyg dr. Ficsor László városnapon.jpgKözel két évtizede dolgozik a közigazgatásban. Az államigazgatási főiskolát 1993-ban végezte el, s a diploma kézhezvétele után július 1-jétől Nyírpazonyban helyezkedett el ügyintézőként. Még ugyanabban az évben, november 1-jétől Paszab község jegyzőjévé nevezték ki, majd 1995. március 12-től Vaja nagyközség jegyzője lett. Nagyon szerette munkahelyeit, ám kedvese – későbbi felesége – miatt pályázott Hajdú-Biharba, s 2000. december 1-jével Hajdúböszörmény jegyzője lett.

Még Vaján kezdte el az állam- és jogtudományi egyetemet Kecskeméten, amit 2001-ben fejezett be. Most is képezi magát, Budapesten egy doktori iskolában tanul, de tervei közt szerepel a Corvinus Egyetemen a közigazgatás-tudományi mesterszak elvégzése. Közigazgatási és jogi szakvizsgával rendelkezik, ezeket a végzettségeket kötelezően, illetve önszorgalomból szerezte meg.

Jegyzőként az önkormányzati igazgatási és a jegyzői hatósági munkát ismerte meg a legjobban és legalaposabban. A négyéves ciklusokhoz igazodóan szinte négyévenként új polgármesterrel, új alpolgármesterekkel vagy új összetételű képviselő-testülettel dolgozott. Vallja, hogy a bizalom a jegyző munkájának és személyének elfogadása, s ezzel együtt a hivatal megbecsülése a legfontosabb, ami szinte minden esetben sikerült. Ez azt jelentette, hogy az elmúlt 17 év alatt a képviselő-testületekkel sikerült azt elfogadtatni, hogy a polgármesteri hivatal a képviselő-testület által létrehozott szervezet, amely nagymértékben segíti az önkormányzat munkáját. Ez a segítség abban nyilvánul meg, hogy előkészíti a döntéshozatalt, előterjesztéseket készít, alternatívákat vázol fel, a döntés meghozatalát követően pedig határidőre és pontosan végrehajtja azokat.

A polgármesterrel és alpolgármesterrel igyekezett mindig nagyon jó munkakapcsolatot kialakítani. Ez mindig kölcsönös tiszteleten alapult, és azon múlt, hogy a jegyző nem politizál. Szakmai érvekkel, a hatályos jogszabályokkal és sokszor a józan paraszti ész segítségével folytatják az egyeztetéseket – részletezi a fiatalember. Az önkormányzati munkában kiemelten fontosnak tartja a lakossággal való kapcsolattartást: különböző fórumokon, közmeghallgatásokon való részvételt, az írott sajtóban és a honlapon keresztül történő rendszeres tájékoztatást.

Az önkormányzati törvényt szinte az elfogadásától kezdve alkalmazza és a meglévő disszonanciák ellenére is jónak tartja. Különösen fontosnak tekinti az önkormányzati autonómiát, a kötelező és nem kötelező feladatok ellátását, valamint a helyi közösségek szervezését.

Az eltelt közel két évtizedre megfelelő rálátással bír, amely – szerinte – azt a vélekedést támasztja alá, hogy az önálló önkormányzatok és hivatalok számát csökkenteni kell, míg a kistérségek szerepét – ezen belül a városokét – pedig tovább kell növelni.

A hatósági jogalkalmazói munkájában mindig a jogszabályok betartását tartja szem előtt. Az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló törvények egyébként jól mutatják a hivatal szolgáltató funkcióját, az együttműködési kötelezettséget, az átláthatóságot, az ügyfelek jogának érvényre juttatását – osztja meg gondolatait a jegyző.
– Hatósági emberként ma is azt tartom a legfontosabbnak, hogy a polgármesteri hivatal – mint szervezet – kiszámíthatóan, ügyfélbarát módon, a hatályos jogszabályok rendelkezéseit betartva, pontosan és etikusan végezze a hajdúböszörményi lakosok ügyeit. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a polgármesteri hivatalban több szervezetfejlesztési programot is végre tudtunk hajtani, illetve 106 dolgozóval képesek vagyunk a 32 ezer lakosú város ügyeinek intézését megoldani. Az is elégedettséggel tölt el, hogy a hivatal épületét – melyet a hajdú elődöktől 1905-ben kaptunk – folyamatosan karban tudjuk tartani és szépíteni. 2005-ben egy új okmányirodai és hivatali résszel is bővíteni tudtuk a városközpontban található egyik legpatinásabb épületünket.

Beszélgetés közben laikusként megjegyzem: a jegyző az adott településen nem az-e, mint a köztársasági elnök az országban, azaz a törvényesség őre?
– Helytálló az összehasonlítás. Jegyzőként az elmúlt 17 év összegzéseként azt mondhatom, hogy legfontosabb feladatom ellátása során valóban a törvényesség őreként léptem fel, s a jogszabályok betartását, a szabályok megismerését tartottam mind a képviselők, mind a lakosság, mind a hivatali dolgozók számára a legfőbb iránytűnek. Természetesen szóba kerül a családi élet is. 2002. július 20-án kötött házasságot Barak Beátával, aki újságíró, dolgozott a helyi városi televíziónál, majd a megyei napilapnál. Két gyermekük van: a három és fél éves Flóra és a 14 hónapos Vilmos, akivel felesége most gyesen van.

A munkán túl és a család mellett egy nemrég vásárolt családi kertes ház rendbetételével, csinosításával, valamint kertészkedéssel foglalkozik szívesen Hajdúböszörmény jegyzője.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése