Dr. Cs. Varga László

Alpolgármester,

Hajdúböszörmény

szszb 26 nyg dr.Cs.Varga László.jpgElső ciklusos alpolgármesterként zárja a 2006–2010 közötti önkormányzati időszakot az eredetileg állatorvosi végzettséggel rendelkező 65 éves városvezető. Hogy került kapcsolatba a helyi politikával? – kérdeztük a városházi irodájában.

„Mindig is érdeklődtem a közélet iránt. A rendszerváltáskor kerestek meg a kisgazdák, s szakmámból eredő-en is szívesen vállaltam el a felkérést, hogy induljak a helyhatósági választá-sokon. Egyéni választási körzetből kétszer is sikerült bejutnom a képviselő-testületbe, a kisgazdákat is magában foglaló jobboldali szövetség tagjaként. Már akkor kerületi főállatorvos voltam köztisztviselőként, ami viszont az összeférhetetlenség miatt választás elé állított: szakma vagy helyi politizálás.

A szakmát választottam, s 2000-től megyei főállatorvos lettem, a Hajdú-Bihar Megyei Állategészségügyi Állomás igazgatójaként. Ezt a megbízatást 2004. február 28-ig láttam el. Akkor kért fel a Fidesz helyi elnöke, Kiss Attila, hogyha én is úgy látom, segítsek létrehozni a Fideszhez közeli gazdatagozatot. Elvállaltam a felkérést, s azóta ismét a helyi politikai életben veszek részt. 2006-ban szintén indultam egyéni körzetben, s be is jutottam a helyi képviselő-testületbe. Az új önkormányzat alakuló ülésén pedig megválasztottak a harminckétezer lakosú város általános alpolgármesterévé. Akkor – az előző ciklus tapasztalata alapján – a Fidesz Magyar Polgári Szövetség helyi vezetése gondolta úgy, hogy a takarékosság jegyében – a korábbi három helyett – csak egy alpolgármester legyen a városban.

A polgármester és az alpolgármester közötti szakmai különbség okán a munkamegosztás is ez alapján történik.”

Főállású alpolgármesterként látja el munkáját a polgármestert – Kiss Attila országgyűlési képviselő – távollétében teljes joggal, ahogy a Szervezeti és működési szabályzat – SZMSZ – előírja, helyettesíti.

Az 1994–1998 közötti ciklusban az egészségügyi bizottság elnöke volt, s az önkormányzatban eltöltött három ciklusból kétszer – az országos állapotokhoz képest – ellenzéki önkormányzatban dolgozott.

– Tettük a dolgunkat ekkor is, ám az eredményesség kevésbé volt kiszámítható, mivel bevallatlanul is az ellenzékiség nem használt, illetve kéréseinket úgy kellett összeállítani, hogy azok pozitív elbírálása elkerülhetetlen legyen. Sokkal megalapozottabb, mindenre kiterjedően összeállított kérdésekkel tudtunk csak eredményt elérni a kormányzattól.

Agrárszakemberként az elmúlt húsz évről a termelés mennyiségi oldaláról azt mondhatom, jelentős visszalépés történt.

A rendszerváltás előtti időszakban a mennyiségi kérdések domináltak, működési területemen igen magas volt az állatállomány. Mára ez a létszám drasztikusan visszaesett. Azt viszont el kell mondanom, hogy ahol lehetőség volt rá, és ma is tartanak állatot, a tartási technológiában, az állatok egészségében javuló tendencia figyelhető meg. Párhuzamosan ezzel az élelmiszerek minőségében is változások következtek be: igen széles körűvé vált a választék, amit meg kellett termelni, és ez sokkal nagyobb területeket biztosított a nem kívánatos minőségrontó hatásoknak is.

Az a szemlélet is káros hatást fejtett ki, amely a nagyüzemi termelés kizárólagosságát szorgalmazta az élelmiszeriparban. Sajnos az európai uniós csatlakozásunk során is ez a hatás érvényesült, annak ellenére, hogy az európai uniós rendeletek, amelyeket ma már kötelező betartani, lehetőségeket biztosítottak volna a kisebb termelők számára is.

Az utóbbi időszak egy-két nemzeti rendeletének alkotása már megnyithatja az utat a kisebb termelők számára is. Így a helyi állattartás produktumaira, azaz az állatlétszám növelésére is meglehet az esély, mivel ezek a kisebb termelők inkább hazai termékeket dolgoznak fel, és csökkenhet a monopóliumok azon hatása, hogy különböző, bizonytalan eredetű alapanyagokkal dolgozzanak. A mostani munkámhoz ez úgy kapcsolódik, hogy helyi szinten igen jelentős állattenyésztéssel bíró város Hajdúböszörmény, ahol, ha reménykedhetünk, ismét felfelé ívelő pályára kerülhet a mezőgazdaság.

Az elmúlt évtizedek alatt több szakterületről szerzett szakállatorvosi diplomát. Felesége gyógyszerész, egyik lányuk szintén, míg másik jogász. A vők közül egyik szintén gyógyszerész, másik mérnöki végzettséggel rendelkezik. Büszke nagyapaként három unokája van.

Hobbija az utazás baráti társaságokkal, de szakmai utakon is lehetősége nyílt bejárni az egész világot, megismerkedni más népek életével, kultúrájával.

Mint mondja, az Antarktiszon kívül minden földrészen megfordult már. Állatorvosi szakmája révén eljutott Dél-Amerikába, Peruba is, ahol dolgozott is.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése