Balla Sándor Attila

Középiskolai tanár, hittanár,

Hajdúböszörmény

hb_06-76_balla_sandor_attila.jpgElégedett ember vagyok. Mindig azt csináltam, amihez kedvem volt. A tanításban minden szintet kipróbáltam, úgyhogy nincs hiányérzetem. Nagy örömömre a rendszerváltás után lehetőségem volt a hittanári végzettség megszerzésére is. Az iskolarendszerű oktatáson túl az ismeretterjesztésben is sok embernek adtam tudást, amire büszke vagyok. Arra meg még inkább, hogy volt tanítványaim már több fronton átvették a stafétabotot, és sikeresen teszik a dolgukat. Azt kívánom, hogy nekik is úgy köszönjék majd meg munkásságukat, ahogy nekem – összegez Balla Sándor Attila, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium biológia–kémia szakos tanára, egyébiránt a KDNP városi szervezetének alapító tagja és jelenlegi elnöke, a Vasvári Pál Társaság elnöke.

Hajdúböszörmény szülötte. Szerény körülmények között élő, összetartó családban nevelkedett. Édesapja asztalos ktsz-elnök volt, végül szabálysértési előadóként ment nyugdíjba. Édesanyja szabómester volt – mondták róla, „olyan ruhát nem varr senki” –, majd ktsz-részlegvezetőként fejezte be pályáját. Hogy csak kiváló munkát adhat ki kezéből, azt tőle örökölte. A Weszprémy utcai óvodába járván kezdett el biológusként gondolkodni – minden virágot és rovart ismert, amivel találkozhatott. Négyéves korában már olvasott. A Bocskai Általános Iskolában kitűnő tanuló volt, s tagja annak a Szabó József tanár úr vezette énekkarnak, amely sok megyei első helyezés mellett kétszer a rádióban is szerepelt. Nagypedagógus egyéniség volt, s akkoriban dicsőség volt az énekkar tagja lenni. Akkoriban kóstolt bele az ökölvívásba, a tornába és a lövészetbe, ez utóbbit tavaly hagyta abba.

Diákként és tanárként is mindig a Bocskai Gimnáziumba vágyott. Végre odaérve aztán csodálatos egyéniségektől volt szerencséje tanulni. Cseke Gábor, Csiha László és Kertész László ösztönzőleg és példaszerűen voltak hatással pályaválasztására, a szakirányt pedig Lovas Mártonné, Amálka néninek, biológiatanárának köszönhette. A KLTE biológia–kémia szakára jelentkezett, de hogy a fizikát is megszerette, azt a Csillagászat Baráti Körében kifejtett aktivitása bizonyítja, (akkoriban Debrecenben is szervezett egy hasonló kört, és manapság is tart előadásokat e témakörben) ahol Kulin György és a többi hivatásos között merülhetett el e szaktudomány titkaiban. Az egyetemről dr. Echter Tibor repülőorvossal levelezett űrkutatás-biológiai tárgyú tudományos diákköri dolgozatai érdekében. Végzésekor Nemeskéry professzor marasztalta az egyetemen, de nem maradt, s különben is „átnyergelt” az ökológiára. (Később egy akadémiai ösztöndíj birtokában a Pocsaj melletti Ős-Szamos-meder maradványát kutatta, aminek nyomán azt természetvédelmi tájegységnek nyilvánították.) 1971-ben egy fél tanévet a debreceni 119. Sz. Szakmunkásképzőben, majd négy és fél évet a hajdúnánási Kőrösi Csoma Gimnáziumban tanított (sok barátot, jó kollégát hagyott ott), míg végre lett egy – először kollégiumi nevelőtanári – állás szeretett gimnáziumában.

Az ott eddig eltelt 30 esztendő alatt sok minden változott, a tudás becsülete nem. S az sem, hogy a gimnáziumnak kitekintése és kisugárzása van mindenre, ami a városban történik. Egy kis kulturális központ, amely egyszersmind ad is a városnak, és befogadókat is nevel. Ezért szerencsés a Balla tanár úr által is alkalmazott alapelv, miszerint nem tantárgyakat tanítanak, hanem gyerekeket. Öt igazgatójában habitusuk szerinti tiszteletre méltó jellemvonásokat tisztelhetett; megerősítést, biztatást és ösztönzést kapott tőlük tanári tevékenységéhez, de irodalmi munkásságához is. Biológus kollégáival együtt örülnek egymás sikereinek, amelyeket országos tanulmányi versenyeken, szakmai vetélkedőkön elértek. 1990 óta ő a munkaközösség-vezető. Osztályfőnökséget már csak esti tagozaton vállal, s talán még egy osztályt kísérve a matúráig köszön majd el, s ad egy fényképet a biológiaszertár falára, ahol az elődök emlékét most még ő örökíti meg.

Tanári pályája mellett – tíz évet óraadóként az óvóképzőben is tanított – felsorolni is nehéz, mi mindennel foglalkozott. Biológiai profiljába tartozóan gyakran behívták a honvédséghez, majd a polgári védelem előadójaként (végül főmunkatársként kapta meg obsitlevelét), a Kossuth Katonai Főiskola szakreferense volt (diplomamunkákat értékelt), a környezetvédelem egyik harcosa, közoktatási szakértő és érettségivizsga-elnök ma is. A Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kört már tanítványai vezetik. Irodalmi munkásságában a vallástörténet helyi vonatkozásait örökíti meg. Fotózott, és szakkört vezetett. Egy cikluson át tagja volt az önkormányzat kulturális bizottságának, 1998-ban a KDNP képviselőjelöltje volt.

Máig lelkes kiránduló (télen-nyáron biciklivel is), sokat olvas, régi bútorokat restaurál. Feleségével (Vasvári Évával, egykori tanítványával) sűrűn látnak vendégül barátokat, s beteg állatokat fogadnak be gyakran gyógykezelésre.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése