Kola János

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

Kola János szszb 27 tgy.jpgA Szabolcs Takarékszövetkezet fiatal, céltudatos, fegyelmezett ügyvezető igazgatója krisztusi korban, alkotóereje teljében van. A megyében a versenytársak között aranyérmes pénzintézet felelős pozíciójáról azt mondja: jókor volt jó helyen – de tett is azért, hogy élni tudjon a sors által felkínált lehetőséggel.

A neve mellé azt is írhattuk volna: Újfehértó. Ezer szállal kötődik a településhez, családja és munkahelye miatt egyaránt. Tősgyökeres a településen, hiszen már dédszülei is itt éltek. Szülei a kereskedelemben dolgoztak.

Édesapja, János, édesanyja, Seregi Veronika a helyi ÁFÉSZ után 1995-ben saját élelmiszerüzletet nyitott. Ő ekkor már a nyíregyházi Széchenyi Közgazdasági Szakközépiskolába járt, szülői útmutatásra: az érettségi mellé kell egy szakma is. Jó választás volt, a kitűnő tanári gárda precizitásra nevelte. Ott, ha kellett a matematikadolgozatnak még a külalakjára is egyest osztottak… Itt tanulta meg: amit csinálunk, csináljuk maximális odafigyeléssel. Persze már volt szakmai „előélete”, édesapja kisiskolás korában beállította az ÁFÉSZ-üzlet üvegvisszaváltó pultja mögé, így nem volt kérdés, hogy megy-e neki a számolás. Már ekkor beleivódott a munka szeretete, becsülete. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karára már tudatosan jelentkezett, ahol 2001-ben vált okleveles közgazdásszá, mérlegképes könyvelői végzettséggel, pénzügy-számvitel szakirányon. Érdekes, hogy öccse, Zsolt is ezt a pályát választotta, az ő nyomdokain.

Életét befolyásoló döntés volt, hogy gyakorlatait folyamatosan az akkor még újfehértói központtal működő Szabolcs Takarékszövetkezetnél végezte, és a diplomamunkája is a céghez köthető.

Az államvizsga után édesanyja noszogatta is, hogy jelentkezzen oda, de erre nem volt szükség. Bede József, a pénzintézet jelenlegi elnök-igazgatója szívesen invitálta a pályakezdőt. Az elemzési területen kezdett az akkoriban bővülő, sok fiatalnak lehetőséget adó cégnél.

A takarékszövetkezeti integráció által életre hívott Controlling Team egy évre szóló vezetői megbízatásának lejárta előtt, 2002. január elsejével ugyanis már ő a takszöv gazdasági igazgatója. Igaz, a neve mellett ott volt éveken át, hogy mb., ami azonban nemcsak „megbízottat” jelentett számára, hanem megelőlegezett bizalmat is. Az általa felügyelt területek közé tartozott a kontrolling mellett a számvitel, a pénzügy, a treasury és az informatika.

Hét esztendőn keresztül töltötte be ezt a pozíciót, míg a 2008. decemberi közgyűlés az ügyvezető igazgató rangjára emelte. Gyakorlatilag az elnökkel együtt, ketten jegyzik az intézményt. Mindez nem véletlen, hiszen a döntést megelőző időszak nem telt eseménytelenül. Számos szakmai fórumon vett részt, ahol friss tudást szerzett.

Tagja lett a takarékszövetkezeti integráció Számviteli Szakmai Bizottságnak, sőt közel egy évig a Nyírség Takarékszövetkezet Felügyelő Bizottságának is. Kilépett az országos színtérre is: az integrációs szervek által alapított Vízió Projekt Monitoring Munkabizottság alelnöke lett, majd a Bázel II. munkacsoport résztvevője. Egyébként sem volt idő „unatkozni”, hiszen a válság folyamatos változásra, költséghatékonyságra késztette őket.

Napi munkáját pénzügyi küldetésként fogja fel. A viszonylag új szlogen: „itthon vagyunk, értéket teremtünk”, számára sok jelentéssel bír.

Célja a pénzügyi kultúra elterjesztése a legkisebb településeken is. Olyan, személyre szabott szolgáltatásokat kell nyújtaniuk az ügyfeleknek, amely versenyképes hosszú távon a „doboztermékeket” kínáló nagyok, multik mellett. Ők az ügyfélben az embert látják, a festőt, a boltost, a mezőgazdasági őstermelőt. Ám sajnos még nem elég tudatosak a fogyasztók, pedig, mint mondja, egyértelműen látszik az egymásrautaltság. Akkor lát tartós fellendülésre esélyt, ha megértik: aki a helyiektől veszi igénybe a szolgáltatást, valódi értéket teremt, mert a haszon, a profit helyben marad – nemcsak a banki szférában…

Mindezek alapján nem véletlen, hogy több mint tízezer lakossági, közel négyezer vállalkozói folyószámlával, tizenkét kirendeltséggel 2009-ben a „Megye Pénzintézete” címet nyerték el.

Mindezért köszönetét szeretné kifejezni a családjának, mert az ő áldozatvállalásuk is szükséges ahhoz, hogy ő kiválóan teljesítsen.

Felesége, az egyetemen megismert, bölcsész–szociológus végzettségű Anikó két fiúgyermekkel ajándékozta meg: Dávid négy és fél, Máté másfél éves. Velük tölti minden szabadidejét. S persze együtt a kedvenc állatokkal: a házőrzésre tökéletesen alkalmatlan labradorral, a papagájokkal, melyeknek külön röpdéjük van, és aranyhal is úszkál bőven a családi ház kerti tavában.

Köszönet illeti még a Szabolcs Takarékszövetkezet akkori menedzsmentjét, akik felvették és meglátták benne a későbbi vezetőt. Ő ezt a mai napig úgy igyekszik meghálálni, hogy olyan döntéseket hoz, melyek után maximálisan tiszta lelkiismerettel tud lefeküdni.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése