Leviczky Mihály

Leviczky_Mihaly szszb 27 tgy.jpgVállalkozó, egyesületi elnök,

Nyíregyháza-Sóstóhegy

Leviczky Mihály legendásan derülátó ember. Ez segítette még fiatalon Budapesten, majd az egyetem elvégzésénél, vállalkozóvá válásánál, s manapság, a Sóstó-Sóstóhegyi Igrice Civil Egyesület elnökeként is. Kertjének filagóriájának faláról, ahol beszélgetünk, s ahol az egyesület is útjára indult, Szent István király képe néz le ránk. Mint mondja, azért, hogy első királyunk adja a zsinórmértéket minden szavunknál, döntésünknél – még ha egy jó pohár bor is az.

1955 augusztusában született, akkor már komoly gyökerekkel rendelkező nyíregyházi családba. A felmenők az 1860-as években érkeztek Munkácsról. Órás nagybátyja megbecsült, Pro Urbe-díjas polgár volt, a háború után a helyi motorsport újraélesztője és a sportlövészet megszervezője, édesapja a szakmájában közismert szabómester. Meghatározó számára, hogy éppen negyven éve, 1971-ben költöztek Sóstógyógyfürdőre. A középiskolát azonban már Budapesten végezte. Egy fővárosban élő nagybácsi győzte meg a szülőket, hogy a barkácsolni szerető, műszaki vonzódású fiatalnak a József Attila Gépipari Szakközépiskolában a helye.

Első diplomáját már Nyíregyházán szerzi a Mezőgazdasági Főiskolán mezőgazdasági gépjavító szakon. Ezzel a hazai agrárium, egyben a KITE fellegvárába kerül, Nádudvarra, ahol alkatrészekkel foglalkozott, először gyakornokként szervizdiagnosztikai kocsin, majd a központi raktárban. Eközben még Németországban is elvégzett egy tanfolyamot, a John Deere európai központjában. 1980-ban, édesapja halála után hazatért, hogy segítsen egyedül maradt édesanyjának. Az Agroker alkatrész-főraktárosaként talált munkát, közben fejébe vette, hogy elvégzi a Közgazdasági Egyetemet Debrecenben, egy kihelyezett képzésen, levelező tagozaton. Az akkori viszonyokról annyit, hogy a megszervezett híradólánc kapcsán a sóstói bakter biciklivel hozta számára a hírt, ha elmaradt egy óra… A munkahelyén sem nézték jó szemmel tanulását, és az évfolyamtársak is csóválták a fejüket – akkoriban nem volt divatban, hogy egy géplakatos kisiparos közgazdász diplomát szerez. De neki ez erőt adott, és 1986-ban elvégezte az egyetemet. Ekkor már a magánszektorban találjuk. Korábban egy rövid ideig egy kaposvári kisszövetkezet nyíregyházi kirendeltségét vezette, majd családi vállalkozást alapított.

Felesége, valamint testvére, György és családja bevonásával a gmk-korszak után létrejött, pont 25 évvel ezelőtt az Agromechanika Kkt. Ez a társasági forma, melyben ő mindenért teljes vagyonával felel, azóta is bizalmi alap partnerei, megrendelői számára. Mezőgazdasági kisgépek javításával, személygépkocsi- és kerti kisgép-alkatrészek gyártásával kezdett, majd mindez folytatódott a kisgépek és alkatrészek kereskedelmével. Jellemző, hogy az engedély kiadásánál az akkor még szőlőkkel teli, félreeső sóstóhegyi utcában a tanács embere mosolygott a bajsza alatt. De ő tudta mit akar.

Felesége, Dobi Mária, aki szintén agrárvégzettségű szakember, ugyancsak aktív tagja a vállalkozásnak, mezőgazdasági és környezetvédelmi szakértőként. Számos ötlete is volt, például permetező pisztolyokat gyártott egy időben nagy sikerrel, amire az elején mások szintén csak legyintettek.

Ám neki mindig voltak álmai. Ennek eredményeként jött létre 2007-ben a Sóstó-Sóstóhegyi Igrice Civil Egyesület, melynek neve utal a térségben elterülő természetvédelmi területre, a mocsárra. Először egy közösségteremtő falunap volt az ötlet. A semmiből sokak tárgyi és pénzügyi segítségével valósították meg, jó visszajelzésekkel. Aztán a helyi, kissé elhanyagolt temetőt rendezték, ahová újabb célként, közpénz bevonása nélkül egy székelykapu is került. Meghatódva, örömmel meséli a folyamatot, az összefogást, melynek révén új kerítés, térburkolat és harangláb is lett a szakrális helyen. A faragást egy erdélyi, szentegyházi mester végezte. Innen a kapcsolat és az új cél: hidakat építeni határokon át a magyarok között.

A már Európa-szerte híres Gyermekfilharmónia Alapítvány 140 tagú kórusát többször vendégül látták Nyíregyházán, és a sóstóhegyi fiatalok is vendégeskedtek Szentegyházán egy közös művészeti gálaest keretében. Itthon pedig meghonosították a „Mindenki karácsonyát”, helyi, tehetséges gyermekek bevonásával. A következő nagy cél az idén százéves Szabó Lőrinc Általános Iskola megmentése, élettel való megtöltése.

Feleségével 1982-ben kötött házasságot. Három gyermekük közül a jelenleg rezidens Annamária már két unokával ajándékozta meg őket, Miklós gépészmérnökként, minőségirányítási szakmérnökként dolgozik, míg Ágnes a Zrínyi Gimnázium tanulója.

Leviczky Mihály mindemellett a Szent György Lovagrend megyei priorjaként is igyekszik tenni a közösségért. Ars poeticája egyértelmű, példaként állítandó: ha megvan a cél és ehhez hit, elkötelezettség társul, az élet úgy formálódik, hogy valóra válnak álmaink.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése