Pásztor András

A Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője

Tímár

Nem volt könnyű összehozni a találkozót, ugyanis Pásztor András 72 évesen is hihetetlenül aktív. Persze már nem azon a fordulatszámon pörög, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de a mai fiatalok közül sokan nem bírnák az ő “csökkentett üzemmódját” ma sem.

A föld, a mezőgazdaság szeretete végigkísérte életét, négy évesen már a mezőt járta édesapjával. Szeretett szülőfaluja iránti hűsége egész eddigi életútját meghatározta. Amikor középiskolai tanulmányait elkezdte a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban, bizony eleinte nagy honvágya volt. Nem is akart visszamenni első hazautazása után, aztán a szülőknek csak sikerült jobb belátásra bírni. Kitűnőre érettségizett, aztán céltudatosan tanult tovább Debrecenben az Agrártudományi Főiskolán. A diploma megszerzése után Debrecen első számú futbalIcsapata, a „Loki” szerződést kínált neki, állása is lett volna Józsán, őt azonban hazahúzta a tímári anyaföld. A festői fekvésű falu, a Tisza, az érinthető közelségben lévő Tokaj-Hegyalja, meg az itt élő emberek, a család, barátok, ismerősök iránti szeretet erősebb minden másnál, eleve elrendelte Pásztor  András sorsát. Meg a szerelem, hiszen ekkor már javában udvarolt egy falubéli lánynak, akivel azóta is boldog házasságban élnek.

A helyi Béke Termelőszövetkezet tárt karokkal várta, ahol villámgyorsan emelkedik a ranglétrán. 1967-ben kezdi pályafutását, 1968-ban már főállattenyésztő, majd rá két évre főagronómus, végül 1973-ban, 28 évesen a tagság elnökké választja. Ráadásul pártonkívüliként. A szakértelem és az emberi tulajdonságok mellett fontos szempont volt az is, hogy ne kívülről jöjjön valaki a termelőszövetkezet élére. Nem rettent meg a feladattól, sikeresen védte meg a központi akarattól” is, miszerint Tímár és Tiszanagyfalu fuzionáljon Rakamazzal, természetesen  ez utóbbi központi szerepéveI. Az egyesítési törekvéseket leginkább eredményeikkel tudták megakadályozni, hiszen a tímári “Béke TSZ” valódi eredményeket tudott felmutatni. A hagyományos növénytermesztés és állattenyésztés mellett hamarosan kezdték beindítani azokat a melléküzemágakat, amelyek – természetesen immár gazdasági társaságok formájában – a mai napig működnek. Elindították a lakatos üzemet, majd a gumi üzemet, később bekapcsolódtak a zöldség és gyümölcs kereskedelembe, de építőipari részleget is indítottak. Nem is tudja megmondani, hányszor nyerték el a „.Kiváló termelőszövetkezet” címet. 750 dolgozó és több, mint 300 nyugdíjas tartozott ehhez a nagy családhoz és valóban próbáltak segíteni a családtagoknak”, erősítették a háztáji gazdálkodást, ösztönözték az embereket a munkára. A hagyományos burgonya termesztő vidék adta magát,a termés egy részét a miskolci piacon értékesítették, de jó lehetőség volt az embereknek a szarvasmarha bérhizlalás is. Aki dolgozni akart, annak volt rá lehetősége, aki dolgozott, az boldogult is. A rendszerváltást követően 1993-ban kezdték el a termelőszövetkezet átalakítását, az ágazatok kisebb egységekbe szerveződtek, létrejöttek a gazdasági társaságok. Az átalakulás természetesen nem volt zökkenőktől mentes, de a cél az volt, hogy a meglévő infrastruktúra adta lehetőségeket használják ki, ne hagyják, hogylepusztuljon az, amit addig sikerült felépíteni. Büszkén jelenti ki, hogy a célt sikerült megvalósítani. Mára elérték azt, hogy a volt tsz telep ipari parkká lett nyilvánítva. Több száz ember dolgozik ma is az utód vállalkozásokban. Pásztor András ma is fontosnak tartja, hogy bevonjon kistermelőket, őstermelőket, romákat a termelésbe, több, mint száz család munkáját koordinálják. A Vetőmag és Szárító Kft. országosan is elismert vállalkozás, fő profiljuk a hibridkukorica és kalászos növények vetőmagjának előállítása, tárolása, értékesítése.

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Nincs ez másként Pásztor Andrásnál sem, hiszen mindezt nem tudta volna elérni, ha élete párja, Magdolna asszony nem állt volna végig mellette. Felesége nyugalmazott pedaqóqus, de hasonlóan férjéhez ő is aktív életet él, jelenleg a helyi görög katolikus egyházközség képviselő-testületének elnöke. Két gyermekük Mónika és Tamás, akik a családi vállalkozást erősítve együtt dolgoznak édesapjukkal.

Mónikának két fia, Tamásnak három lánya van. Nagy öröme, hogy együtt van a család, fia ígéretes minisztériumi jogász karriert hátrahagyva jött haza apja hívására.

Nemrég vehette át aranydiplomáját, se szeri se száma elismeréseinek. Büszke rá, hogy politikai pártállástól függetlenül a tudását, eredményeit elismerték és elismerik.

Kevés szabadidejében vadászik, a focit ma már csak nézi. Egy tímári roma fiatalokból álló csapatot szponzorál, vallja, hogy az segít, aki önzetlenül segít.

Pásztor András élete példaértékű és kerek egész.

Szerző: 2018. 02. 19.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló