Pásztor András

Elnök vállalkozó,

Tímár

szszb_05-186_pasztor_andras.jpgHa krumpli van, minden van − tartották régen a szegény emberek. Napjainkban is egyik alapvető élelmiszer a burgonya. A legtöbb itt terem belőle, a tímári határban. Talán túlzás nélkül mondhatjuk: „Burgonyaország” fővárosa Tímár. S ennek az országnak Pásztor András az elnöke. Valóban elnök ő, a helyi Béke Mezőgazdasági Szövetkezet elnöki tisztét tölti be, ezenkívül tagja az Országos Burgonya Tanács elnökségének is. Plusz még vállalkozóként is ezer szállal kötődik a burgonyához.

Hogy is ne kötődne, hiszen tősgyökeres tímári. Itt cseperedett fel a Tisza menti homokdombok hátán. Parasztszülők gyermekeként korán megismerte és megszerette a mezőgazdasági munkát. Középiskolai tanulmányait a híres nyíregyházi Kossuth gimnáziumban végezte. A debreceni agrár egyetemen szerezte diplomáját 1967-ben. Egyetemista korában jól focizott, ezért hívták a cívis városba, hogy profi futballista legyen.

Ám őt húzta vissza a faluja, nem tudott meglenni a szőke folyó és a mezőgazdaság nélkül. A helyi tsz-ben főállattenyésztő volt, majd főagronómusnak léptették elő. Egész fiatal, mindössze huszonnyolc éves volt, amikor 1973-ban megválasztották a Béke Tsz elnökévé. Nehéz örökséget vett át. Ám rövid idő alatt jó szakembergárdát alakított ki, kereste és megtalálta a kivezető utat és 1974-ben már nyereséges volt a téesz. Kishíján két évtizedig vezette az országos hírűvé vált szövetkezetet.

A kezdettől fogva elve volt, hogy a szakmai, technológiai elveket maradéktalanul meg kell valósítani. A téeszben ezt meg is valósították a jó szakembergárda irányítása mellett. Az elnök kezdeményező volt, sok mindenben megelőzte korát. A több lábon állást, a kereskedő gazdálkodást már a hetvenes években is alkalmazta, ahol csak tudta. Az országban elsők közt kapott nagykereskedelmi engedélyt a tímári téesz. Zöldség és gyümölcs kereskedésére szólt ez az engedély. Később exportengedélyt is kapott a szövetkezet.

Ettől kezdve saját IFA teherautóval szállították a burgonyát a Szovjetunióba, pontosabban Ukrajnába. Azt vallotta, hogy a szövetkezet harmadik csápja a kereskedelem. Saját bolthálózatot hoztak létre Budapesten, majd Miskolcon is. A tímári termékek után nem kereskedelmi cégek vágták zsebre az árrést. A nyereséges, jól prosperáló tsz a régi szép időkben hat-hétszáz embernek adott munkát és kenyeret. Gyakorlatilag az egész falu felnőtt lakosságának. A foglalkoztatást, a megélhetést azért is tudták biztosítani helyben, mert melléküzemágakat hoztak létre.

Az elnök egy kicsit a történelembe nyúlt vissza, amikor elmondta: Tímár régen szegény település volt, kevés földel rendelkezett. Nos így érthetőbb, hogy a fő ágazatokból, a növénytermesztésből és az állattenyésztésből nem lehetett megélni olyan sok embernek. Létre is hozták egymás után a melléküzemágakat. Volt a téesznek lakatosüzeme, faipari részlege, építőipari részlege és létrehozták a híressé vált gumiüzemet. (A most is működő gumiüzem környezetvédelmi szempontból is hasznára válik megyénknek és hazánknak.)

Jegyezzük fel a krónikában azt is, hogy a fő ágazatban is értek el kiemelkedő eredményeket. Az elnöki szoba falán számos elismerő oklevél tanúskodik a sikerekről. Burgonyatermelésből és búzatermelésből megyei első helyet is elért a tímári tsz. Külön figyelmet érdemel a tímári vetőburgonya létrehozása és elterjesztése. Az itteni vetőgumókat vették és vitték az ország több tájára. Mint a cukrot. A burgonyasiker annak is köszönhető, hogy a tímári vezetők nemcsak könyörögtek az esőért, pótolták is azt: már a hetvenes évektől van öntözőfürtje a téesznek.

Jött a rendszerváltás, A régi felállás már nem volt jó. Az igazgatóság úgy döntött, hogy a tsz rendezi adósságait, az ágazatok káeftékbe, bétékbe és magánvállalkozásokba mentek. Nyolc kisebb szervezet működik most a tsz helyén. Az elnök hangsúllyal mondta: a nyugdíjasnak, a kívülálló üzletrész-tulajdonosnak és a tagnak más volt az érdeke. Ez a gond, az érdekegyeztetés ma is létezik. A közgyűlés határozott: az üzletrészeket 1998-ig megvásárolja a szövetkezet és még stabilabb, önálló káefték lesznek Tímáron.

Az elnöknek az átalakulásnál elve volt, most is az: a nagyüzemi termelés előnyeit ötvözni kell az egyéni érdekeltségekkel. Feljegyezhető még, hogy a Tisza Tim Kft. háromszáz hektáron, nagy területen termel burgonyát és ’96-ban folytatták a gépesítést. A tímári határban található a megye legnagyobb öntözőfürtje. Most is szállítanak burgonyát Tímárról Ukrajnába − dollárért.

Pásztor András vállalkozónál kapható egyebek közt vetőburgonya és vetőbúza is. Szinte egész évben napi tíz, vagy még több órát dolgozik. Ha teheti, támogatja a helyi és a környékbeli focistákat. A felesége pedagógus, a lánya elvégezte a tanárképző főiskolát, de az apja vállalkozásában dolgozik. A fiuk végzős jogász hallgató. A család néha télen szakít egy kis időt a pihenésre − a Tátrában.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése