Kocsik László Csaba

Polgármester és népművelő

Kissikátor    

Igazi kuriózum ez a kis észak-borsodi falu a hazai települések palettáján. A lakosság homogén összetétele is közrejátszhat abban, hogy csak a hírcsatornákból ismerik a bűnözést. Példaértékű a közösségi élet, gombafesztiváljuk pedig már országos hírnévre tett szert. Kissikátorban 1990 óta jól választottak polgármestert, amit az is bizonyít, hogy azóta nagyot lendült a község szekere. A fejlesztések azonban tovább folytatódnak.

A faluban rend és csend uralkodik, a 300 fős lakosság csak hírből ismeri a bűnözést. Helyben a Siki Pékség és az erdőgazdaság a legnagyobb foglalkoztató. A kereskedelmi egységek családi vállalkozásban működnek, a polgármesteri hivatalban is dolgozik néhány alkalmazott, s a közmunka program keretében jelenleg 6-an jutnak megélhetéshez. Ez utóbbi pozitív fejlemény, hiszen pár évvel ezelőtt még 22 közmunkásuk volt, akik többsége mára elhelyezkedett az elsődleges munkaerő piacon. Most inkább az a problémájuk, hogy a település-üzemeltetési feladatokat kikkel lássák el.

A község 1990-ig Domaházához tartozott, a helyi vezetők az elválás óta kihozták az elmúlt 25 évből a maximumot. Lényegében a szennyvízcsatorna beruházás van még hátra, hogy „összkomfortosak” legyenek, de már készülnek a tervek, egy nyertes pályázatnak köszönhetően tavasszal (2019-ben) megindulhat a szennyvízcsatorna építése.

Kocsik László Csaba 2010-től Kissikátor tiszteletdíjas polgármestere volt, ma már – 2016 nyarától –  főállásban látja el feladatát. Neve és kapcsolatai garanciát jelentettek az eddigi fejlesztések folytatásához. Első lépésben 50 millió forint támogatásból felújíttatta és modernizáltatta a helyi vízművet, de részt vettek egészségügyi pályázaton is.

Régi terve volt a vezetésnek a faluközpont kialakítása, pár éve az is megépült, akárcsak a világítással ellátott futballpálya. A belterületen eredő Szardó-kút nevű forrás kiváló vizet ad, kiépítették a környékét és készült mellé egy fedett pihenőhely is. Idén nyáron fejeződött be a közösségi ház energetikai felújítása, melynek köszönhetően a könyvtárnak, az önkormányzati hivatalnak és az orvosi rendelőnek is helyt adó, nap mint nap üzemelő épület rezsiköltsége negyedére csökkent. Természetesen a korszerűsítéshez szükséges anyagi forrásokat is pályázati úton szerezték, a Területi Operatív Programból nyertek 47 millió forintot e célra.

Elődje, Elek József  jól összefogta a helyi közösséget, de ő úgy ítélte meg, mindez fokozható.  2011-ben megalakította a Harmonika és Népdalkört, ami nem várt sikert hozott. A fellépések programját a zenei múlttal rendelkező Kocsik László Csaba állítja össze, aki művészeti vezetői szerepet vállalt az énekkarban. Az együttes támogatója a Kissikátor Fejlesztéséért Alapítvány, akik 2015-ben egy komplett népi öltözettel lepték meg a hagyományőrzőket. Azóta a csoport nem csak hangzásában, hanem megjelenésében is autentikusabb.

Ez évtől ők rendezik, a térségben és tudomásunk szerint az országban is egyedülállóan, a Barkó Dalostalálkozót, ahol bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a környék művészeti csoportjainak is. E találkozó megszervezéséhez ugyancsak pályázaton nyert támogatás biztosítja a pénzügyi fedezetet.

Kiemelkedő eseménye a községnek az idén 15. alkalommal megrendezett Kissikátori Gombafesztivál, ahová már Kecskemétről és Debrecenből is érkeztek vendégek. Sztárfellépők színesítik a főzőversennyel egybekötött programokat, de rendre bemutatkoznak helyi és térségbeli előadók is.

Fő turisztikai attrakciójuk az Árpád-kori alapokra épült római katolikus körtemplom, amihez még minőségi utat kell építeni, szilárd burkolatú parkolóval. A polgármesternek ez ugyancsak szívügye, hiszen a kántori teendőket is ellátja Kissikátorban.

Az 1966. január 21-én született Kocsik László Csaba apai ágon tősgyökeres sikátori. Az általános iskola után Ózdon a József Attila Gimnáziumban 1984-ben érettségizett, majd 1990-ben a Debreceni Tanítóképző Főiskolán kapott diplomát. Közben az újságíró pályára került, így az Ózdi Vasastól hívták be a hadseregbe, ahol az OrszágHatár Magazint, a határőrség lapját szerkesztette. Utána dolgozott az Új Ózdi Vasasnál, majd a Maholnap városi lapnál, aminek 1995-től a főszerkesztője volt, akárcsak később az Ózdi Hírlapnak és az Ózdi Híreknek. Az Ózdi Városi Televízió híradójának felelős szerkesztő posztjáról került 2001-ben a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumba, ahol dr. Fónagy János miniszter sajtóreferense volt. Ezután közművelődési területen helyezkedett el, mivel 2004-ben kulturális menedzser másoddiplomát is szerzett. Ózdi lakóhelyéről 2009-ben költözött vissza Kissikátorba, ahol jelenleg is él párjával, valamint 75 éves édesanyjával.

Lánya, a 22 éves Tekla Budapesten lakik és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának első éves hallgatója.

Szerző: 2018. 11. 21.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése