Kocsik László Csaba

Polgármester és népművelő

Kissikátor    

Igazi kuriózum ez a kis észak-borsodi falu a hazai települések palettáján. A lakosság homogén összetétele is közrejátszhat abban, hogy csak a hírcsatornákból ismerik a bűnözést. Példaértékű a közösségi élet, gombafesztiváljuk pedig már országos hírnévre tett szert. Kissikátorban 1990 óta jól választottak polgármestert, amit az is bizonyít, hogy azóta nagyot lendült a község szekere. A fejlesztések azonban tovább folytatódnak.

A faluban rend és csend uralkodik, a 300 fős lakosság csak hírből ismeri a bűnözést. Helyben a Siki Pékség és az erdőgazdaság a legnagyobb foglalkoztató. A kereskedelmi egységek családi vállalkozásban működnek, a polgármesteri hivatalban is dolgozik néhány alkalmazott, s a közmunka program keretében jelenleg 6-an jutnak megélhetéshez. Ez utóbbi pozitív fejlemény, hiszen pár évvel ezelőtt még 22 közmunkásuk volt, akik többsége mára elhelyezkedett az elsődleges munkaerő piacon. Most inkább az a problémájuk, hogy a település-üzemeltetési feladatokat kikkel lássák el.

A község 1990-ig Domaházához tartozott, a helyi vezetők az elválás óta kihozták az elmúlt 25 évből a maximumot. Lényegében a szennyvízcsatorna beruházás van még hátra, hogy „összkomfortosak” legyenek, de már készülnek a tervek, egy nyertes pályázatnak köszönhetően tavasszal (2019-ben) megindulhat a szennyvízcsatorna építése.

Kocsik László Csaba 2010-től Kissikátor tiszteletdíjas polgármestere volt, ma már – 2016 nyarától –  főállásban látja el feladatát. Neve és kapcsolatai garanciát jelentettek az eddigi fejlesztések folytatásához. Első lépésben 50 millió forint támogatásból felújíttatta és modernizáltatta a helyi vízművet, de részt vettek egészségügyi pályázaton is.

Régi terve volt a vezetésnek a faluközpont kialakítása, pár éve az is megépült, akárcsak a világítással ellátott futballpálya. A belterületen eredő Szardó-kút nevű forrás kiváló vizet ad, kiépítették a környékét és készült mellé egy fedett pihenőhely is. Idén nyáron fejeződött be a közösségi ház energetikai felújítása, melynek köszönhetően a könyvtárnak, az önkormányzati hivatalnak és az orvosi rendelőnek is helyt adó, nap mint nap üzemelő épület rezsiköltsége negyedére csökkent. Természetesen a korszerűsítéshez szükséges anyagi forrásokat is pályázati úton szerezték, a Területi Operatív Programból nyertek 47 millió forintot e célra.

Elődje, Elek József  jól összefogta a helyi közösséget, de ő úgy ítélte meg, mindez fokozható.  2011-ben megalakította a Harmonika és Népdalkört, ami nem várt sikert hozott. A fellépések programját a zenei múlttal rendelkező Kocsik László Csaba állítja össze, aki művészeti vezetői szerepet vállalt az énekkarban. Az együttes támogatója a Kissikátor Fejlesztéséért Alapítvány, akik 2015-ben egy komplett népi öltözettel lepték meg a hagyományőrzőket. Azóta a csoport nem csak hangzásában, hanem megjelenésében is autentikusabb.

Ez évtől ők rendezik, a térségben és tudomásunk szerint az országban is egyedülállóan, a Barkó Dalostalálkozót, ahol bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a környék művészeti csoportjainak is. E találkozó megszervezéséhez ugyancsak pályázaton nyert támogatás biztosítja a pénzügyi fedezetet.

Kiemelkedő eseménye a községnek az idén 15. alkalommal megrendezett Kissikátori Gombafesztivál, ahová már Kecskemétről és Debrecenből is érkeztek vendégek. Sztárfellépők színesítik a főzőversennyel egybekötött programokat, de rendre bemutatkoznak helyi és térségbeli előadók is.

Fő turisztikai attrakciójuk az Árpád-kori alapokra épült római katolikus körtemplom, amihez még minőségi utat kell építeni, szilárd burkolatú parkolóval. A polgármesternek ez ugyancsak szívügye, hiszen a kántori teendőket is ellátja Kissikátorban.

Az 1966. január 21-én született Kocsik László Csaba apai ágon tősgyökeres sikátori. Az általános iskola után Ózdon a József Attila Gimnáziumban 1984-ben érettségizett, majd 1990-ben a Debreceni Tanítóképző Főiskolán kapott diplomát. Közben az újságíró pályára került, így az Ózdi Vasastól hívták be a hadseregbe, ahol az OrszágHatár Magazint, a határőrség lapját szerkesztette. Utána dolgozott az Új Ózdi Vasasnál, majd a Maholnap városi lapnál, aminek 1995-től a főszerkesztője volt, akárcsak később az Ózdi Hírlapnak és az Ózdi Híreknek. Az Ózdi Városi Televízió híradójának felelős szerkesztő posztjáról került 2001-ben a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumba, ahol dr. Fónagy János miniszter sajtóreferense volt. Ezután közművelődési területen helyezkedett el, mivel 2004-ben kulturális menedzser másoddiplomát is szerzett. Ózdi lakóhelyéről 2009-ben költözött vissza Kissikátorba, ahol jelenleg is él párjával, valamint 75 éves édesanyjával.

Lánya, a 22 éves Tekla Budapesten lakik és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának első éves hallgatója.

Szerző: 2018. 11. 21.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló