Dr. Juhász Antal

Ny. osztályvezető főorvos,

Ózd

baz 8 ki Juhász Antal dr..jpgA megyei ifjúsági válogatott focistából szülész-nőgyógyász, majd kórházi osztályvezető és városi főorvos lett. Nyugdíjasként is ezek a témakörök foglalkoztatják, a gazdag életút során részese, főszereplője volt egy olyan eseménynek, amiből a szakmában csak nagyon keveset jegyeznek.

Püspökladány mellett, Sárrétudvarin született 1939. április 29-én Ózd egyik legismertebb orvosa. Gyermekkori emlék: A biharnagybajomi általános iskolából 1952-ben, mellén a „Jó tanuló Jó sportoló” kitüntetéssel kezet foghatott Csillebércen Nazim Hikmettel, a kor híres török költőjével. Tagja volt labdarúgásban és röplabdában a görögök ellen győztes magyar úttörő válogatottnak. Mindezek ellenére nem javasolták továbbtanulásra! A református lelkipásztor közbenjárására a Debreceni Református Kollégiumba került, majd az érettségit követően 1957-től a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. Már gimnazistaként játszott a Vörös Meteor felnőtt futballcsapatában, majd Hajdú-Bihar megye ifjúsági válogatottjában. Aztán nemet mondott a „Loki” hívására, de a dékán meggyőzte, hogy játsszon az egyetem csapatában, a DEAC-ban. Szülei 1956-ban két húgával együtt utána költöztek a városba, ahol édesapja asztalosként dolgozott. Testvérei közül Éva a debreceni kórház gyermeksebészeti főnővéreként vonult nyugdíjba, Irén aktív korában a BHSE élelmezésvezetője volt.

Szakorvosi felügyelet mellett már orvostanhallgatóként adott ügyeletet a Debreceni Megyei Kórházban. Az orvosi diploma megszerzése után 1963-ban Sárospatakra  került, előtte azonban beteljesült a diákszerelem, 1963 október 5-én elvette a törökszentmiklósi Szőke Esztert. Ő gyógyszertári asszisztens volt, majd röntgenasszisztensként dolgozott az ózdi kórházban. 2004-ban elhunyt, így dr. Juhász Antal minden hónap utolsó szombatján meglátogatja a sírját, németjuhász kutyájával együtt.

Zemplénből a ’60-as évek elején Ózdra költöztek, ahol 60 ágyas szülészeti osztály volt, amelyet dr. Szentpáli Gavallér István, az orvostudományok kandidátusa vezetett. 1968-ban jeles eredménnyel szakvizsgázott.

A kórház területén kialakított orvosi lakásban éltek, jó közösségben kellemesen teltek a mindennapok, sokat sportoltak. Akkoriban kezdtek elterjedni a fogamzásgátló tabletták, egyre nagyobb szerepet kapott a nővédelem és a családgondozás, az ambiciózus orvos pedig egyre több feladatot vállalt. Tudományos munka, előadások: szülészeti fertőzések, véralvadászavarok, fogamzásgátlás és terhesség-megszakítás módszerei, méhszájzáró műtétek, cukorbetegség megelőzése terheseknél, terhesség monitorizálása.

Az 1970-es évek elején – adjunktusként – az országban elsők között nővédelmi gondozó és családvédelmi tevékenységet végzett, és félévet a miskolci Semmelweis Kórházban is eltöltött.

Az osztályvezetői feladatok ellátásával – ami nyugdíjazásáig tartott – 1986. március 1-jén bízták meg. Intézkedései között szerepelt a családközpontú szülészet kialakítása, ahol együtt lehetett az anya az újszülöttel.

Újabb feladatot 1993-ben kapott a város önkormányzatától, orvosigazgatói megbízással indítsa be a kórház rekonstrukcióját, aminek befejezése után az intézmény az ország egyik legmodernebb kórháza lett. Közben 1994-ben újabb felkérés érkezett: vezényelje a helyi egészségügyet.

Nyugdíjba 2002 februárban vonult, ám hivatása gyakorlását nem adta fel: hetente három napon két-két órát rendel az ózdi kórházban. Tagja a Magyar Nőorvos Társaságnak, a Magyar Menopauza Társaságnak, a Magyar Méhnyak és Kolposzkópos Társaságnak. Aki egész életét a szakmának rendelte alá, nem tud egyik pillanatról a másikra leállni, így elvállalta 2007-ben az újabb felkérést, szakmai tanácsadóként felügyelje a szakrendelő rekonstrukcióját.

Szakmai tapasztalatait megosztja a főorvos úr, számos előadást vállal civileknek és szakmabelieknek. Bátran kimondja, az egészségnevelés 1990-ig sokkal magasabb szinten működött Magyarországon, mint 2008 tájékán.

Egészségnevelésért kapta a BAZ megye „Közösségért” Arany fokozatot. Egészségügyi miniszteri „Dicséret” és „Kiváló Munkáért” kitüntető jelvény tulajdonosa. Több évtizedes kimagasló szakmai munkája, egész életpályája jutalma az „ÓZD VÁROSÉRT” kitüntető jelvény, az Egészségügyi Miniszter „DÍSZOKLEVELE”. A szülészet-nőgyógyászat terén kifejtett kiváló munkája elismerése a Magyar Nőorvos Társaság „OKLEVELE”.

A főorvos életpályája csúcsaként említi azt a világirodalmi ritkaságnak számító méhenkívüli, hasüregi terhességet, élő, érett magzattal, amelyet 1984-ben, az ultrahang nélküli időszakban kétkezes vizsgálattal ismert fel.

Az anyai életveszélyt jelentő terhességből a debreceni szülészeti klinikán Lampé professzor császármetszéssel hozta világra azt a leányt, aki a 45 éves egyetemi évfolyam-találkozóra készülő „Dr. Juhász Antal főorvosnak” dedikálta első verseskötetét.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése