Tóth Mihály

Ügyvezető,

Ózd

baz 8 ki Tóth Mihály.jpgBelekóstolt a vaskohászatba, volt a TIGÁZ ózdi üzemvezetője, majd megmérette magát a vállalkozói szférában. A Mild-Com Kft. ügyvezetőjeként számottevő eredményeket ért el, fő profiljuk az épületgépészeti tervezés és kivitelezés, lebonyolítás, központi fűtés-, víz-szennyvíz-, gáz-, klíma és légtechnikai hálózatok szerelése.

A Mild-Com Épületgépészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009-ben ünnepli megalakulásának tízéves jubileumát. Az ózdi cég nyolc alkalmazottat foglalkoztat, több állandó megbízásuk van. Ezek főként Váchoz és Újpesthez köti őket, de számos Ózd térségi és egri beruházáson is dolgoztak.

A társaság ügyvezetője és résztulajdonosa Tóth Mihály, Ózdon született 1955. június 3-án. A Béketelepi I-es számú Általános Iskolából a Bródy Imre Szakközépiskolába vették fel, ahol erősáramú villamos szakon 1973-ban szerzett érettségit. Ezután az ÓKÜ Szállítási Gyáregységében dolgozott, miközben rendszeresen koptatta a stadion gyepszőnyegét. Édesapja sportszerető emberként már 5-6 éves korában magával vitte a futballmeccsekre, ám a legnagyobb lökést az adta számára, amikor Kálnay Lászlóval, a nagycsapat edzőjével mehetett a sportarénába. Tíz évesen játszott a kölyökcsapatban, majd az ifjúsági és a tartalék bajnokságban is. Amikor Dávid Róbert edzőként Ózdra került, azt mondta: számít rá az első csapatnál. Döntenie kellett a továbbtanulás és a sport között, és inkább a biztos megélhetést választotta. Katonaként 1974-76 között Mezőkövesden focizott, majd 1976-ban felvették a Miskolci Nehézipari Egyetem gépészmérnöki karára, ahol 1981-ben kapta kézhez diplomáját. Aztán az ÓKÜ Tervező Irodáján tervezőmérnöki feladatokkal látták el, majd átkerült a Szervezési Főosztályra. Közben vállalati gazdasági munkaközösséget alakított, ahol viszonylag jó pénzek voltak. Ezért is hezitált, amikor a TIGÁZ ózdi üzemegységénél 1985-ben vezetőt kerestek, de úgy gondolta, talán nincs vesztenivalója, ezért beadta pályázatát. Így lett a szolgáltató üzemvezetője.  Azokban az években zajlottak Ózd térségének legnagyobb hálózatépítési munkálatai. A szakmai továbbképzést fontosnak tartotta, ezért 1993-95 között elvégezte a Miskolci Egyetem gázszolgáltató üzemmérnöki szakát. Ekkor úgy döntött, kipróbálja magát vállalkozóként, és alakított egy betéti társaságot. Első lépésben tervezéseket vállalt, majd bővítette tevékenységét kivitelezéssel, amihez már gyakorlati szakemberekre volt szüksége. Felvett három alkalmazottat, akikkel kis- és közepes feladatokat tudott elvégezni. A megrendelések száma nőtt, ezért 1999-ben kft-vé alakította a családi vállalkozást. A társtulajdonos Tóthné Sztrecskó Ildikó, akivel 1979-ben kötöttek házasságot.

Összeszokott, gyakorlott szakembergárdával végzik a munkát, amihez rendelkezésre áll a megfelelő saját géppark is. Beruházásaik minőségét megrendelés állományukon lehet lemérni, márpedig hosszú évek óta stabil a pozíciójuk az épületgépészeti piacon. Legbiztosabb és legmegbízhatóbb partnerük a General Electric Hungary Zrt., akikkel 2000-től állnak kapcsolatban.

Az előző években Ózdon számos nagyobb beruházáson dolgoztak, a Nemzetőr úti óvoda víz- és gázrendszerét újították fel, a József Attila Gimnázium rekonstrukciójánál a víz- és fűtésrendszert alakították át és kiépítették a Vasvár úti iskola gázvezetékét. A városban maradva ők szerelték a kórház új röntgenszárnyának a fűtésrendszerét és megnyerték a Liget utcai gázhálózat bővítését.

Egerben a Neumann János Középiskola Servita úti kollégium épületének teljes rekonstrukciójában is kaptak szerepet.  Ugyancsak a történelmi városban egy neves generálkivitelező alvállalkozójaként vállaltak feladatot az Eszterházy Károly Főiskola két emeleti szintjének az átépítésében.

A Mild-Com Kft. dinamikusan fejlődő családi vállalkozás, és már Ausztriában is dolgoztak. Ózdon a Zrínyi úton alakítottak ki telephelyet és építettek egy üzemcsarnokot. Ma már a családi házak gázellátásától az ipari csarnokok teljes körű épületgépészeti munkáit tervezéstől a kivitelezésig vállalni tudják. Mivel a cégvezetők lokálpatrióták, a munkákhoz szükséges alapanyagot ózdi vállalkozóktól, üzletekből szerzik be.

A mindennapi hajtás mellett arra mindig ügyelt Tóth Mihály, hogy jusson idő a kikapcsolódásra. A sport örök szenvedélye maradt, amit amatőr szinten időnként gyakorol, 2001-ben pedig belépett a vadászok táborába. Emellett sokat utaznak, hiszen felesége, Ildikó egy utazási irodát vezet Ózdon. Így járták már be Európa nagy részét, az északi államok kivételével.

Most már úgy tűnik,arra is van esélyük, hogy a céget valaki a családon belül egyszer majd továbbvigye, hiszen kisebbik fiúk, az 1988-ban született Ádám a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karán tanul, és érdeklődést mutat a cég tevékenysége iránt.  Másik gyermekük Szabolcs 1981-ben született, és jelenleg ingatlanforgalmazással foglalkozik a fővárosban.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése