Kovács György

Ügyosztályvezető, városi főmérnök,

Ózd

baz_06_120_kovacs_gyorgy.jpgA város fennállásának legnehezebb napjait élte, amikor kinevezték főmérnöknek. Megszűnt a nagyfoglalkoztató Ózdi Kohászati Üzemek, bezártak a környékbeli bányák, Ózd elesett a korábbi bevételektől. Ebből a krízisből kellett talpra állni, ami 2005 végére félig-meddig sikerült. A befektetők újra látnak fantáziát a térségben, ezért több nagyberuházás is elkészült, illetve folyamatban van a Tesco és az Interspar építése.

Ózdon született 1959. április 28-án, és a gimnáziumi érettségi megszerzéséig a városban maradt. Sikerrel felvételizett a Budapesti Műszaki Egyetem Épületgépész Karára, és 1983-ban kapott diplomát. Ezt megduplázta a Miskolci Egyetemen 1986-ban, ahol gazdaságmérnöki szakon végzett.

– Az Ózd Városi Tanács műszaki osztályára 1983. szeptember 1-jétől kerültem előadóként. Később csoportvezető, osztályvezető-helyettes, majd 1991-től ügyosztályvezetői – és ezzel együtt városi főmérnöki – beosztást kaptam. Utóbbi tisztséget mai napig betöltöm. Amikor a tanácsi munka mellett köteleztem el magam, a hozzám hasonló műszaki beállítottságú emberek még a vaskohászatban helyezkedtek el. Így a kohászati üzemekkel személyesen csak a felszámolás során ismerkedtem meg.

A térség meghatározó munkáltatói már a ’80-as években bizonytalan helyzetbe kerültek. Ekkoriban még épültek Ózdon az Újváros tér panelházai, a közigazgatás központja pedig a régi Ózd falura koncentrálódott. Aztán meglepetésszerűen leálltak a fejlesztések, Ózdon az utolsó lakáscélú beruházás az úgynevezett „Papagájház” volt. Akkorra már megfogalmazódott a vezetőkben, hogy a súlypontot a Gyújtóra kell helyezni. Ezért a városi tanács apparátusa 1988-ban beköltözött az egykori Ady Endre Kollégium épületébe, és az OTP is máshol nyitott fiókokat. A kohászat hamarosan a felszámolás sorsára jutott, a magasan kvalifikált emberek kezdtek elszivárogni a térségből. Ózd történelmének legnagyobb válságába sodródott. Tízezernél több ember vált munkanélkülivé, új munkahelyek nem létesültek – mondta a főmérnök.

Ebben a helyzetben került Kovács György a főmérnöki posztra. Akkor már tudatosult, hogy végleg megszűnt a térségben a nehézipar, és egyre nehezebb munkát találni. A város fejlesztésére eközben újabb koncepciót dolgoztak ki, ahol megfogalmazódott a zöldmezős ipari park létrehozása. Nem mondtak le azonban a törzsgyár 50 hektárjának újrahasznosításáról sem. Az extenzív jellegű városfejlesztést intenzívre kellett váltani, és új elvek megfogalmazására volt szükség. Új településrendezési tervet fogadtak el, miközben az önkormányzat költségvetése csak az alapellátás biztosítására volt elegendő. Ebben a helyzetben kezdődtek tárgyalások a világ legértékesebb vállalataként számon tartott General Electric multinacionális céggel, majd egy évre rá, 1999-ben a svájci központú SAIA-Burgess-szel. A két cég ezernél több munkahelyet teremtett Ózdon, miközben a kohászat maradványain megalakult az Ózdi Ipari Park. Utóbbi a vaskohászatból fennmaradt működő üzemeket fogta össze, és biztosította a működés alapfeltételeit. A tradicionális kohászati munkaerőt azonban a Max Aicher vállalatcsoport tudta igazán foglalkoztatni, akik új acélgyártó bázist építettek Ózdon. Az új beruházások, az új munkahelyek teremtése felkeltette idővel a kereskedelmi cégek érdeklődését is, így települt Ózdra a Penny Market, a Profi és a Plus üzletlánc. A befektetések révén felgyorsult a fejlesztések üteme, az önkormányzati vezetők pedig egy igazi városközpont kialakítása mellett tették le voksukat. Ennek részeként elkezdődött a Gyújtó városrész beépítése, a polgármesteri hivatal bővítése és egy új üzletház létrehozása. Az EU adta lehetőségekkel élve sikerült elnyerni egy olyan pályázatot, amelynek végrehajtása által a műszakilag leromlott városrészeket is be lehet integrálni az új városközpontba.

Ózd főmérnökének feladatkörébe tartozik a fejlesztések és városrendezési elvek kidolgozása, valamint a műszaki megvalósítás biztosítása. Keresi a pályázati lehetőségeket, majd lebonyolítja a hatósági engedélyezéseket.

Édesapja ismert vendéglátós volt, édesanyja kereskedőként dolgozott. Nővére Ózdon tanított több évtizeden át, ma Budapesten él. Ügyvéd feleségét 1984-ben vette el, nagyobb gyermekük 1985-ben született. Ő ma a Károly Róbert Főiskola vadgazda mérnöki szakának hallgatója. Kisebb gyermekük 1993-ban született, és még általános iskolás.

Hobbija a sport, hiszen egyetemistaként még a MAFC-ban kosárlabdázott. Vonzotta mindig a természet szeretete is, így csatlakozott a vadásztársadalomhoz. Ezt mai napig gyakorolja, és már „megfertőzte” fiát is, aki szintén levizsgázott vadászati ismeretekből.

Kovács György szereti a munkáját, és azt is szeretné, ha a közeljövőben minél több befektető „zaklatná”. Célja, hogy a városkép néhány éven belül olyan legyen, ahogyan azt a tervezőasztalon megálmodták.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése