Kovács-Hagyó Zoltán

Pénzügyi osztályvezető

Ózd 

A magát korábban számos területen kipróbáló gazdasági szakember 2008-ban kapott megbízást Ózd Város Polgármesteri Hivatalában a pénzügyi osztályvezetői feladatok ellátására. A 2010-es választások után szinte teljesen kicserélődött a képviselő-testület, majd sorra változtak meg a pénzügyi törvények, jogszabályok. Az elmúlt években jelentős szervezeti változások is lezajlottak a városházán, amelyek mind-mind kihatással voltak a pénzügyekre.

Első olvasatban különösen a költségvetés finanszírozásának átalakítása tűnt érdekesnek, amit 2013-ban vezettek be. A már megszokott, normatív mutatók alapján megállapított finanszírozást feladatalapú finanszírozás váltotta fel. A város iskoláinak fenntartása – amelyek nem kerültek egyházi fenntartásba – átkerült a Klebersberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK). Az önkormányzatnak így csak az intézmények működését kell a saját bevételeiből finanszírozni.

Újdonság volt az a törvénybe foglalt elvárás is, miszerint önkormányzat nem tervezhet a költségvetés elkészítésekor működési hiányt, fejlesztési hitelt pedig 10 millió forint fölött csak kormányzati engedéllyel vehet fel.

A járások megalakulása után is át kellett gondolni az önkormányzatnál maradt feladatok ellátását.  A szociális intézmények fenntartását és működtetését továbbra is a kistérségi társulás végzi. A társulás fenntartásában kerül megszervezésre az orvosi ügyeleti és a védőnői szolgálat ellátása is.

Mindent összevetve a hosszú éveken át megszokott  7 milliárd forint körüli működési költségvetés 2014-re mintegy 5 milliárd forintra csökkent.

A 2014-es költségvetés kidolgozásánál figyelembe kellett venni, hogy az intézmények fenntartása a saját bevételek jelentős részét felemészti, sőt a korábbi felhalmozási tartalék összege is a minimálisra csökkent.

Az osztályvezető elárulta, hogy 2014-ben iparűzési adóból közel 900 millió forint, építményadóból 280 millió forint, gépjárműadóból pedig 52 millió forint éves bevétel várható.

Ózd város pénzügyi és gazdálkodási feladatait két csoport, a pénzügyi és gazdálkodási csoport összesen 7 fővel, míg a helyi adózással kapcsolatos feladatokat az adócsoport kilenc fővel látja el.

Kovács Hagyó Zoltán pályafutása Ózdon a Bródy Imre Ipari Szakközépiskola finommechanikai szakán indult, ahol a műszaki alapokat sajátította el. Onnan a Nehézipari Műszaki Egyetem Kazincbarcikai Vegyipari Automatizálási Főiskolai Karára jelentkezett és 1978-ban gyárszerelő szakán diplomázott. Üzemmérnökként a gyárépítési tapasztalatokkal rendelkező Gyár-és Gépszerelő Vállalat alkalmazottjaként a paksi atomerőmű építésén vett részt. Ekkoriban bővült a Borsodi Vegyi Kombinát is, ahová saját kérésre, szereléstervezői feladatok végzésére irányították át. Ennyi kitérő után került vissza szülővárosába, az akkor még jól prosperáló Ózdi Kohászati Üzemekhez, a Szervezési Főosztályra, üzemszervezési előadó munkakörbe. Onnan 1982-ben a Rúd- és Dróthengermű Gyárrészleghez került titkárságvezetői beosztásba, majd a hengerművek összevonása után a Hengermű Gyáregység Terv- és Közgazdasági Osztályán kapott főelőadói megbízást. Ismételt szervezeti változás után az RDH Terv- és Közgazdasági Osztályának lett a vezetője, de közben jelentkezett a Marx Károly (később Budapesti Közgazdaságtudományi, ma Corvinus) Egyetem Ipari Karának tervező-elemző szakára, ahol  1990-ben kapta kézhez második diplomáját, majd a mérlegképes könyvelői képesítést is megszerezte. 1991-ben be akarták zárni a Finomhengermű Gyáregységet, ám a dolgozók elérték, hogy gazdasági társaságot hozzanak létre. Így alakult meg 1991. július 27.-én a Finomhengermű „Munkás” Kft.

A cég egyik ügyvezetője, Marczis Gáborné megkereste Kovács-Hagyó Zoltánt, hogy alakítsa ki az új Kft. gazdasági feladatokat ellátó szervezetét és vállalja el a „Munkás” Kft. gazdasági igazgatóhelyettesi posztját. A gazdasági terület irányítását a cég megszűnéséig, 2006-ig látta el.

1994-től egy peremkerület, Sajóvárkony képviselőjeként tagja volt a város önkormányzatának és a Gazdasági Bizottság elnökének is megválasztották.

A „Munkás” Kft megszűnését követően kérte felvételét a Polgármesteri Hivatalba. Így lett 2006. június 1.-től a Pénzügyi Ügyosztály osztályvezető-helyettese, majd Kispap Károly osztályvezető nyugállományba vonulása után a Pénzügyi Osztály osztályvezetője. A feladat nem könnyű, hiszen Ózd és térsége régóta az ország leghátrányosabb régiói között található.

Zoltán gyermekkorától számos labdajátékot kipróbált, sőt 18 éves koráig, a katonai szolgálatra történt bevonulásáig igazolt játékosként is futballozott egy környékbeli kis csapatban.

Ma már a kikapcsolódást a barkácsolás mellett inkább az Ózdtól távol élő 3 unokával történő találkozás és együttlét jelenti.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése