Kovács-Hagyó Zoltán

Pénzügyi osztályvezető

Ózd 

A magát korábban számos területen kipróbáló gazdasági szakember 2008-ban kapott megbízást Ózd Város Polgármesteri Hivatalában a pénzügyi osztályvezetői feladatok ellátására. A 2010-es választások után szinte teljesen kicserélődött a képviselő-testület, majd sorra változtak meg a pénzügyi törvények, jogszabályok. Az elmúlt években jelentős szervezeti változások is lezajlottak a városházán, amelyek mind-mind kihatással voltak a pénzügyekre.

Első olvasatban különösen a költségvetés finanszírozásának átalakítása tűnt érdekesnek, amit 2013-ban vezettek be. A már megszokott, normatív mutatók alapján megállapított finanszírozást feladatalapú finanszírozás váltotta fel. A város iskoláinak fenntartása – amelyek nem kerültek egyházi fenntartásba – átkerült a Klebersberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK). Az önkormányzatnak így csak az intézmények működését kell a saját bevételeiből finanszírozni.

Újdonság volt az a törvénybe foglalt elvárás is, miszerint önkormányzat nem tervezhet a költségvetés elkészítésekor működési hiányt, fejlesztési hitelt pedig 10 millió forint fölött csak kormányzati engedéllyel vehet fel.

A járások megalakulása után is át kellett gondolni az önkormányzatnál maradt feladatok ellátását.  A szociális intézmények fenntartását és működtetését továbbra is a kistérségi társulás végzi. A társulás fenntartásában kerül megszervezésre az orvosi ügyeleti és a védőnői szolgálat ellátása is.

Mindent összevetve a hosszú éveken át megszokott  7 milliárd forint körüli működési költségvetés 2014-re mintegy 5 milliárd forintra csökkent.

A 2014-es költségvetés kidolgozásánál figyelembe kellett venni, hogy az intézmények fenntartása a saját bevételek jelentős részét felemészti, sőt a korábbi felhalmozási tartalék összege is a minimálisra csökkent.

Az osztályvezető elárulta, hogy 2014-ben iparűzési adóból közel 900 millió forint, építményadóból 280 millió forint, gépjárműadóból pedig 52 millió forint éves bevétel várható.

Ózd város pénzügyi és gazdálkodási feladatait két csoport, a pénzügyi és gazdálkodási csoport összesen 7 fővel, míg a helyi adózással kapcsolatos feladatokat az adócsoport kilenc fővel látja el.

Kovács Hagyó Zoltán pályafutása Ózdon a Bródy Imre Ipari Szakközépiskola finommechanikai szakán indult, ahol a műszaki alapokat sajátította el. Onnan a Nehézipari Műszaki Egyetem Kazincbarcikai Vegyipari Automatizálási Főiskolai Karára jelentkezett és 1978-ban gyárszerelő szakán diplomázott. Üzemmérnökként a gyárépítési tapasztalatokkal rendelkező Gyár-és Gépszerelő Vállalat alkalmazottjaként a paksi atomerőmű építésén vett részt. Ekkoriban bővült a Borsodi Vegyi Kombinát is, ahová saját kérésre, szereléstervezői feladatok végzésére irányították át. Ennyi kitérő után került vissza szülővárosába, az akkor még jól prosperáló Ózdi Kohászati Üzemekhez, a Szervezési Főosztályra, üzemszervezési előadó munkakörbe. Onnan 1982-ben a Rúd- és Dróthengermű Gyárrészleghez került titkárságvezetői beosztásba, majd a hengerművek összevonása után a Hengermű Gyáregység Terv- és Közgazdasági Osztályán kapott főelőadói megbízást. Ismételt szervezeti változás után az RDH Terv- és Közgazdasági Osztályának lett a vezetője, de közben jelentkezett a Marx Károly (később Budapesti Közgazdaságtudományi, ma Corvinus) Egyetem Ipari Karának tervező-elemző szakára, ahol  1990-ben kapta kézhez második diplomáját, majd a mérlegképes könyvelői képesítést is megszerezte. 1991-ben be akarták zárni a Finomhengermű Gyáregységet, ám a dolgozók elérték, hogy gazdasági társaságot hozzanak létre. Így alakult meg 1991. július 27.-én a Finomhengermű „Munkás” Kft.

A cég egyik ügyvezetője, Marczis Gáborné megkereste Kovács-Hagyó Zoltánt, hogy alakítsa ki az új Kft. gazdasági feladatokat ellátó szervezetét és vállalja el a „Munkás” Kft. gazdasági igazgatóhelyettesi posztját. A gazdasági terület irányítását a cég megszűnéséig, 2006-ig látta el.

1994-től egy peremkerület, Sajóvárkony képviselőjeként tagja volt a város önkormányzatának és a Gazdasági Bizottság elnökének is megválasztották.

A „Munkás” Kft megszűnését követően kérte felvételét a Polgármesteri Hivatalba. Így lett 2006. június 1.-től a Pénzügyi Ügyosztály osztályvezető-helyettese, majd Kispap Károly osztályvezető nyugállományba vonulása után a Pénzügyi Osztály osztályvezetője. A feladat nem könnyű, hiszen Ózd és térsége régóta az ország leghátrányosabb régiói között található.

Zoltán gyermekkorától számos labdajátékot kipróbált, sőt 18 éves koráig, a katonai szolgálatra történt bevonulásáig igazolt játékosként is futballozott egy környékbeli kis csapatban.

Ma már a kikapcsolódást a barkácsolás mellett inkább az Ózdtól távol élő 3 unokával történő találkozás és együttlét jelenti.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése