Dr. Babus Magdolna

Ügyosztályvezető,

Ózd

baz 5 Babus Magdolna Dr.jpgAz elmúlt három évtizedben lehetősége nyílt a helyi közigazgatás számos munkaterületének megismerésére. Dolgozott tervgazdasági főelőadóként, volt gazdaság-munkaügyi csoportvezető, referensi és információs csoportvezető, valamint termelés-ellátásfelügyeleti osztályvezető. A rendszerváltozást követően egy teljesen új területet kapott, azóta az önkormányzatiság gazdasági alapját biztosító önkormányzati vagyonnal, tulajdonnal foglalkozó osztály vezetője.

Ózdon született 1951. augusztus 25-én. Édesapja villanyszerelőként, majd elektrikusként dolgozott nyugdíjazásáig az ózdi kohászatban. Édesanyja háztartásbeliként gondoskodott a családról, ma vele közös lakásban élnek.

Általános és középiskolai végzettséget Ózdon szerzett, 1969-ben kitűnő eredménnyel érettségizett a közgazdasági szakközépiskolában. Érdeklődési köre egybeesett a tanultakkal, ezért a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre felvételizett, ahol az ipar szak vállalati gazdaságszervező szakágazatán diplomázott.

Diplomamunkájának témáját első munkahelyén, a Budapesti Építőipari Számítástechnikai és Ügyvitel-gépesítési Vállalatnál találta meg, ahol egyetemistaként szakmai gyakorlati lehetőséget kapott. Szervezőként a területi és lakáskommunális osztályon dolgozott, ahol megismerkedett a területfejlesztés és a területi tervezés szakterülettel. Egy tanulmány készítése kapcsán találkozott a fővárosban az Ózdi Városi Tanács vezetőivel, akik hazacsábították. Így került huszonhárom évesen a tanács vb apparátusába, adócsoport-vezetői beosztásba. Azóta két év megszakítással – ekkor az Ózdi Művelődésügyi Gamesz igazgatójaként közalkalmazotti státusban volt – köztisztviselőként dolgozik.

A közigazgatást is érintő társadalmi-gazdasági változások során mindig szakmai kihívásnak tekintette az új feladatok, módszerek, lehetőségek megismerését, elsajátítását. Szakmai tudásának gyarapítására nem csak az újabb szakmai megbízatások ösztönözték. Így, felkészülten nem érte váratlanul az 1980-ban bevezetett és a pedagógus szakma ellenérzését kiváltó gazdasági-műszaki ellátó gazdálkodási forma életre hívása, amely új költségvetési intézmény létrehozását jelentette az alsó fokú oktatási ágazatban. Ez a feladat a szakmai mellett vezetési ismeretek megszerzésére és a kapcsolatteremtő készség fejlesztésére is kiváló lehetőséget nyújtott. Igyekezett azonban helytállni a szívéhez nem igazán közel álló, hatósági jellegű feladatokat igénylő ipari-kereskedelmi-mezőgazdasági tanácsi igazgatási munkában is. Ezen a területen végzett erőfeszítéseit

„Kiváló munkáért” pénzügyminiszteri és belkereskedelmi miniszteri kitüntetéssel ismerték el.

Közben 1977–79 években a Közgazdaságtudományi Egyetem továbbképző tagozatán pénz- és hitelügyi szakközgazdász oklevelet szerzett. Államvizsga szakdolgozatában a lakásberuházások finanszírozásával foglalkozott, melyet továbbfejlesztve pénzügytan szaktudományból „Cum laude” minősítéssel doktori cím viselésére jogosító oklevelet szerzett 1980-ban.

Ügyosztálya életében és tevékenységében gyökeres változást hozott az 1990-es év, amikor kialakult az önkormányzatiság. Azóta a vagyonkezeléshez, -hasznosításhoz kapcsolódóan a városüzemeltetési feladatokat ellátó önkormányzati szervezetek tulajdonosi felügyeletében való közreműködés is jelentős arányt képvisel tevékenységükben.

Úgy érzi, helyi szinten nem csak szakmailag volt részese az önkormányzatiság létrejöttének. 1990–98 között a B.-A.-Z. megyei 05. számú egyéni választókerület és az Ózd Városi Választási Bizottságnak választott titkári funkcióját töltötte be. A jogszabályok miatt beosztása és a tisztség összeférhetetlenné vált, így a helyi választási iroda munkatársaként segíti tovább a választási bizottságok munkáját. Ez adta az indíttatást ahhoz, hogy közigazgatási szakvizsgájának tárgyaként a választási ismereteket vállalja fel.

Meggyőződése szerint nem csak üres frázis az egy életen át történő tanulás, mert az Európai Unióhoz történő csatlakozás és a pályázatok elkészítése mind-mind új ismeretanyagot kívánt és kíván a köztisztviselőktől. Munkájában, életében legfőbb értékmérőnek a szakmai és emberi tisztességet tekinti, és vallja, hogy igazi vezetői tekintélyt csak személyes példamutatással lehet megteremteni. Az alapokat a szülői házból vitte magával, ami kiváló tanítói, tanárai segítségével kiteljesedett.

Dr. Babus Magdolna 1999-ben a hivatali dolgozók között elsőként kapta meg az „Ózd Városért” kitüntető címet, 2003-ban pedig a Köztisztviselő Napon egyszerre vehette át a belügyminiszter „Köz Szolgálatáért Érdemjel” ezüstfokozata, valamint a Köztisztviselők Alapítvány Kuratóriuma „Életműdíj” kitüntetéseket.

Úgy érzi, munkáját elismerik, de elégedett csak akkor lesz, ha aktív dolgozóként megéli, hogy Ózd annyi nehéz év és küzdelem után újra megindul az érdemi fejlődés útján.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése