Dr. Bárdos Balázs

Alpolgármester,

Ózd

baz 7 ki Bárdos Balázs dr..jpgNeveltetése széles látókört biztosított számára, a politika pedig már gyermekkorától érdekelte. Az első önkormányzati választáson az ózdi választókörzetből lett országgyűlési képviselő, később a Parlament jegyzője, majd a Miniszterelnöki Hivatal ifjúsági ügyekért felelős politikai államtitkára. Ózdon már a negyedik ciklusban tölti be az alpolgármesteri tisztséget.

Dr. Bárdos Balázs 1957. április 5-én született Ózdon. Az általános iskolai tanulmányokat Hódoscsépányon végezte, ahol először – lévén tanyán élő, magányos gyermek – a közösséggel és a szokásokkal kellett ismerkednie. Onnan Kecskemétre, a Piarista Gimnáziumba vezetett az útja, ahol 1975-ben szerzett érettségi bizonyítványt. Ezután az Ózdi Kohászati Üzemek anyagellátási főosztályán helyezkedett el. A következő 12 évben a vasgyár oktatási osztályán töltött be állást, és a kereskedelmi igazgatóság titkárságán is. Elvégezte az Államigazgatási Főiskola levelező tagozatát, majd 1987-ben felvették a Miskolci Egyetem Jogi Karára. Ekkor váltott munkahelyet, a Putnoki Egyetértés Mgtsz-ben marketingfeladatok végzésére kapott megbízást.

Munkája révén gyorsan kibővült ismeretségi köre, és számos új személyes kapcsolatra tett szert. A politikai változások igénye 1989-re tetőzött az országban, és szeptemberben a Független Kisgazdapárt ózdi szervezetének tagja lett.

Dr. Bárdos Balázs aktivistaként vett részt a szervezésben, és tevékenységének köszönhetően az FKGP tagsága 1990-ben őt indította képviselőjelöltként az országgyűlési választásokon. Kisgazda-színekben 44-en kerültek a Parlamentbe, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből viszont ő volt az egyedüli, aki egyéni jelöltként szerzett mandátumot. Az MDF-fel és a KDNP-vel alkotott koalícióban mindjárt az indulásnál kinevezték a Parlament jegyzőjének, amit mai napig rendkívül megtisztelő feladatként értékel, és helyet kapott az önkormányzati bizottságban is. Utóbbi akkoriban óriási feladattal járt együtt, hiszen meg kellett alkotni az önkormányzati törvényt az őszi helyhatósági választásokig.

Antall József miniszterelnök 1991. január 15-én kisebb kormányátalakítást hajtott végre, ekkor nevezték ki a MEH államtitkárának, konkrétan az ifjúsági ügyek felelősének. Ezután hároméves kormányprogram készült, amelyben feladatként határozták meg a gyermekjogokról szóló törvény kidolgozását, valamint az ifjúsági támogatási rendszer sarokpontjait. A munkába az akkor ismert és legjobbnak tartott szakembereket vonták be. A politikai változások miatt új alapokra kellett helyezni a külföldi ifjúsági kapcsolatokat is. Munkatársaival együtt sokat tettek azért, hogy az Európa Tanács mellett működő II. Európai Ifjúsági Központ színhelye a volt keleti blokk országai között hazánk, Budapest legyen.

Az állami feladatok mellett sikerült egyéni képviselőként a város érdekeit is szolgálni. Abban a ciklusban új fűtőerőmű épült Ózdon, megkapták a városi kórház rekonstrukciójához szükséges összeget, elkészült a Borsod megyét Nógráddal összekötő út, de számos helyi gazdasági egységnek is sikerült állami támogatást szerezni. Pozíciójából adódóan ózdi fiatalokat segített külföldi tanulmányutakhoz.

Az első szabadon választott kormány bukásra volt ítélve a pártszakadások és a ráhagyott örökség miatt. Az országos politikai helyzet miatt az elvégzett rengeteg munka ellenére az 1994-es választásokon nem volt esélye az országgyűlési mandátum újbóli megszerzésére. Az önkormányzati választásokon győztes polgármester, Strohmayer László viszont felkérte a korábbi államtitkárt az alpolgármesteri feladatok ellátására. A következő nyolc évben érkezett Ózdra néhány nagy munkáltató, mint a SAIA-Burgess, a General Electric és az Ózdi Acélművek Kft., javítva a foglalkoztatási helyzeten, de közben nagy hangsúlyt kapott a város közútfejlesztése is. Alpolgármesterként több területen dolgozott, így a közbiztonságot, az oktatást, az egészségügyet és a kisebbségi ügyeket is felügyelte.

Ózdon 2002-től a szocialista Benedek Mihályt választották polgármesternek, aki dr. Bárdos Balázst továbbra is alpolgármesteri teendők ellátására kérte fel. Amíg Ózd 1990 után a túléléséért küzdött, 2007-ben elmondható, hogy már jelentős fejlesztéseket hajtott végre a város vezetése, megteremtetődött a lehetősége a vállalkozások városba településének.

Két gyermeke közül Gellért Debrecenben az egyetem informatika–földrajz karán tanul, Zsófi pedig a természetvédelmi mérnöki kart választotta. Felesége, dr. Bárdosné Kisgergely Margit üzemgazdász, akivel 1983-ban kötöttek házasságot, jelenleg a városi kórházban dolgozik.

Az egykori tanyai gyerek visszavágyott a természetbe, ezért tíz évvel ezelőtt barátaival úgy döntött, hogy földjeiken létrehoznak egy vadásztársaságot, őrzik az erdőt, a természetet, tűzvédelmi feladatokat látnak el, és néha még vadásznak is.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése