Filó Gábor

Vállalkozó,

Ózd

baz_03_128_filo_gabor.jpgA város értékeinek egyik megmentője, aki bő évtized alatt meghatározó vállalkozóvá nőtte ki magát. Bolthálózatot hozott létre és üzemeltet, de van péksége és cukrászüzeme is. Azon kevesek egyike, aki megmutatja: a hátrányos helyzetű ózdi régióban is lehet olyan értéket teremteni, ami megélhetést biztosít.

Filó Gábor Egerben született, tanulmányait a közeli Egercsehiben végezte. Onnan került vissza tanulóként szülővárosába, és végezte el a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskolát 1978-ban. A következő évben a Hungar Hotels vállalatnál kapott feladatot, majd Szilvásváradon dolgozott a Lipicai vendéglőben. A Borsodi Vendéglátó Vállalat azonban Ózdon, pontosabban Szentsimonban, ajánlott fel számára üzletvezetői állást a 711. Számú Italboltban, amit elfogadott. Ez a lépés meghatározta a további életét.

Az üzletember szemével nézve rádöbbent, milyen sok kihasználatlan lehetőséget rejt a térség. Ezért is döntött Ózd-Szentsimonban egy családi ház felépítése mellett. 1980. ismét jelentős dátum számára, ugyanis akkor nősült. Párját Szilvásváradon találta meg. A cégnél is nagyobb feladatot kapott, Ózdon a Mekcsey úti étterem-presszó vezetését bízták rá. Aztán 18 hónap távollét következett, mert behívták katonának Tarnaszentmáriára. Leszerelése után Szentsimonban és a régi Ózd faluban kapott üzletet. Nem lett hűtlen Egerhez sem, amikor tehette, visszajárt. Ott alapítottak aztán kft.-t, ahol nagykereskedelmi igazgató lett. Innen vezetett vissza az út Ózdra és létrehozta a Filó-Ker Kft.-t. Kiskereskedelmi tevékenységbe fogott és mindjárt az elején, 1991-ben, közel egy tucat dolgozót alkalmazott. Folytatott export-import tevékenységet is, majd bővítette repertoárját ital és élelmiszer, később pedig tej és tejtermék nagykereskedelemmel. Üzlethálózata folyamatosan bővült, dinamikusan fejlődött, majd gondolt egy merészet és megvásárolta az egykori Kék Acél éttermet.

Az épület sokáig a város egyik szimbóluma volt a maga monumentalitásával, ám Ózd gazdasági hanyatlása idején bezárta a tulajdonosa. Évekig romlott az állaga, és már régen kirabolták, vagyis elvittek belőle minden mozdíthatót. Ekkor már veszélyben forgott a léte, mert a városban addig több épületet is téglánként hordtak szét. Sok munka és pénz kellett a helyreállításhoz és az átalakításhoz, mert Filó Gábor nem csak azt vette a fejébe, hogy megmenti a Kék Acélt, hanem azt is, hogy abban működő üzemek lesznek. Ma már a legfinomabb, hagyományos kovászolással készülő kenyeret Ózdon a Filó-Ker embléma alatt kell keresni. A pékség mellett már működik a cukrászüzem is, ahonnan saját és külső üzleteket lát el. 2002 közepén 37 embernek biztosít munkahelyet, ám a tervei között újabb jelentős fejlesztések vannak. Megvásárolta az egykori nagyüzem, az ózdi kohászat labor együttesét, ami a város egyik legpatinásabb és legértékesebb épülete. Ezt az ügyletet már a Fidor Kereskedelmi Kft. résztulajdonosaként, ügyvezető igazgatójaként bonyolította le. Annyit elárul, hogy az új szerzeményben is munkahelyeket fog teremteni.

Filó Gábor kreativitása, kiváló üzleti érzéke révén sokkal számottevőbb térségekben is megélne, de ő annak ellenére, hogy nem tartozik a szó igazi értelmében vett lokálpatrióták közé, Ózdon akar bizonyítani. Ott, ahonnan számos tehetős ember elmenekült. A Hangony-völgyet úgy megkedvelte, hogy nincs az a pénz, amiért elhagyná. Hobbija is az erdőkhöz, a hegyekhez köti, hiszen szenvedélyes vadász. Ő a vadászmestere a Hangonyi Zöldmező Vadásztársaságnak. Építettek egy vadászházat, mellette pedig megvásárolt egy igazi régi tanyát, amit átalakított vendégek fogadására. A csodálatos erdei környezetben fel akarja futtatni a falusi, illetve a vadászturizmust. A társaság igazi vadgazdálkodást folytat, így kiváló vadállomány él a területükön.

Másik hobbija is a természethez és a vadászszenvedélyhez kötődik. Gyerekkorától horgászik, kedvelt helye a Kőrösök vidéke. Gyomaendrődön van hétvégi háza, ahol a halfogás mellett van lehetősége a vízi sportok – vitorlázás, motorcsónak – gyakorlására is. Lehetőség tehát lenne a szórakozásra, csak valahogy rosszul találták ki a napi 24 órát. Annyi ugyanis kevés, ez alatt nem lehet mindent rendesen elintézni. Ezért inkább nem tervez hosszabb nyaralásokat, mert úgysem tudna nyugodtan pihenni.

Két lánya közül Nikolett már segítségére van a Filó-Ker Kft.-ben, Enikő pedig Egerben tanul az Angolkisasszonyok Gimnáziumában. Felesége is a cégen belül kapott üzletvezetői munkát. Társadalmi tevékenységként elvállalta az Ózd Közbiztonságáért Alapítvány elnöki tisztét, ami még egy plusz feladatot jelent mindennapjaiban.

Sokan megkérdezték már tőle: miért öli bele ózdi vállalkozásokba a pénzét? Ilyenkor elmagyarázza, hogy Budapesten vagy a Dunántúlon nem nagy kunszt életképes vállalkozást létrehozni és fenntartani. Ózd az igaz kihívás.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése