Berki Lajos

Kisebbségi elnök,

Ózd

baz 7 ki Berki Lajos.jpgNegyven év bedolgozott munkaviszony mellett pár év óta a politika színterén is megmutatja magát. Évtizedek óta munkairányítóként alkalmazzák a különböző munkahelyeken, jövedelmét pedig zenéléssel egészíti ki. Életpályája elismeréseként 2005-ben a Köztársasági Érdemkereszt Ezüst fokozata, 2006-ban pedig a Közmunkáért Érdemérem kitüntetésben részesült. Tagja a Baloldali Tömörülés Ózdi Tagozatának.

Tősgyökeres ózdi lakos Berki Lajos, hiszen a kohászvárosban született 1950-ben, és azóta is ott él. Kivételt csupán az a két év jelent, amikor 1970-től 1972-ig Miskolcon a BM. Határőrségnél teljesített sorkatonai szolgálatot. Mivel akkorra már otthonosan mozgott a zenei életben, parancsnokai zenekarvezetőnek nevezték ki a laktanyában, majd megkapta a Kiváló Katona kitüntetést is. Általános iskolai tanulmányait Sajó­várkonyon végezte, majd ív- és lánghegesztő tanulóként folytatta az ózdi 102-es Számú Ipari-tanuló Intézetben. A szakmunkás-bizonyítvány birtokában az Ózdi Kohászati Üzemeknél helyezkedett el, ahol alaposan kivette részét a közéleti tevékenységből. Munkatársai megválasztották KISZ-titkárnak, majd alapszervezeti titkárnak is. A közlekedési gyáregységben közel 1500 cigány származású dolgozót alkalmaztak, és mivel az üzem vezetői felismerték benne az aktív, tenni akaró munkatársat, hamarosan csoportvezetői megbízást kapott. Munkáját azonban nemcsak főnökei ismerték el, hanem beosztottjai is, akikkel szót tudott érteni. A munkaterületen és a közéletben végzett tevékenysége miatt 15 alkalommal kapta meg a Kiváló Dolgozó kitüntetést, de jutalmazták Kiváló Ifjúsági Vezető érdeméremmel és Ipari Miniszteri Kitüntetéssel is. Csakhogy az ózdi vaskohászatot az állam felszámolta, majd létrehozták a Foglalkoztatást Elősegítő Közhasznú Társaságot, ahol sikerült elhelyezkednie. Az új munkahelyén 50 fő irányításával bízták meg, feladatuk pedig a gyár iparivágány-hálózatának a felszedése és üzemcsarnokainak lebontása volt.

A munka mellett azonban szakított időt a zenélésre is, a Kék Sirály zenekarral számos lakodalomban vagy más rendezvényen muzsikáltak, így sok ismerőst szerzett magának. Egy ilyen eseményen szólította meg Ózd egyik legismertebb gazdasági szakembere, aki részt vesz a politikai életben is, hogy hiányolja az akkorinál is nagyobb szerepvállalását. A város vezetői egy határozottabb és kompromisszumkészebb kisebbségi önkormányzatot szerettek volna, amelynek irányítására a jól ismert és a cigányság körében elfogadott Berki Lajost szemelték ki. Ezek után került be aztán a kisebbségi politikába, és 1998-tól 2003-ig az Ózd Városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese volt, 2003. április 1-jétől pedig a szervezet elnökének választották. A 2006-os választások megerősítették tisztségében. Közben sokat foglalkozott zenei területen a cigány hagyományok ápolásával, és megalapította a Kék Sirály Zenei Egyesületet, ahol roma gyerekeket indított el a zenei pályán, és segítette továbbfejlődésüket. Mivel a foglalkoztatási kht. is megszűnt, 2003-ban átkerült az Ózdszolg Kht.-hez közmunkaprogram-vezetőnek, ezt a tevékenységet 29 településen látja el. Az eltelt évek során több munkahelyteremtő pályázatot nyertek, amelyek javítottak az ózdi és térségi romák foglalkoztatási helyzetén és életszínvonalán. Életfilozófiája, hogy minden olyan lehetőséget ki kell használni, ami a helyi roma társadalom felemelkedését szolgálja. Ugyanakkor vannak elvárásai is a népcsoport tagjaival szemben, és kritizálja azokat, akik nem tudnak beilleszkedni a társadalomba, vagy általa nem elfogadott életmódot folytatnak.

Az Ózd Városi Önkormányzat vezetői partnernek tekintik egy-egy kérdés megvitatása kapcsán, és javasolták a Roma Integrációs Tanácsba. A 2007. április 5-étől működő új, héttagú kisebbségi szervezet közvetlenül a szociális és munkaügyi miniszter irányítása alá tartozik. Feladatuk a 2007–2013 között zajló Új Magyarország Fejlesztési Tervben foglaltak végrehajtásának elősegítése, amelyben szerepet kap a roma telepeken élők lakhatási és szociális helyzetének javítása, a 21. század iskolája program folytatása, a kirekesztés elleni küzdelem hatékonyabbá tétele, valamint az oktatási és foglalkoztatási feltételek javítása.

Kóré Edittel kötött házasságából két gyermekük született. Felesége az ÓKÜ pénzügyi osztályán gépíróként dolgozott, majd két éven át kereskedő vállalkozó volt. Ekkor indult egy országosan példaértékű program Ózdról az általános iskolákban pedellusok alkalmazására, ahová ő is bekerült, és azóta ezt a munkakört látja el. Lányuk, Edina az érettségi után ruhaipari technikumot végzett, jelenleg a Bem úti iskola pedagógiai asszisztense és ifjúságvédelmi referense. Fiuk éveken át autószerelőként dolgozott Ózdon, majd úgy döntött, Németországban folytatja tevékenységét, ahol jobbak a kereseti viszonyok. Gyermekeik családjában egy-egy fiúunoka várja a hozzájuk látogató nagyszülőket.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló