Kiss Sándor

Alpolgármester,

Ózd

baz_06_118_kiss_sandor.jpgHuszonévesen kezdett vállalkozni, s ennek az életformának minden oldalát megismerte. Fiatalos lendülete, vállalkozói szemlélete is közrejátszott abban, hogy Benedek Mihály polgármester az alpolgármesteri feladatok ellátására kérte fel Kiss Sándort, aki tevékenyen részt vett Ózdon az utóbbi három év fejlesztéseinek előkészítésében, megvalósításában.

Kiss Sándor alpolgármester 2002-től a polgármester első számú helyettese a kohászvárosban. Sokrétű feladatai közé tartozik többek között a gazdasággal kapcsolatos teendők ellátása, a vállalkozókkal, befektetőkkel való kapcsolattartás, valamint kedvenc területe, a sport felügyelete.

Ózdon született 1969. január 12-én. Iskoláit Putnokon végezte, 1987-ben a gömöri városban szerezte meg a mezőgazdasági növénytermesztő gépész végzettséget, majd egy év múlva a növénytermesztő technikusi oklevelet.

Érettségi után egy budapesti székhelyű cégnél helyezkedett el. Megszerezte a hivatásos jogosítványt, majd katonai szolgálatra vonult. Leszerelése után éveken át németországi és ausztriai munkahelyeken dolgozott, és tanulmányozhatta az ottani, akkor még nálunk gyermekcipőben járó vállalkozások életét.

„A gazdasági változások időszakában elhatároztam, hogy a vállalkozói szférában próbálom ki magamat, ezért üzletkötői irodát nyitottam. Két év múlva egy faipari céget hoztam létre, ahol a létszám elérte a 25 főt. Nyugati országokba exportáltunk rakodólapokat és bútorelemeket Ózdról. 2001-ben más területre is kitekintettem, nyitottam egy húsboltot, amelyet ma a feleségem vezet. Közben 1993-ban beléptem az MSZP-be. Két év múlva beválasztottak a városi elnökségbe, majd választmányi tagnak delegáltak. A 2002-es országgyűlési, majd helyhatósági választások kampányában aktívan részt vettem. 2002 októberében listáról jutottam be a városi képviselő-testületbe. Benedek Mihály polgármester felkért, vállaljam el az alpolgármesterséget. Azzal indokolta jelölésemet, hogy pályafutásom során voltam alkalmazott, vállalkozó, és belekóstoltam a politikai pályába is, tehát gazdag életút áll mögöttem. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a vállalkozói pályán keményen kell harcolni az eredményekért.

Megtanulhattam: a jó vállalkozó kreatív, kezdeményező ember, akinek helyt kell állnia minden körülmények között. Sikert pedig csak kitartó munkával lehet elérni. A kinevezésem után törekedtem a világos, átlátható viszonyok megteremtésére minden területen, amit rám bízott a város vezetése. Mindig szerettem tudni, tárgyalópartnerem mit vállal, és cserébe mit vár el. Elsődleges feladatnak tekintem, hogy Ózdot vonzóvá kell tenni a befektetők előtt. Ezért is támogatok mindenféle városfejlesztési tervet, ami elősegíti a pozitívabb kép kialakulását városunkról. A befektetők szeretik a megfelelő infrastruktúrát és a rendezett városképet. A városi lét nagyon fontos részének tekintem a kultúrát és a sportot. Ózd komoly sporthagyományokkal bír, de sajnos erre a területre hosszú évekig nem jutott elég pénz. Szorgalmaztam a Sportcentrum Kht. létrehozását, amely átlátható viszonyokat teremtett a sportlétesítmények működtetése és az egyesületek finanszírozása terén.

Számomra az eltelt három esztendő legnagyobb sikerét a Tesco Ózdra települése jelenti. Három év kitartó tárgyalásai után döntött úgy a multicég vezetése, hogy városunkban is épít hipermarketet. A szerződéskötés után gondoltam csak végig, hányszor került veszélybe a projekt, hány tárgyalás előzte meg az aláírást. Menet közben nem volt idő ezekre figyelni, sőt azokra sem, akik megkérdőjelezték a sikert. Mivel tudtam, hogy nagyon fontos állomás lesz ez az új beruházás a város életében, végig hittem benne, s ezért nem adtam fel a legkilátástalanabb szituációkban sem.

Megállni azonban nem szabad, mert jönnek a következő feladatok, amelyek városunk szekerét még előbbre vihetik. Foglalkozni kell az útépítésekkel, a területrendezéssel és nem utolsósorban a kritikus lakossági panaszok meghallgatásával is. Mindvégig kitartok elveim mellett, és minden körülmények között eleget teszek a megbízatásomnak”  – mondta Kiss Sándor. Az alpolgármester – bár több mint napi 8 órát dolgozik – családját mindenek elébe helyezi, akárcsak vállalkozóként dolgozó felesége. A 12 éves kislánya az általános iskolai tanulás mellett táncol az Erica-C. tánciskolában. A sport, a futball a nyolcéves fiát olyan mértékben elérte, hogy az iskolai tornaóra és a délutáni edzés után még hiányolja a labdapattogást. Feleségével és gyermekeivel igyekszik megtalálni az összhangot, amit úgy érez, eddig sikerült. Gyakran utaznak, kirándulnak együtt, télen pedig a környező országok magasabb hegyein hódolnak a síelésnek.

Kiss Sándor alpolgármester büszke arra, mennyit fejlődött a város az elmúlt években. Tudja, még nagyon sok a teendőjük. Egy valamiben azonban biztos: az eredmények visszaigazolják azt, hogy van értelme a munkájuknak.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése