Tengely András

Ügyvezető-igazgató,

Ózd

baz 8 ki Tengely András.jpgGyermekkorától a műszaki pálya felé kacsingatott, vágyai a mai napig teljesültek. Jelenleg a kohászváros beruházásait irányítja, de egyéb feladatokat is vállal, ha az igények úgy hozzák.

Ózdon született 1965. április 2-án. Tanulmányait a Gyár úti, majd a Béketelepi II-es számú általános iskolában kezdte, és a Bródy Imre Ipari Szakközépiskolában folytatta.  Érettségi után a Pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolára nyert felvételt, épületgépész szakra. Az 1987-ben megszerzett diploma után katonai behívót kapott, így másfél évet Kiskőrösön és Székesfehérváron töltött. A seregben új szakmát tanult, vegyi- és sugárvédelmi hadnagyként szerelt le, megismerkedett az akkori legfejlettebb számítástechnikai eszközökkel. Ironikusan megjegyzi: szerencsére az óta sem volt szükség az ott tanultakra.

Civilként a Borsodtávhő Ózdi Üzemegységénél helyezkedett el, önálló üzemmérnökként. Magánéletében az 1989-es év meghatározó változást hozott, feleségül vette Bajnok Ágnest. Kollégáival megalakították a Tengely GMK-t, ami kereset-kiegészítést biztosított gyarapodó családja számára. Amikor megszűnt addigi főállású munkahelye, a részben saját tulajdonú FLUXUS Kft-nél helyezkedett el, építőipari és épületgépészeti munkákat végeztek. Ez a tevékenység nem biztosította a család megélhetését, ezért 1994-ben ismét alkalmazotti állományban vállalt munkát az Ózdi Ingatlankezelő Irodánál. Ingatlanok felújításának műszaki ellenőrzését kapta feladatul. Ebben az évben indult meg az Ózdi Kórház rekonstrukciója, valamint a Fűtőerőmű építése. A lebonyolító Beruházásszervező Kft. felajánlotta, hogy épületgépész műszaki ellenőrként kedvezőbb feltételekkel átveszi. A lehetőséggel élve elhelyezkedett a cégnél, az alapfeladatok mellett a város és intézményeinek beruházásaiban is közreműködött. A kórház-rekonstrukció első üteme és a fűtőerőmű építése 1996-ban befejeződött. Újabb nagyberuházások ebben az évben nem indultak a városban, a Beruházásszervező Kft-nél létszámleépítés volt várható, mely végül a Társaság felszámolásához vezetett. Az Ózdi beruházások lebonyolítását az ÓZDGÁZ Kft. vette át. Ebben az időszakban már – megelőzve a munkanélküliség lehetőségét – a Keller Kft-nél, a térség egyik legnagyobb építőipari cégénél dolgozott, mint gépészeti főépítésvezető.  A kórház 1997-ben lehetőséget kapott a rekonstrukció folytatására, a lebonyolítást, műszaki ellenőrzést saját hatáskörben kívánták megoldani, melyhez szükség volt a területet ismerő szakemberre.  A választás ráesett, így felkérték a feladat ellátására. Egy év elteltével az egészségügyi intézmény műszaki osztályának vezetését is rábízták, mely beosztásban öt éven keresztül dolgozott. Az Ózdgáz Kft ügyvezetői állására 2002-ben pályázatot írtak ki, a város vezetése pedig az ő jelentkezését fogadta el. Azóta a városi beruházások előkészítését, ellenőrzését végzi, nagyrészt korábbi kollégáival.

Az általa vezetett önkormányzati cég 2004-ben az Ózdinvest Kft. nevet vette föl. Ehhez a névhez kapcsolódik – sok száz egyéb munka mellett – a Polgármesteri Hivatal bővítése, a városi úthálózat felújítása, az ózdi és kazincbarcikai TESCO, a Plusz áruház, a SHELL üzemanyagtöltő állomás építése és a szakrendelő felújítása. A feladatok rendkívül szerteágazóak és sokoldalú felkészültséget igényelnek, melyek ellátásához felsőfokú műszaki ellenőri képesítést szerzett, így ma már kétdiplomás mérnök. Elmondása szerint munkakörének legszebb része a változatosság, az új érték létrehozása, mely során nincs két egyforma munka, minden egyes feladat más és más, a saját egyéni problémáival és sikereivel együtt.

A Társaság létszáma és feladatköre 2008. július 1-jétől bővült, lehetőséget kaptak a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok vagyonkezelési és üzemeltetési feladatainak ellátására is.

Családjával 2002-ben döntöttek úgy, hogy az újváros térről falusias jellegű családi házas övezetbe, Hódoscsépányra költöznek. Sikerült a beilleszkedés, a környéken sok új barátra tettek szert. Nagyobbik lányuk, Zsófia a Budapesti Gazdasági Főiskola első évfolyamos kereskedelem-marketing szakos hallgatója, Anna pedig az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola harmadéves tanulója.

Az ügyvezető tagja az arlói Gondolatkörnek, ahol civilek vitatják meg politikamentesen egy-egy aktuális esemény hátterét.

Elfoglaltsága miatt kevés idő jut egykori hobbijára, a természetjárásra. A középiskolás évei alatt osztályfőnökével, Kovács Mihály tanár úrral, „Misibácsi”-val, majd a főiskolán sok bakancsos túrát szervezett és vezetett, túravezetőként bejárta az Országos Kék Túra útvonalát.

A természet szeretete megmaradt, esetenként elmegy kirándulni, gombázni, horgászni, eljut az erdőkbe, vízpartokra, (egyre gyakrabban meleg vizes thermál medencék közeli partra) csendes, nyugodt környezetbe, erőt gyűjteni, és kipihenni a rohanó élet stresszes hatásait.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)

………………………………………..

Tengely András a 2010-ben megválasztott képviselő-testülettől bizalmat kapott addigi munkája folytatására, sőt számos új feladattal látták el. Átvették az Árpád Kávézó és Árpád Vendégház, valamint az egykori Ady Kollégium működtetését, így 125 személy részére tudnak szálláshelyet biztosítani. A központi óvodai konyhából a vendégek étkeztetésére is van lehetőség. Az Ózdinvesthez került a város teljes lakásállománya és az arlói vendégház. Az impozáns Kaszinó termeit lakodalmak, rendezvények lebonyolítására bérbe adják, elérhető áron, de az Árpád Kávézóban is van erre igény. A társaság létszáma az új divíziókkal 58 főre bővült.

***

Zsófia révén egy évvel ezelőtt fiú unokával, Nimróddal bővült a család. Anna befejezte a vendéglátó ipari tanulmányait és Sopronban dolgozik. Közben párjával önálló vállalkozásépítésébe kezdtek Ausztriában.

(Kiegészítve: 2012. augusztus 27-én.)

***

 

ózdinvest.gifÁrpád étterem kávézó és vendégház

Rendezvényszervezés, esküvők, bemutatók, céges rendezvények teljes körű lebonyolítása, szállás-lehetőség.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése