Kőfalusi György

Ügyvezető igazgató,

Ózd

baz 4 Kőfalusi György b4.jpgFennállásának tízéves jubileumát ünnepelte 2003-ban az ózdi Frank Hungária Kft. A német–magyar közös vállalkozást egykor Kőfalusi György álmodta meg és indította útjára hat dolgozóval. Az évfordulón már hatvanhét fős létszámmal dolgoztak a cégnél, de a rátelepült vállalkozásokkal ez a szám eléri a százat. Történt mindez a komoly munkanélküliséggel küzdő ózdi térségben, ahol minden egyes munkahely létfontosságú az ott élők számára.

Budapesten született 1948. január 17-én, de hamar vidéken találta magát. Egyéves volt, amikor szülei Ózdra költöztek. Ott végezte el az általános iskolát, majd a József Attila Gimnáziumban érettségizett. Onnan a megye legnagyobb oktatási intézményébe, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karára nyert felvételt, ahol ezerkilencszázhetvenkettőben szerzett diplomát gépgyártás-technológia szakon.

Aztán vándorévek következtek, az ország akkori legnagyobb beruházásai vonzónak tűntek számára a gyakorlati tapasztalatok megszerzéséhez. A kilenc év során a gyár- és gépszerelő vállalat berkein belül kapott feladatokat az akkor még Leninvárosként ismert település olefin gyárának építésénél, a Péti Műtrágyagyár és a Százhalombattai Olajfinomító kivitelezésénél.

Közben a németországi Halléban hegesztőmérnöki diplomát szerzett, aminek nagy hasznát vette az orenburgi csővezeték szerelőinek kiképzésénél és a szegedi gázprogram algyői fejlesztésén. A Dél-Alföldön hegesztőiskolát is vezetett, és sok jó szakembert sikerült kiképezni a magyar ipar számára. Szakmai előmenetelét jelzi, hogy vezetői az ózdi és miskolci oxigéngyár építésénél főszerelői beosztással bízták meg.

Abban az időszakban a fiatalok számára a társadalmi életet a KISZ jelentette, amely szervezetben Kőfalusi György minden olyan településen letette névjegyét, ahol megfordult. Sikerült országos hírű rendezvényeket tető alá hozni, amit az akkori városvezetők rendre elismertek.

Az ózdi kohászat fejlesztését németek végezték, akik szintén felfigyeltek munkájára.

A komoly állami beruházások befejezése után 1981. január 1-jén foglalta el a Putnoki Egyetértés Termelőszövetkezet ipari főágazat-vezető állását. Ez két évig tartott, majd a termelőszövetkezet elnökének választották, amit annak privatizációjáig betöltött. A Sajó-völgy egyik legnagyobb mezőgazdasági szövetkezetéből 13 kft.-t hoztak létre, amelyek többsége ma is működik.

Putnokon éveken át komoly ipari tevékenység folyt, köztük a mezőgazdaságban használatos ekevasakat is gyártottak. Az ágazat megszűnése után ezek hiánycikket képeztek a hazai piacon. Ezt a hiányt lovagolta meg Kőfalusi György, amikor egy bérelt üzemcsarnok részben 1993-ban megszervezte a gyártást.

A kis üzem gépesítése saját erőből, többnyire saját ötletek és kivitelezés alapján zajlott. Áttörést hozott életükben egy német kereskedővel kötött kapcsolat, aki az ügyvezetőt elvitte a világhírű német Frank GmbH. vezetőihez. Ott felvetődött a német–magyar közös vállalat alapításának ötlete, ami mindkét fél számára kedvezőnek tűnt. Az ózdiak előtt megnyílott az exportlehetőség, a németek előtt pedig a keleti piacok.

Ez a találkozás a későbbiekben sorsdöntőnek bizonyult és 1998-tól beindultak a nagy értékű fejlesztések. Új üzemcsarnok épült és modern gépeket szereztek be a termelékenység és a minőség javítására. 2003-ban elérték, hogy mintegy ezerféle mezőgazdasági kopóalkatrészt gyártanak és hetente másfél kamion készárut szállítanak exportra. Termékeik számos világhírű mezőgazdasági munkagépet gyártó cég gépeiről köszönnek vissza.

Ezerkilencszázhetvenötben megnősült, felesége húsz éven keresztül az igazságszolgáltatásban bíróként dolgozott, jó ideje pedig Ózd város és térsége közjegyzőjeként tevékenykedik. Két gyermekük közül Eszter egy budapesti közjegyzői irodában jelölt, Viktor pedig a Miskolci Egyetem Földtudományi Karának környezetvédelmi szakán 3. évfolyamos tanuló, de ezzel párhuzamosan a gépészmérnöki karra is beiratkozott.

A munka és család mellett adódó kevés szabad idejében a régiséggyűjtés a kedvelt elfoglaltsága, legyen az akár képzőművészeti, akár műszaki alkotás. Több olyan lokomobil van a birtokában, amelyeket az 1920-as években gyártottak, de háború előtti régi traktorok is sorakoznak a telephelyén. Hoffer-traktor és komplett, működő cséplőgép bővíti a sort, egyre több gépet hoznak működőképes állapotba. Célja, hogy szabadtéri bemutatót hozzon létre, ahol ezek a műszaki kuriózumok megtekinthetők lesznek.

Lokálpatriótaként több ózdi közösségi célú alapítvány alapítója. Alig akad olyan kulturális vagy sportrendezvény a térségben, amelynek szervezői ne kilincselnének támogatásért Kőfalusi Györgynél, mivel megszokták, hogy számíthatnak rá. A hagyományőrzés területén komoly szerepe volt a putnoki Gömör Múzeum és Holló Galéria, valamint a gömörszőlősi gyűjtemények létrehozásában. Sokrétű tevékenysége elismeréseként 1991-ben az Ózd városért kitüntető címmel jutalmazták.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló