Dr. Kormos Imre

Ügyvezető igazgató,

Ózd

baz 5 Kormos Imre dr._1.jpgA város közéletének egyik legismertebb embere az Ózdi Ipari Park (ÓIP) Kft. ügyvezető igazgatója. Vezetőként részese volt a térség legnagyobb foglalkoztatójában, az Ózdi Kohászati Üzemekben a sikereknek, majd később a felszámolásnak. 1997. január 1-jétől áll az ipari park élén.

Dr. Kormos Imre 1945-ben Járdánházán született, az általános iskolai tanulmányait is a községben végezte. Az ózdi Közgazdasági Szakközépiskolában szerzett érettségije után vették fel a Közgazdasági Egyetem nappali tagozatára, ahol 1968-ban szerzett diplomát.

Közgazdászként az Ózdi Kohászati Üzemek bér- és munkaügyi főosztályán helyezkedett el. 1973–76 között munkaerő-gazdálkodási osztályvezető. Ebben az időszakban szerezte meg a munkaügyi közgazdász diplomát, valamint a summa cum laude fokozatú doktori címet. 1977–89-ig főosztályvezetővé lépett elő. 1990-91-ben a személyügyi igazgatói beosztást látta el, 1991. július 8-ától pedig az ÓKÜ vezérigazgatói feladatának ellátására kapott megbízást.

Aktív szerepet vállalt a munkaerő-gazdálkodási és bérpolitikai intézkedések kidolgozásában, az újszerű munkamérési módszerek elterjesztésében. Doktori disszertációját a vállalati munkaerő-tartalékok ökonómiai és szociológiai hátteréről készítette.

Az acélipari válság miatt az Ózdi Kohászati Üzemekben az országban elsőként kellett eszközöket találni a tömeges létszámleépítés kezelésére. Vezetésével ebben a folyamatban számos újszerű kezdeményezés indult el Ózdról. Ennek az időszaknak az összegzését a  „Foglalkoztatáspolitika válságos helyzetben – ózdi tanulságok” című könyvében is megjelentette dr. Kormos Imre, a szerzőtárs dr. Munkácsi Ferenc volt.

Több publikációjában elemezte a foglalkoztatáspolitikai eszközök alkalmazásának általánosítható tapasztalatait, illetve javaslatot tett újabb eszközök bevezetésére. Számos szakmai konferencián szerepelt előadóként, vitavezetőként. Szakértőként közreműködött a keresetszabályozás, a vállalaton belüli érdekeltségi, illetve munkamérési rendszerek korszerűsítését célzó kutatási programokban.

Részt vállalt az Országos Humánpolitikai Egyesület elnökségének munkájában is. Angliában, munkaerő-piaci képzésben vett részt, a szerzett tudását és tapasztalatait felsőfokú munkaügyi-,munkaelemző-, -szervező tanfolyamokon oktatóként adta tovább. Felkészültsége a vállalati képzési és átképzési programok elindításával kamatozott. Vezetői beosztásokban is fontosnak tartotta az érdekvédelmi szervezetekkel történő kapcsolattartást, az érdekegyeztetést mindig meghatározónak tekintette.

Részt vállalt a Munkaerő-piaci Bizottság munkaadói szakértői csoportjában, az Ózdi Foglalkoztatási Alapítvány Kuratóriumának 1992–95 között volt az elnöke. Ez a szervezet a nagyüzem bezárása után több ezer embernek nyújtott segítséget egzisztenciális gondjainak enyhítésében.

Bajka Gábor és Kutas János szerzőtársakkal tanulmánykötetet jelentettek meg „Ózd és környéke foglalkoztatási gondjainak enyhítési lehetőségei” címmel, amelyben munkahelyteremtésre tettek javaslatot. Több mint másfél évtizede vesz részt az ózdi régió terület- és gazdaságfejlesztési programjainak készítésében és menedzselésében.

A gazdasági és szociális válságból való kibontakozás érdekében új programokat kellett kidolgozni, amelyek elkészítésében jelentős részt vállalt. Az országban elsők között készült tanulmány ipari park kialakítására, ami a hajdani acélipari központ újjáélesztését szolgálja. Az Ózdi Ipari Parkot – melynek létrehozásától dr. Kormos Imre az ügyvezető igazgatója – a rekonstrukciós ipari parkok terén modellértékűnek tekintik. Az egykori gyárterületen mintegy száz vállalkozás és mintegy 1300 munkahely található.

Kipróbálta magát a politikában is, tagja a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés MSZP-frakciójának, ahol a második ciklust tölti.

Az ügyvezető rendszeresen látogatja az ózdi sportrendezvényeket, vezetőként több sportág és civil szervezet működési feltételeinek megteremtését is segítette, segíti. Húsz éve szponzora, tíz évig elnöke a helyi kézilabdaklubnak, amin nem lepődik meg, aki ismeri a Kormos családot.

A feleség, Kovács Ildikó 1975-ös esküvőjük időszakában az NB I-es Ózdi Kohász női csapatában játszott. Ő ma is aktív, amatőr sportoló az ózdi Teknőc Futó Klubban. Két gyermekük közül Szabolcs az Ózdi Ipari Parkban dolgozik, Gabriella pedig közgazdász végzettséggel Budapesten talált munkát.

A munkahelyen szinte futószalagon készülnek a fejlesztést célzó pályázatok, és a közéleti feladatok is nagyon időigényesek. A maradék szabadidőt ezért jól kell kihasználni a különböző kedvtelésekre. Ilyen többek között a piaci bevásárlás vagy a szabadtéri specialitásokat kínáló főzés. Mindezek mellett a családi ház és a kert rendben tartása is állandó elfoglaltságot jelent számára.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése