Dr. Restás László

Elnök-ügyvezető,

Ózd

baz_05_136_dr_restas_laszlo_1.jpgElmondhatja magáról, hogy az átlagosnál nagyobb élettapasztalattal rendelkezik. Fizikai munkásként kezdett dolgozni, majd különböző szintű tanulmányok folytatása után először a közigazgatásban, később az üzleti életben találta meg számítását. Eleinte megtanulta az acélkészítés rejtelmeit, majd egy község első számú vezetőjeként tevékenykedett, aztán az Ózd-Putnok térségét átölelő fogyasztási szövetkezetet vezette. Kinevezése átnyúlik nyugdíjazásának időpontján, így 2004-ben tulajdonképpen már csak tiszteletdíjasként látja el a rá bízott feladatot.

Dr. Restás László Ózdon született 1944. október 28-án. Szüleivel az akkor még községként funkcionáló Urajon élt és ott végezte el az általános iskolát 1959-ben. Akkoriban még nem lehetett jómódról beszélni, ezért a fiúgyermekek legtöbbje ipari tanulónak állt, hogy szakmát szerezve, fizetésével minél előbb segíthesse a családot. Az acélolvasztárok viszonylag jól kerestek, ami talán motiválhatta elhatározásában.

Az Ózdi Kohászati Üzemek acélművének melegüzeme, a Martin volt az első munkahelye, ami mindig is pokolian kemény fizikai munkát igényelt. A sok izzadás mellett végezte el 1969-ben a kohóipari technikumot, hogy aztán a középfokú végzettség birtokában 1971 márciusában új állás után nézzen. Uraj és Susa települések közös tanácsának lett az elnöke, miközben az Ózd Járási Pártbizottság munkatársaként végzett térségi feladatokat. 1974-től 1980-ig Borsodnádasd Nagyközségi Tanácsának VB titkári teendőit látta el. Ebben az időszakban végezte a szegedi József Attila Tudományegyetem Jogi Karának levelező tagozatát, ahol 1980-ban jogi diplomát szerzett. Ezt követően az Ózdi Járási Hivatal hatósági osztályának vezetésére kapott megbízást 1983-ig, hogy onnan ismét pályát módosítson. A Putnok és Vidéke ÁFÉSZ elnöki székébe került, amely szervezet 1985. január 1-jén egyesült az Ózd és Vidéke ÁFÉSZ-szel. Az összevont szövetkezetek élére is kinevezték, amit 2002. november 1-jei nyugdíjazásáig ellátott.

Utóbbi beosztását tekinti munkássága legnagyobb sikertörténetének. 1985–91 között volt olyan évük, hogy árbevételük túllépte a 800 millió forintot. Állandósult a nyereség, legnagyobb foglalkoztatott létszámuk 380 fő volt. Huszonhét településen üzemeltettek élelmiszerboltot és vendéglátóegységet, illetve működött két vágóhídjuk és két sütőipari üzemük is. Szakcsoportjaikon keresztül nem volt gondjuk a termelőknek az értékesítéssel, hiszen felvásárolták a nyulat, sertést, galambot és mézet. A több mint százéves múltra visszatekintő szövetkezet tevékenységi körébe tartozott még egyéb mezőgazdasági termékek felvásárlása, ipari munkák, tüzépműködtetés, valamint iparcikkboltok üzemeltetése.

Aztán a rendszerváltozás mindent romokba döntött. Megjelentek a multinacionális cégek, akik új feltételrendszer mellett kaptak lehetőséget a térnyerésre. Ehhez törvényi módosításokra volt szükség, csakhogy ezek az új törvények az ÁFÉSZ-ek ellen irányultak. Először megszüntették számos tevékenységi körüket, amíg végül csak a kiskereskedelmet hagyták meg számukra. A diszkriminatív állami intézkedések után a szövetkezeti mozgalom magára maradt. Amíg az újonnan létrejött vállalkozások három év adómentességet kaptak, addig a multik tíz évig nem fizettek adót az önkormányzatoknak. Közben az ÁFÉSZ-t a rendszerváltozás első napjától építményadó megfizetésére kötelezték. Az egységekben történő forgalmazás után, függetlenül attól, hogy nyereséges vagy veszteséges az üzlet, adózni kellett.

A törvények kimondták a tevékenység tisztítását is, ezért 1992-ben megalakították a Velenceszöv Kft.-t. Az ÁFÉSZ folyamatosan adta át funkcióját a létrehozott társaságnak, míg 2003. december 31-ével az utolsó kereskedelmi egység is a kft. tulajdonába került. A fennmaradásban az országos COOP-hálózat létrehozásának volt fontos szerepe, amelynek ma a kft. boltjai a tagjai. Dr. Restás Lászlót a 2002-es küldöttgyűlés három évre választotta meg az ÁFÉSZ elnökének. Közben úgy döntött, igénybe veszi a melegüzemben szerzett két év korkedvezményt és 2002. november 1-jétől nyugdíjba vonult. Az egyre csökkenő feladat elvégzését azóta tiszteletdíjért látja el.

Három gyermeke született 1968-ban kötött házasságából. Felesége nyolc éve meghalt, azóta özvegyként éli mindennapjait. Nagyobbik fia, Péter informatikai vállalkozó. László egyházi személyiség, aki Bekecsen él családjával, ott három unoka várja a hegyaljai látogatásokkor. Melitta Ózdon lakik és a kereskedelemben talált munkahelyet. Neki egy gyermeke született, Benjámin.

1987-től 2000-ig a Meszöv társadalmi elnökeként volt kitekintése a nemzetközi állapotokra is. Példaértékűnek tartja az észak-európai országokat, akik nem engedték be a multikat, inkább saját üzletláncokat alakítottak ki. Így náluk senki nem diktál a piacon, a nyereséget pedig visszafordítják hazai vállalkozásokba. Ahogy azt egy évszázadon át az ÁFÉSZ-ek is megtették.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése

Csendes utcán

Hargitai Beáta alkotása …olyan csendességgel lopodzott be az utcába az idő, hogy senki nem vette észre ezt az alattomos munkát. Megkoptak fenn magasan a cserepek, kicsit beázott a homlokzati fal,... Tartalom megtekintése