Nyalka Antal

Ügyvezető,

Ózd

baz 8 ki Nyalka Antal.jpgMegbecsült magyar szakemberként ma anyagi biztonságban, nyugodtan élhetne családjával Németországban, de a városhoz, a gyökerekhez való kötődése, a jobbító tenni akarás, a változásba vetett hit haza vezérelte.

Megalakította az Archinvest 97. Kft-t, építési beruházást terveznek és bonyolítanak. Az ingatlanpiacon hitelfedezeti értékbecsléssel és ingatlanközvetítéssel foglalkoznak. Bár az „amerikai álom” nem valósult meg, részben a piaci környezet, részben a mérsékelt és következetes kockázatvállalási stratégia miatt, de tevékenységi körükben a régió elismert, stabil vállalkozásává nőttek. Több olyan építési beruházásban vettek részt, ami meghatározza a régió gazdasági, kereskedelmi, kulturális épített környezetét.

Nyalka Antal Ózdon született 1962. október 31-én, a szebb jövő, a stabil anyagi háttér reményében az Alföldről a „vas és acél városába” költöző szülők gyermekeként. Ifjú gyermekkorát a Béke-telepen töltötte és a II-es számú Általános Iskolában járta ki a nyolc általánost. Városi szavalóversenyeken többször képviselte sikeresen iskoláját. Az ózdi József Attila Gimnázium fizika tagozatán folytatta tanulmányait, amit gyakran a „a tudás bölcsőjének” nevez. Itt közeli barátságba került a sporttal, kosárlabdázott és vívott. Utóbbiban Szinyéri Gyuri bácsi keze alatt országos ötödik helyet szerzett. Már kamaszkorában megtervezte életét, majd az elérhető maximális pontszámmal felvették a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karára. A tanulmányok előtt Ercsiben a hidászoknál szolgált. 1987-ben kapta kézhez építőmérnöki diplomáját és ugyanabban az évben megnősült. Első szakmai tapasztalatait a Heves Megyei Állami Építőipari Vállalatnál szerezte, onnan az ózdi Mozaik Kft-hez került, majd 1991-ben megmérette magát egy svájci mérnöki irodán. Velük Frankfurt am Mainban féléven át a német szövetségi vasutak központjának gyártmányterveit készítette. Ez a kiruccanás jót tett a német nyelv magasabb szintű elsajátításának, így belevághatott egy hosszabb távú német munkavállalásba. A lehetőség komoly döntést igényelt: a posztgraduális képzés keretében a Közgazdaságtudományi Egyetem fővállalkozói szakán öt félév volt a háta mögött. Döntött, és Dipholzban egy építőipari vállalathoz került, ahol egy idő után az építőipari részleg vezetésével bízták meg. Érezte, munkáját elismerik, és anyagilag megbecsülik. Aztán 1998-ban szeretett családjával mégis visszaköltöztek Ózdra. Akkor már két gyermekük volt, Eszter 1989-ben, Noémi 1997-ben született és szerették volna, ha magyar iskolában tanulnak. Hazaérkezése előtt cégalapításához kezdett, így hozta létre 1997-ben az Archinvest 97. Kft-t. Az induláskor négy fővel működő cég építészeti tervezéseket – épületek, út, közmű –, valamint vagyonértékelést vállalt. Első nagy feladatuk az Ózdi Kohászati Üzemek vagyonának felértékelése, ill. az átadás-átvételben történő közreműködés volt.

Beszálltak az ingatlan üzletágba és a jelzáloghitelezésbe, amit ma már főcsapás-vonalnak tekint Nyalka Antal. Pillanatnyilag nyolc-kilenc pénzintézetnek végeznek ingatlanbecslést a jelzáloghitelek kiadásához.

A tervezéstől a lebonyolításon át a műszaki ellenőrzésig vállalják a feladatokat, de az ügyvezető azt szereti, amikor az ötlettől a megvalósulásig jelen lehetnek az építkezéseken. Ilyen volt referenciamunkájuk, az ózdi Saia-Burgess Ózd Kft. beruházása. Az akkor svájci-angol autóipari cég elégedettségét jelzi, hogy következő beruházásukat, Hatvanban a közép-európai központ építését is rájuk bízták. Nagy örömükre saját „hazájukban” is bizonyíthattak, Ózdon fontos szerepet kaptak a műemlék jellegű Kaszinó rekonstrukciójának tervezésében, vagy az 1924-ban épült Olvasó felújításának bonyolításánál. Részt vállalnak a martinsalakos- és a panelház programban. A miskolci Decathlon sportáruház tervezését és bonyolítását is ők végezték. Ismertségük megalapozta egy miskolci iroda létjogosultságát, ennek megfelelően 2008 elején, Miskolc, Szemere út 20. szám alatti irodájuk megkezdte működését.

A következetesség, a hosszú távú gondolkodás, a kölcsönös partneri bizalom jellemzi munkájukat, amihez cégük családias légkörben dolgozó törzsgárdája párosul. Beruházásaik többsége párbeszéd révén ölt végleges formát, igyekeznek a megrendelőket praktikus tanácsokkal ellátni, ami után kialakul a végleges elképzelés.

A sport mai napig szerepet játszik Nyalka Antal életében. Amikor teheti, teniszezik, síel, kosárlabdázik, de a közelmúltban felfedezte magának a kick-boksz sportágat is. Azóta fittebb lett és érzi: a komoly fizikai megterhelés jó hatással van szellemi tevékenységére.

A kevés szabadidőből nyári hónapokban családjával visszatérő vendége a horvát tengerpartnak, télen pedig a közeli szlovák sípályákon vezeti le a mindennapok feszültségét.

Fontos hogy saját, mások által is elfogadható értékrendje vezérelje, mert nem a szó, hanem a következetes munkája és cselekedetei minősítik az embert.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése