Dr. Eszenyi Géza

Kórház-főigazgató,

Ózd

bbaz 7 ki Eszenyi Géza dr..jpgMagánál „ózdibbat”, nagyobb lokálpatriótát nem ismer. Szülei, nagyszülei is a városban éltek, ő is ott született, majd az országos szinten is jó hírű Gyártelepi Általános Iskolában, illetve a hasonló kvalitású József Attila Gimnáziumban tanult. A szülővárosban gyermekként átélte az igazi munkáscsaládok mindennapjait. 1964-ben felvételt nyert a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, miközben elkötelezte magát későbbi feleségének, Tordai Lillának, aki gimnáziumi osztálytársa volt. Orvosi diplomát 1970-ben szerzett Debrecenben, ahol visszautasítva a klinika állásajánlatát Ózdra jött dolgozni, 37 évvel ezelőtt a kórház belgyógyászati osztályán állt munkába Kirchknopf Márton, majd Zeltner György főorvosok irányítása alatt, akiket igazi tanítómesterének tart. Máig úgy érzi: kemény, de jó iskola volt a vidéki kórház, mert a gyógyítás alapjait itt lehetett igazán elsajátítani. Olyan szakembergárda dolgozott akkoriban a belgyógyászati osztályon, akik közül sokan a későbbiekben az ország valamelyik jeles egészségügyi intézményénél töltöttek be vezető beosztást. Kezdő orvosként évi négy hónapot töltött el Borsodnádasdon, a kórház II-es belgyógyászati osztályán 1970–75 között, ahol főként mozgásszervi és szívproblémákkal küzdő betegeket gyógyított dr. Bartha Gábor főorvos irányításával. A napi munka és az ügyeletek közben megtanulta az önálló döntéshozatalt és a felelősségvállalást.

A belgyógyászszakvizsga letétele után, 1975-től önálló részlegvezetői megbízatást kapott az ózdi kórház belgyógyászat férfirészlegén. Ezzel párhuzamosan nagy gyakorlatot szerzett a belgyógyászati intenzív ellátásban, részt vett a Főorvosi Bizottság munkájában, körzeteket felülvizsgált, EKG- és belgyógyászati szakrendelést végzett, cukorbetegeket gondozott, miközben számos tudományos fórumon tartott előadást.

Az 1981. október 5-én a városi fürdő épületében megkezdte működését a reumatológiai szakrendelő, melynek vezetésére megbízást kapott. Három hónapos ORFI-továbbképzése alatt az ország legjobb szakembereitől tanulta a gyógyító munka szakmai fogásait. 1983-ban a reumatológiai és fizikoterápiai szakvizsgán jeles osztályzatot kapott.

A mozgásszervi betegségek magas előfordulása indokolta Ózdon egy korszerű, 72 ágyas reumaosztály kialakítását, melynek átadására 1987. május 1-jén került sor. Az intézmény a mai napig az ország legnagyobb aktív reumaosztálya. Az új épületben helyet kapott a betegek komplex gyógykezelését szolgáló fizikoterápiás kezelés, masszázs, gyógytorna és hidroterápia is. Kezdetben a szakmai feladatokat két belgyógyásszal oldotta meg, akik már mellette váltak reumatológussá. Hamar bekapcsolódtak a hazai reumatológia vérkeringésébe, 1990-ben pedig már Ózdon tartották meg a Magyar Reumatológusok Egyesülete Északkelet-magyarországi Szekciójának II. tudományos ülését, ahol Eszenyi doktort szekcióvezetőnek választották. Ezt a feladatot 15 éven keresztül töltötte be, miközben volt a társaság vezetőségi tagja, alapítványi kurátor, sőt a Szakmai Kollégium tagja is. Számos hazai és külföldi kongresszuson részt vett, előadásainak és közleményeinek száma meghaladja a 40-et. Az utóbbi időben a Debreceni Orvostudományi Egyetem bevonta az orvostovábbképzésbe is. Időközben angol középfokú nyelvvizsgát és akupunktúrás vizsgákat is abszolvált. Az Almási Balogh Pál Kórház és Rendelőintézet főigazgatói posztjára 2003. július 1-jén kapott felkérést, október 1-jén pedig átvette kinevezését, de a reumaosztályt akkor sem hagyta el. Az azóta eltelt időszak egybeesett a magyar egészségügy „mélyrepülésével” és az egészségügyi reform megkezdésével. A halmozottan hátrányos helyzetű, mindig orvoshiánnyal küzdő kórházban nehéz szívvel hozott meg olykor restriktív intézkedéseket, melyek időnként ütközésekkel jártak, de összességében a kórház működőképességének megtartását szolgálták.

A nehezedő körülmények ellenére számos dologban sikerült vezetésével előrelépnie a kórháznak. Számos átszervezés, a krónikus osztály felújítása, sürgősségi betegellátó hely, majd sürgősségi betegellátó osztály kialakítása, a központi felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet elhelyezése a szakorvosi rendelőben, egységes informatikai rendszer kialakítása – a teljesség igénye nélkül. Eközben elkezdődött a szakrendelő rekonstrukciója, mely várhatóan 2008. február végén fejeződik be.

2006 decemberében a kórházat besorolták a 39 súlyponti intézmények közé, amely újabb kihívást jelent. Bízik abban, hogy az önkormányzat segítségével, a szomszédos kórházakkal együttműködve a kórház eleget tud tenni a magasabb elvárásoknak is, a menedzsment megfeszített munkájának az eredményeként.

Kevés szabad idejét családja: gyermekei és öt unokája, illetve baráti társasága körében tölti, szereti a természetet, a zenét, utóbbit időnként aktívan is műveli családi hagyományként.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)

***

2009-ben került átadásra a felújított Szakorvosi Rendelőintézet. Ugyanezen év április 1-től a Kórház Nonprofit Kft.-vé alakult, működtetését, vagyonkezelését átvette a Medcenter Nonprofit Kft.

Dr. Eszenyi Géza főorvos fájó szívvel, 22 év után átadta a reuma osztály vezetését és azóta mint cégvezető, főigazgató főorvos a Kórházat irányítja. A nehezedő finanszírozási körülmények ellenére számos felújítást, beruházást hajtottak végre. Megújult a laboratórium, röntgen és sebészeti műszerpark. 10 nyertes Európa Uniós pályázattal kb. 2,5 milliárd forintos beruházást kezdtek el, mely érinti az infrastruktúrát, energetikai korszerűsítést, létszám bővítést és határon átnyúló fejlesztést is.

Az „Év Kórháza” internetes szavazáson a Kórház az elsők között végzett 2 egymást követő évben és elnyerte a Bababarát kórház címet.

Dr. Eszenyi Géza munkássága elismeréseként kétszer kapott Kiváló munkáért miniszteri kitüntetést, 2005-ben pedig szülővárosától Pro Urbe díjat. Feleségével 2012. augusztus 3-án ünnepelték 45. házassági évfordulójukat, gyermekeik és öt unokájuk társaságában.

(Kiegészítve: 2012. szeptember 29-én.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése